Субота, 20 Квітня 2024 р.
16 Листопада 2018

МЕНІНГІТ ДІСТАВСЯ ДО МІСТА

Уже понад місяць жителів Хмельниччини на лікарня­ні ліжка вкладає небезпечна недуга – менінгіт. За офі­ційними даними ДУ «Хмельницький лабораторний центр МОЗ України», впродовж вересня – жовтня зареєстровано 52 випадки захворювань на цю недугу: 46 – у Хмельницькому і 6 – у Хмельницькому районі. Cеред хворих – більшість діти віком 5-9 років. За цей період випадки реєстрова­но в 21-й школі серед дітей молодших класів і в 5-ти ДНЗ.

МЕНІНГІТ ДІСТАВСЯ ДО МІСТАПідступна хвороба на початку листопада зуміла підкрастися і до Кам’янця. Містом почала ширитися інформація про закриття деяких навчальних закладів через масову захворюваність. Як нам вдалося з’ясувати, за станом на 15 листопада, маємо 7 кам’янчан, хворих на менінгіт. Фахівці запевняють, що про епідемію наразі не йдеться, жоден заклад не закривають, але закликають не забувати про профілактику.

– Ще 2 листопада із Хмельницької інфекційної лікарні нам повідомили про кам’янчанина, 1979 р.н., якому встановили діаг­ноз «гострий менінгіт» і взяли матеріали на дослідження, – коментує завідувач відділення ор­ганізації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Поділь­сько­го міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний ла­бораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Про другого хворого, 15-річного студента коле­джу ПДАТУ, повідомили з Хмельницької обласної реаніма­-ції 9 листопада. У юнака діагностували гострий серозний менінгіт та енте­ровірусну інфекцію, щоправда, останню під знаком запитання. Наразі стан здоров’я студента стабільний і покращується.

Ще п’ятеро кам’янчан лікуються в інфекційному відділенні Ка­м’янець-Подільської міської лікарні. Серед них – 35-річна кам’ян­чанка, 30-річний чоловік, 7-річний і 11-річний школярі та вихованець місцевого садочка. У двох хворих діагностовано гострий серозний менінгіт, у трьох – гострий гнійний менінгіт. Взято матеріали на вірусологічні лабораторні дослідження, які є довготривалими. Тому наразі не можемо сказати, який саме вірус спровокував хворобу. Правда, у Хмельницькому вже лабораторно підтверджено 5 випадків захворювання, виклика­-них ентеровірусом. Тож ми можемо лише припускати це і в нас, бо в деяких хворих спостерігається клініка, схожа на прояви ентеровірусної інфекції. Але це лише припущення – чекаємо на офіційні результати.

Медики зазначають, що для цієї хвороби характерна сезонність. Зазвичай зростання захворюваності спостерігається восени, а з приходом морозів, навіть незначних, інфекція відступає. У хворих спостерігається підвищення темпера­тури, сильний головний біль, блювота, біль у животі, висипка, в тяжких випадках виникає судомний синдром. Можливі ускладнення: враження обо­лонок серця, гепатити, сепсис. Із цією хворобою не жартують і не зволікають – обов’язково слід звернутися по меддопомогу.

Аби уникнути недуги, слід не забувати простих правил:

l Дотримуватися гігієни: часто мити руки, провітрювати приміщення і проводити там вологе прибирання.

l Уникати масового скупчення людей.

l При виявлеенні симптомів респіраторних або кишкових інфекцій залишатися вдома та звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням.