Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
9 Листопада 2018

ІЗ ЧИМ ВСТУПИЛИ В ЛИСТОПАД

Чи можна буде вступити у спадок? Чи з’явилися у місті анонсовані муніципальні інспектори? Наскільки подорожчають комунальні блага? – останній місяць осені підготував для нас сюрпризи – приємні та не дуже.

ПАСПОРТ-КАРТКА ДЛЯ ВСІХ

ІЗ ЧИМ ВСТУПИЛИ В ЛИСТОПАДЯкщо ви бажаєте отримати внутрішній паспорт громадянина України у форматі ID-картки, то вже маєте на це право. Адже з 1 листопада документ видають не лише особам, які досягли 14-річного віку, і тим, хто отримував новий паспорт замість втраченого або викраденого, а й усім охочим. За заміну або відновлення паспорта доведеться сплатити 279 грн. Але перший паспорт громадянина видається без­коштовно.

Заміна документів не є обов’язковою – паспорт ста­рого зразка залишається чинним.

ТАРИФИ «ГАЗАНУЛИ»

Якщо на паспорті ще мож­на зекономити, то з новими тарифами на газ і стаціонар­ний телефон це не пройде.

З 1 листопада ці блага подорожчали. Про нову ціну куба газу в розмірі 8,55 грн. ми вже писали. Тепер і шанувальникам стаціонарних телефонів до­ведеться більше сплачувати за розмови. Адже з 1 листопада «Укртелеком» запровадив нові тарифи. Вартість стаціонарного телефонного зв’яз­ку зросте на 17% в містах і на 18,8% у селах. Максимальний тариф для основного телефонного апарата, підключеного до окремої лінії, складе 100 грн. для підприємств і 70 грн. для населення.

МУНІЦИПАЛЬНІ ІНСПЕКТОРИ ЩЕ НЕ НАРОДИЛИСЯ

Анонсованих по всій Україні з 1 листопада інспекторів із паркування в Кам’янці поки

що не буде. І на це є низка причин.

Як прокоментував директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ, наразі нововведення вивчається.

– У місті сьогодні всі парковки стали безкоштовними. Оператори паркування відмовилися від надання послуг, пояснюючи свій крок відсутністю рентабельності. Минулого тижня розглянуто звернення останнього підприємця, який надавав відповідні послуги на вулиці Князів Коріатовичів (від проспекту Грушевського до «Абетки»). Наразі, у зв’язку зі змінами в законодавстві, ми не поспішаємо оголошувати конкурс для операторів паркування, а ретельно вивчаємо це питання. Про рішення згодом поінфор­муємо громаду.

Аби в місті запрацювали муніципальні інспектори, доведеться вкласти кругленьку суму і добряче потрудитися.

– Перше, що потрібно, – це муніципальні парковки, наразі в місті немає жодної такої. А ще необхідні касові апарати, стоянка з охоронцем, відповідний евакуатор, знаки, стовпчики тощо. І на все це необхідні чималі кошти, – додав директор КП «Муні­ципальна поліція» Станіслав СТОЦЬКИЙ.

Нагадаємо лише, що муніципальні інспектори мають карати водіїв за порушення ПДР, а також за неправильну парковку. Вони виписуватимуть штрафи водіям, вестимуть фотофіксацію порушень.

ЗАЛИШИМОСЯ БЕЗ СПАДКУ?

Із 1 листопада неможли­во буде вступити у спадок та укласти договір дарування, – цю шокуючу новину один од­ному переповідають обурені кам’янчани. Втім, як коментує представник Асоціації юристів м.Кам’янець-Подільський Богдана ЯВОРНИЦЬКА, насправді все не так:

– Ажіотажу наробила Постанова Кабміну №231, відповідно до якої суб’єкти оціночної діяльності більше не матимуть права визначати оціночну вартість рухомого і нерухомого майна. Крім того, в порядку вчинення нотаріальних дій, затвердженому наказом Міністерства юстиції України, чітко прописано, що нотаріуси не можуть засвідчити угоду за договором дарування або вступу в спадщину. Тобто, з 1 листопада зникнуть оцінювачі, які зможуть проводити оцінку майна при даруванні та спадкуванні.

Утім, як наголосила перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова, ця постанова втра­тила чинність ще в серпні 2014 року. Особами, які мають право визначати оціночну вартість, є суб’єкти оціночної діяльності, котрі відповідають кваліфіка­ційним вимогам і мають відпо­відний сертифікат. Тобто, чинне законодавство не передбачає обов’язковості проведення не­залежної оцінки майна у разі спадкування або дарування. Право на оформлення договорів дарування та оформлення спадщини на сьогодні встановлено Цивільним кодексом України, зміни до якого не вносилися, тому проб­лем при їх укладанні та оформленні на сьогодні в громадян не повинно виникати.