П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
16 Листопада 2018

ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

Наближається День Гідності та Свободи. У назві обидва ключові слова пишуться з великої літери. Це свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Є наступником свята Дня Свободи, що відзначалося 22 лис­топада на честь Помаранчевої революції у 2005­2011 роках, поки не було скасоване указом Президента України Віктора Януковича. 13 лис­топада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи.

Одночасно Президент скасував свято «День Соборності та Свободи України» і відновив 

свято «Дня соборності України». Святкування Дня соборності України та Дня свободи Президент Віктор Янукович скасував 2011 року, запровадивши замість них свято «День Соборності та Свободи України».

Встановлено День Гідності та Свободи для «утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 ро­ку постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

Цього року 24 жовтня Президент видав Указ про відзначення 2018 року Дня Гідності та Свободи. Передбачено проведення тематичних меморіальних, урочистих та куль­турно-­мис­тецьких заходів, організацію у військових частинах, закладах освіти, закладах культури тематичних виставок, переглядів фільмів, трансляцію тематичних теле- і радіо­передач, упорядкування об’єктів, по­в’язаних із подіями Революції Гідності, пам’ятників, пам’ятних знаків, місць поховань загиблих під час Революції Гідності, полеглих у боях за свободу та територіальну цілісність України під час антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, за­гиблих борців за незалежність України у XX столітті, забезпечення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності обладнаними приміщеннями для розміщення експозицій та зберігання музейних предметів.