П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2018

А ЧИ НЕ ПІТИ НАМ УСІМ В БАНЮ?

Якщо ви не можете вирішити, де відпочити з друзями, замовте сауну і не партеся. Такий життєвий жарт у холодні зимові дні особливо актуальний. Хтось полюбляє відвідувати сауну для покращення здоров’я, хтось – для відновлення організму після занять спортом, а хтось – традиційно щороку чи щомісяця в певні дні для відпочинку з найближчими людьми. Цікаво, що жителі Фінляндії взагалі приписують сауні надцілющі властивості та стверджують: «Якщо не допоможе сауна, то вже ніщо не допоможе». Втім, чи справді це так, і чи всім можна проводити час у парильні, вирішив дізнатися «Подолянин», поспілкувавшись із лікарями, працівниками сауни та людьми, які не уявляють життя без гарячої пари та холодної води.

РОСІЙСЬКА, ФІНСЬКА, ХАМАМ ЧИ ЧАНИ?

А ЧИ НЕ ПІТИ НАМ УСІМ В БАНЮ?Насамперед давайте розберемося, які типи саун пропонують у Кам’янці-Подільському, і чим вони відрізняються. Як пояснили нам банщики, тип сауни визначається конкретним мікрокліматом термокамери (парильні). У нашому місті можна відвідати фінську і турецьку сауни (хамам), російську баню. У чому ж їхня різниця?

Традиційна російська лазня насичує повітря парильні водяною парою, від чого утворюється туман зі 100% вологістю. Температура повітря в російській парильні становить 40-700С.

Їй найчастіше надають пе­ревагу чоловіки, і саме тут можна користуватися віниками.

Турецька лазня має температуру не вище як 450C, а вологість близька до 80-90%. Хамам найбільше полюбляють жінки за атмосферу, що переносить у східні казки.

Фінська сауна найбільше відрізняється від попередніх особливим мікрокліматом: тем­пература повітря доходить до 100 і навіть більше, а відносна вологість близько 10-15%. Саме у фінській лазні, де сухе повітря, навіть висока температура переноситься легше, бо в повітрі мало вологи і багато кисню. Фі­ни, до речі, вище як 900C повітря не на­грівають.

І ще наше місто має міську лазню, щоправда, працює вона лише у вихідні. Тут можна не лише по­митися, а й попарити­ся.

Отож, у нашому місті та найближчих селах району є понад 15 місць, де можна замовити сауну на будь-який смак.

Найдешевше обійдеться похід у російську баню, або на дровах – там вартість коливається від 200 до 250 грн., найдорожчим є відвідування хамаму – близько 600 грн.

А ще декілька років тому в кам’янчан і гостей міста з’явилася унікальна можливість для оздоровлення в знаменитих лумшорських чанах. У туристичному комплексі «Ксенія», що в с.Врублівці, забулькотіли наші місцеві чани. За словами власниці комплексу Галини ЛОКАЙ, процедура оздоровлення в «дністровських чанах» відповідає оригіналу:

– Під час купання людина перебуває в чані з джерельною водою, настояною на травах, під яким горить вогнище. Дно встелене камінням. Занурення починається у воду, яка має температуру тіла, потім вона підвищується до +40-440С. Після того, як людина добре розігріється, – стрибає у холодну воду.

В «Ксенії» для цього є басейн, а можна скупнутися одразу в річці.

Після таких процедур відступають радикуліт, ревматизм, остеохондроз. І влітку, і взимку купання відбувається на свіжому повітрі. Процедури в чанах покращують діяльність нервової системи та опорно-рухового апарату, позитивно впливають на загальний фізичний стан, мають омолоджувальну дію. Але людям із порушеннями роботи серця потрібно проконсультуватися з лікарем.

В один чан можуть вміститися близько 5 осіб. Вартість години використання чана – 500 грн.

В САУНУ – ПО ЗДОРОВ’Я

Чи справді сауна корисна, кому вона, навпаки, може нашкодити, і чи можна там підхопити грибок або й серйознішу інфекцію? Місцеві лікарі запевнили, що сауни насправді мають позитивний вплив на людський організм, правда, відвідувати їх можуть люди, які не мають проблем зі здоров’ям. Лише в такому разі можна отримати користь від парильні.

Насамперед плюс від сауни в тому, що високі температури активно впливають на поверхню тіла і дихальну систему. Банні процедури мають лікувальну дію, бо покращують роботу дихальної та серцево-судинної систем, прискорюють мікроциркуляцію крові й лімфи, виводять шлаки і токсини, а також покращують імунітет.

