Четвер, 18 Квітня 2024 р.
23 Листопада 2018

«ФІОЛЕТОВЕ ЗОЛОТО», інвестиції І ПЕРСПЕКТИВИ

Те, що українські села сьогодні залишилися наодинці зі своїми проблемами, ні для кого не секрет. Лише за попередні декілька років кількість сільського населення скоротилася на чверть. Демографічна криза давно стала невід’ємною частиною характеристики при згадці про сільську місцевість. Чи є надія у звичайного села на відродження і процвітання? «Звичайно, є!» – відповідають нам інвестори, які віднедавна з’явилися в декількох населених пунктах півдня Кам’янеччини, і схоже, що їхні плани з відродження життя в селі досить реальні та дієві.



«ФІОЛЕТОВЕ ЗОЛОТО», інвестиції І ПЕРСПЕКТИВИ2018 року інвестиційна компанія «Зарус-Інвест» почала працювати в Кам’янець-Подільському районі. У трьох населених пунктах – Колодіївці, Гораївці та Старій Ушиці – взялися за обробіток землі. Як і більшість сільгоспвиробників, тамтешні аграрії надали перевагу зерновим та технічним культурам, проте незабаром планують займатися вирощуванням нішевих, навіть ексклюзивних рослин. Правда, щодо останніх, то Станіслав РОМАНЧУК, директор ТОВ «Агро-Еко-Граунд», яке віднедавна є частиною інвестиційного фонду «Зарус-Інвест», поки не поспішає розповідати. Каже, що той напрямок, яким у майбутньому займатимуться, досить перспективний. 

– Із часом ми плануємо відійти від вирощування технічних культур (сої, соняшнику) як найбільш «примітивного» аграрного напрямку, – розповідає Станіслав Сергійович. – Адже з історії ця частина Ка­м’янець-Подільського району відома вирощуванням зовсім не зернових. Якщо врахувати такий факт, то можна вирощувати продукцію, яка стане брендом, і її впізнаватимуть не лише в Україні, а й у близькому зарубіжжі. 

Свого часу Колодіївка, Гораївка і Стара Ушиця були для всього Радянського Союзу «здравницею», адже тут на промисловому рівні вирощували значну кількість лікарських рослин. Господарство мало стратегічне значення для країни, бо клімат ре­гіону давав можливість вирощувати екологічно чисту продукцію високої якості. Про повернення у найближчому майбутньому до вирощування лікарських рослин, зокрема лаванди, заговорили і в ТОВ «Агро-Еко-Граунд». 

Чому вирощування лаван­ди сьогодні стало настільки вигідним? Хоча б тому, що клімат Франції через глобальне потеп­ління стає непридатним для традиційної для цієї країни культури. Регіон Провансу, відомий безкраїми лавандовими поля­-ми, площею майже 20 тисяч гектарів, за попередні десять років скоротив свою частку в світовому виробництві лаванди наполовину. Місце, що звільнилося, швидкими темпами займають Китай і Східна Європа. Подільський регіон за погодно-кліматичними умовами більш ніж ідеально підходить для вирощування цієї культури. 

– Нині потреби нашої країни в лікарських рослинах забезпечуються вітчизняним виробництвом лише на 65,6%, і наш регіон може легко зай­няти цю нішу, – пояснює директор підприємства. – Лаванда має широкий спектр застосування. Її використовують не лише в народній медицині, а й у кулінарії та домашньому господарстві. Надзвичайно цінною є ефірна олія, яку ми плануємо виготовляти. 

За словами директора ТОВ «Агро-­Еко-Граунд», «фіолетове золото», як ще в народі називають лаванду, в перспективі може бути легким стартом для відродження колись втраченої слави лікарського краю для трьох населених пунктів регіону. Крім того, це дасть можливість створити нові робочі місця. 

– Боляче і страшно усвідомлювати, скільки українців змушені виїжджати за кордон у пошуках гідних заробітків, – додає Станіслав Романчук. – Це неправильно. Такий працьовитий народ не повинен бути трудовим ресурсом для Польщі, Італії чи Португалії. Надходження інвестицій допоможе повернути в село молодь, відтак відродити роботу дитсадків, шкіл та інших об’єктів соціальної інфраструктури. Головне – це робочі місця, а їх гарантують нові напрямки розвитку підприємства. 

Також Кам’янеччина сприятлива і для садівництва, зокрема вирощування груш, різних ви­дів горіхів – волоських та фундука. Ця сфера діяльності не нова для регіональних аграріїв, тож і її не варто ігнорувати. Більше того, жителі навколишніх сіл здавна нею займаються, зокрема заготівлею сухофруктів. За умови залучення інвестицій такий процес можна налагодити на промисловому рівні. 

Аби не бути голослівними, в ТОВ «Агро-Еко-Граунд» заку­-пили насіння фенхелю та амаранту. 2019 року планують першу культуру сіяти на гораївсь­-ких полях, а другу – на колодіївських. 

– Для нас це експеримент, – пояснює директор підприємства. – Але для жителів села, які ще пам’ятають технології вирощування лікарських рослин, це не новина. Більше того, й досі мешканці Колодіївки, Гораївки та Старої Ушиці на власних присадибних ділянках вирощують лікарські рослини. Тож, думаю, спільними зусиллями ми продовжимо цю давню традицію. Бо що для селянина головне у вирощуванні будь-якої культури? Звичайно, ринок збуту. Цей пункт ми забезпечимо, решта залежить від працелюбності людей. 

Уже сьогодні інвестор готовий до співпраці на пристойних умовах зі спеціалістами, які розуміються на вирощуванні лікарських рослин. А таких на півдні Кам’янеччини вистачає. Крім того, інвестиційний фонд «Зарус-­Інвест» розробляє ще один інвестиційний напрямок. Наразі над впровадженням його в життя активно працюють техноло­ги та економісти підприємства. Всі задумані проекти готові реалізувати за умови, якщо не буде штучних перешкод. 

І поки компанія інвестує в село, є надія, що воно відродиться, а люди, які там живуть, матимуть гідні умови праці й ніколи не думатимуть, щоб поїхати за кордон у пошуках кращої долі. Хіба що на відпочинок. 

Ірина ФУРМАН, спец. для «Подолянина».