П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
9 Листопада 2018

НЕ СОБАКА ВИНЕН, А ГОСПОДАР

Щоденна ранкова прогулянка зі своїм домашнім улюбленцем, французьким бульдогом, для 37-річної кам’янчанки Аліни 6 листопада перетворилася на жах.  міському дендропарку на її собаку напав величезний вівчар, який мало його не загриз.

НЕ СОБАКА ВИНЕН, А ГОСПОДАР– Я й досі не можу оговтатися, – зателефонувавши до редакції, розповідає жінка. – В парку зненацька на мого бульдожку напала німецька вівчарка. До речі, вже вдруге – попереднього разу ми встигли взяти пса на руки, і тоді вчасно підбіг господар. Цього ж разу мені довелося голіруч розтискати щелепи вівчарки, яка схопила мого собаку за шию. І хоча господар намагався допомогти, щось кричав, штурхав здорованя, втім той його не слухав, поводився некеровано й агресивно. На щастя, мій собака обійшовся переляком, як і я.

Але прикрої події можна було б уникнути, якби собака гуляв на поводку або у наморднику. На це моє зауваження господар лише відмахнувся і пішов геть, навіть не вибачившись. Прикро й те, що цей хоч і доглянутий, але невихований пес неодноразово кидався на інших собак. Страшно уявити, що сталося б, якби на місці тварин опинилися дорослі або діти.

Підкажіть, чи можна гуляти із собаками потенційно небезпечних порід без повідка та намордника, і як у законному полі притягнути несвідомого господаря до відповідальності?

Як нам вдалося з’ясувати, в місті є чітко прописані та погоджені виконавчим комітетом «Правила утримання у місті Кам’янці-Подільському тварин громадянами, підприємствами та організаціями», з якими можна ознайомитися на сайті міськради. Вимоги щодо ви­гулу домашніх собак зазначе­-ні також і в «Правилах благо­устрою території міста Ка­м’ян­ця-Подільського», затверджених рішенням сесії міськради. Відповідно до них, власникам собак дозволяється виводити тварин у загальні двори або на вулицю тільки на короткому поводку із намордником, ма­ти із собою реєстраційне посвідчення, в якому зроблено відповідну відмітку, з при­кріпленим до нашийника номерним знаком та обов’язко­вим гарантуванням безпеки людей.

У міськвідділі поліції прокоментували, що за порушення цих правил на власника собаки складається адмінпротокол за ст.154 КупАП (порушення правил тримання собак і котів), що тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їхньому майну, а також повторне протягом року вчинення порушення тягнуть штраф від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією тварин.