П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2018

АБИ СВЯТА ЗАЛИШИЛИСЯ ПРИЄМНИМИ СПОГАДАМИ

Добігає до кінця рік, і, крім загальних свят Миколая, Нового року та Різдва, в багатьох родинах чи підростають, чи старіють Катерини, Варвари, Сави, Андрії. Свят у грудні не злічити, і щоб вони минули безболісно для всіх, треба вміти їх правильно організувати.

Усім відомі переїдання, перепивання та доїдання можуть стати на заваді гарним спогадам про те чи інше зимове свято. Навантаження на організм під час застіль збільшується в рази. А це може спричинити цілу низку проблем: гострі розлади травлення, загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, гіпертонічні кризи, підвищення рівня цукру в крові діабетиків, ацетони у дітей і харчові отруєння несвіжими стравами.

Характерною рисою нашого народу є наготувати заздалегідь і багато, як кажуть, «краще нехай залишиться, ніж не вистачить». Але часто, поринувши у вир закупок, всіляких акцій від супермаркетів, привозних передноворічних ярмарків, ми втра­чаємо пильність і витрачаємо сімейний бюджет даремно. Нам здається, що економимо, коли купуємо на вулиці дешевше м’ясо, молоко, рибу тощо. Але ж біда в тому, що ми ніколи не дізнаємось правди про свіжість продукту, терміни його зберігання, та й умови реалізації таких товарів явно порушуються. Добре, якщо все добре минеться, але бувають й інші неприємні наслідки – то м’ясо тверде, то риба гнила, то молоко скипілося і крем не вийшов…

А коли ми закуповуємо цілу гору продуктів на святковий стіл, то й не згадаємо про так зване товарне сусідство, лиш би вмістити якось усе в тісний холодильник, бо ж на свята всі холодильники тісні. А потім маємо: риба потекла на м’ясо, сир пропах оселедцем, а під масло потік сік від придушених в пакеті мандаринів. І продукти зіпсовані, і настрій…

Прокинувшись зранку після свята, у тих, хто перепив, болітиме голова, у тих, хто переїв, – живіт, а всіх інших знову мучитиме голод, адже від споглядання такого різноманіття страв розгориться неабиякий апетит. І починаємо доїдати! Щось на святкових блюдах і тацях не влізло у холодильник, щось просто з голови вилетіло віднести на холод, дивись, і пляшка з вином чи мартіні залишилася незакоркованою, і цілий салатник олів’є з майонезом майже не чіпали – не викидати ж. Доїдаємо наступного, а інколи – і на третій день. І так протягом наступного тижня трохи нудить, живіт ріже, а на унітазі сидиш частіше, ніж на дивані перед телевізором. А це вже або отруєння харчове отим несвіжим, або ще гірше – якась кишкова інфекція нагодилася. І фінансові витрати на свята зросли вдвічі.

Вирішуйте самі, які спогади залишати в пам’яті про веселі новорічно-різдвяні свята – чи приємні, чи прикрі. Але якщо вже взялися організовувати свято – подбайте про безпеку родини!

Алла ГРИЦАЙ, завідувач відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського міськрайвідділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».