Четвер, 25 Квітня 2024 р.
16 Листопада 2018

ДЕСЯТЬ РОКІВ НА НИВІ ДУХОВНОСТІ

12-13 листопада на базі К-ПНУ імені Івана Огієнка працював круглий стіл «Виховання молодого покоління в світлі християнських цінностей у складний для України час», який незмінно від початку утворення вже вдесяте спільно з міською владою та вищезгаданим навчальним закладом організовує Духовна рада християнських церков і конфесій міста.

ДЕСЯТЬ РОКІВ НА НИВІ ДУХОВНОСТІЦьогорічний захід був приурочений до 1030-річчя Хрещення України-Русі. З цієї нагоди до Кам’янця-Подільського прибуло чимало відомих як в Україні, так і за її межами доповідачів, зокрема експерт із сімейної політики і активний громадський діяч у захисті сімейних цінностей Адріан Буковинський, президент Асоціації журналістів, видавців і мовців «Новомедіа» та голова громадянського руху «Всі разом» Руслан Кухарчук, директор Східноєвропейського лідерського форуму Яро­слав Лукасик, військовий капелан при Міністерстві оборони Людмила Айсін, головний військовий капелан Української вільної церкви християн євангельської віри Павло Царевський, колишній міський голова Кам’янця-Подільського Олександр Мазурчак, за якого було засновано Духовну раду в нашому місті.

Досвідом виховання молодого покоління у американських реаліях поділився доктор у сфері історичної теології, викладач Ріджентського університету (США) Брюс Андерсон, який уперше за 15 років діяльності у Східній Європі зустрів у Кам’янці-Подільському такий чудовий приклад злагодженої та органічної співпраці релігійних конфесій як між собою, так і з міською владою. Він переконаний: хоча за кордоном здається, що «і трава зеленіша, і небо чистіше», але молодь має усвідомити, що вони – це і є Україна, її майбутнє та багатство. Що наш народ має величезне культурне та історичне багатство, чимало предків віддали життя, і досі наші хлопці віддають на сході, щоб Україна могла сьогодні бути.

У ході дводенної програми заслухано чимало доповідей, проте головними темами як і в доповідачів, так і під час панельної дискусії були загрози сучасній родині, виховання молоді на основі християнських цінностей та капеланське служіння у Збройних силах. Зокрема, в актовому залі К-ПНУ відбулося вручення учаснику бойових дій, голові фонду допомоги і реабілітації воїнів АТО «Наші» Івану Мирному медалі «За жертовність і любов до України» від предстоятеля УПЦ КП Патріарха Філарета, яке здійснив головуючий Духовної ради, настоятель Петропавлівської церкви протоієрей Олександр Цісар.

І якщо переважна частина населення України ба­чить гіркі плоди агресії Росії, то мало хто усвідомлює загрози всередині держави, які несуть сучасні псевдо­наукові гендерні теорії, які під прикриттям рівності чоловіків і жінок впроваджують нові форми марксиз­му та пропагують гомосексуальний стиль життя серед молоді й дітей.

Діти – це, безперечно, наше майбутнє, і від нас залежить, якими вони будуть і на яких цінностях виростуть. Тому було вирішено звернутися до міської влади з проханням, щоб курс «Християнська етика» став обов’язковим навчальним предметом у всіх школах міста. В останній день програми Духовна рада та гості Кам’янця зустрілися з міським головою Михайлом Сімашкевичем, який через відрядження до Києва не зміг бути присутнім на заході, проте висловив задоволення, що питання моралі та духовності щороку перебуває на такому високому рівні.

Круглий стіл завершився концертом хорового колективу «Журавлик» під керівництвом Івана Нетечі, який виконав молитву «Отче наш» і «Боже, Великий Єдиний».

Звичайно, світ не стоїть на місці, все змінюється навколо нас, починаючи від технологій і закінчуючи течіями в мистецтві. Проте завжди актуальними залишаються цінності добра, любові, поваги, жертовності тощо, які допомагають нам залишатися людьми. І питання не стільки в тому, як їх популяризувати, а як із них зробити чесноти у наших серцях.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ, прес-секретар Духовної ради.