Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2018

КАМ’ЯНЧАНИ МАТЮКАЮТЬСЯ, КОМУНАЛЬНИКИ ЗА ГОЛОВИ ХАПАЮТЬСЯ

У це важко повірити, але в місті розроблено карту посипання вулиць і тротуарів, і на фото видно, як саме вона виглядає. Втім навіть неозброєним оком можна побачити, що деякі частини Кам’янця-По­діль­ського взагалі залишаються «чистими», і це, так би мовити, ще без пробілів у роботі комунальників.

КАМ’ЯНЧАНИ МАТЮКАЮТЬСЯ, КОМУНАЛЬНИКИ ЗА ГОЛОВИ ХАПАЮТЬСЯЗима, яка взялася газду­вати ще з 19 листопада, встиг­ла добряче полоскотати нер­ви як кам’янчанам, так і комунальникам. Погода каверзувала, як норовлива свекру­-ха, – снігом замітало, а зверху дощем поливало. Як наслідок – підступна ожеледиця, якої давно вже не бачили наші краї. Вулиці міста перетворилися на суцільну ковзанку, яку де-не-де посипали протиожеледною сумішшю, а її, як запевнили головні комунальники, підготували заздалегідь. Утім це не врятувало перехожих від травм, яких вони зазнали на місцевих тротуарах. Журнал «відвідин» міського травмопункту ошелешив шокуючою цифрою – лише за 12 днів грудня на вулицях міста травмувалися 205 кам’ян­чан. Переважно лікарі діаг­ностували в них забої, переломи та розтяги.

– Такої ковзанки на наших вулицях я вже давно не пам’я­таю, – зателефонувавши до редакції, обурюється 30-річна читачка Надія, котра проживає на вул.Шевченка. – Якби вміла їздити на ковзанах, то, мабуть, так добиралася б до роботи. Разом із дитиною вули­-цею Лесі Українки мусимо йти проїжджою час­тиною. Так, до речі, роблять чимало пе­рехожих. Тротуар там, особливо біля інтернату та Центру дитячої творчості, по­сипаний лише тоненькою смужечкою, якої практично не видно. На нашій вулиці ситуація взагалі катастрофічна, бо тротуар перетворився на ковзанку, яку посипати ніхто не поспішає.

– Я мешкаю у військовому містечку. Тротуарів там немає, тільки проїжджа частина, яку й дорогою назвати важко. Вийти і навіть виїхати звідти в таку ожеледицю дуже складно. Чому цьо­горіч так погано посипають? – цікавиться кам’янчанка Віра Іванівна.

Таких нарікань наслухалися чимало від жителів різних районів міста. Учорашній сніг, який попритрушував слизь­кі тротуари, ще погіршив ситуацію: якщо раніше хоч бу­-ло видно, де посипано і куди можна ступати без ризику зазнати травми, то відучора кам’янчани змушені ходити мало не навпомацки.

Скарги обурених містянми переадресували до департаменту ЖКГ. Там проблему визнають, щоправда, більше нарікають не на себе, а на примхливу погоду.

– Через температурні коливання і маємо такі проблеми, – коментує директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – Якщо у минулі роки чистили, а потім посипали, і цього вистачало на тривалий час, то цьогоріч, починаючи з 19 листопада і донині, то «плюс», то «мінус», то дощ, то сніг.

Ще 19 листопада міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ видав розпорядження «Про утримання автомобільних доріг і тротуарів міста в осінньо-зимовий період». Відповідно до нього, КП «Ком­бінат благоустрою» (директор Руслан Пристач), з яким і укла­дено угоду щодо дотримання в належному стані доріг і тротуарів, має створити цілодобову чергову групу. Першочергово в період снігопадів і ожеледиці мають очищати та обробляти протиожеледною сумішшю проїжджі час­тини вулиць міста зі складними умовами руху: мости, підйоми, спуски. До цього процесу «Ком­бінат благоустрою» має залучати у субпідряд техніку КП «Житловик», «Добробут», «Південь». А комунальні підприємства, уп­рав­лінські компанії, ОСББ, ЖБК

мають забезпечити своєчасне усунення наслідків снігопаду і ожеледиці на закріплених дворових і прибудинкових терито­ріях, тротуарах, пішохідних доріжках та міжбудинкових про­їздах. Підприємці, власники магазинів тощо зобов’язані розчищати прилеглу територію.

Утім розуміємо, що не все вда­ється зробити так, як цього хочеть­ся. Дається взнаки брак двірників, 25% яких не вистачає, хотілося б і більше техніки. Торік і цьогоріч ми придбали два невеликі тракторці з маленькими посипалками, але все місто вони не подужають. Потрібно ще хоч два такі.

Але, попри це, в середньому посипання доріг обходиться в 20 тисяч гривень у день. Посипальними матеріалами наразі забезпечені.

Ось і виходить, що в ка­м’ян­чан, аби не збільшувати статистики травмопункту, є щонайменше два виходи зі «слизької» ситуації: або власноруч просипати собі шлях сіллю, або ж втрамбувати офіційними скаргами стежину до організацій, які й зо­бов’язані дати гідну відсіч ожеледиці.