– Баня, сауна – усе це добре для виведення токсинів з організму, – розповідає завідувач жіночої консультації Дзвенислава ЦУГЛЕВИЧ. – А якщо там роблять ще й різні косметичні процедури з сіллю, медом, ефірними олійками, то це плюс для жіночої шкіри – такі про­цедури мають омолоджувальний ефект. Узагалі сауну навіть потрібно рекомендувати жінкам. Але в жодному разі не надто перегріва­тися, бо це так само шкідливо, як і перебування жінки на агресивному сонці. Але в жодному разі не можна паритися жінкам під час критичних днів, вагітності, при кровотечах, не дозволяється і при міомах, захворюваннях молочних залоз, яєчників, важкому клімаксі.

Якщо дотримуватися всіх правил гігієни, то в сауні практично неможливо підчепити болячки, що передаються статевим шляхом. Оскільки там висока температура, і віруси, бактерії, інфекції гинуть. Крім того, в басейнах настільки хлорують воду, що нічого шкідливого там бути не може.

– Сауни краще уникати людям, які хворіють на гіпертонію з високими цифрами артеріального тиску, – продовжує завідувач кардіологічного відділення міської лі­-карні Олександр СМОЛЬНИЦЬКИЙ. – Також людям, які схильні до зривів серцевого ритму, теж не бажана сауна, як і тим, хто має пороки серця. Категорично в сауні не можна розпивати спиртне, бо висока температура в поєднанні з алкоголем – це стрес навіть для здорового організму. А загалом сауна корисна, бо через шкірні пори з підвищеним потовиділенням виділяються шлаки з організму. Таким чином сауна допомагає ниркам очищати організм від усього зайвого і непотрібного. Але це лише в тому разі, коли людина здорова і не має протипоказів, то може раз на тиждень відвідувати сауну. До речі, не можна перебувати в парильні до стану знепритомнення. Зрозуміло, що в кожного організму свої можливості, але зловживати високою температурою не варто.

Категорично забороняється відвідувати сауну тим, хто має гострі захворювання або загострення хронічних хвороб, туберкульоз будь-якої локаліза­-ції, гіпертермію, при схильності до кровотеч і тромбозів, вираженому атеросклерозі судин, не можна і дітям до 3 років, і літнім людям за 75.

Лікар-дерматовенеролог ЦРЛ Світлана ЗЮБРИЦЬКА радить уникати сауну людям, які мають загострення хронічних хвороб шкіри, бо такий візит стане стресом для організму.

– У сухій сауні та лазні є ймовірність підхопити педикульоз, вульгарні бородавки та контагіозний молюск. У вологій сауні можна легко підхопити грибок на ступнях. Якщо хвора людина ходить босоніж, то залишає спори грибка.

А вони, як відомо, полюбляють вологе і тепле середовище – для них це найкращі умови для існування. Прийшла здорова людина, під­чепила грибок і вже через декілька днів має негативні відчуття – свербіж, неприємний запах, мілкі тріщини, лущення спочатку шкіри, а потім деформація нігтя тощо. Втім від цієї недуги можна вберегтися, якщо приходити в сауну в своєму взутті та користуватися лише індивідуальними речами.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В ПАРИЛЬНІ

l Не можна відвідувати сау­ну як із повним шлунком, так і з порожнім, бо це ускладнює роботу всіх систем організму. З’їсти щось легке можна за дві години.

l Перш ніж зайти до парильні, варто прийняти теплий душ, але без мила і гелів, бо вони змиють жирову плівку з тіла, що ускладнить потовиділення.

l Слід берегти голову і волосся. Не рекомендується заходити в сауну або баню з мокрою головою – це підсилює навантаження на судини голови. Гаряче повітря сауни може нашкодити волоссю, сильно висушуючи його, тому слід скористатися спеціальною шапочкою або вкутати волосся рушником.

l Температура повітря в парильні на різних рівнях різна.

Не варто одразу займати верх­-ню полицю, слід посидіти декілька хвилин нижче, щоб ор­ганізм звик до високої темпе­ратури.

l Найкраще положення для тіла – горизонтальне. Корисно лягти та розслабитися. Щоб однаково пропарити всі частини тіла, міняйте положення і не забувайте завжди дихати носом. Не вставайте різко. Перед виходом із парильні спочатку сядьте, а через дві хвилини можете виходити.

l Максимальний час перебування в парильні – 12-15 хвилин. Але слід негайно вийти, відчувши дискомфорт – нудоту, запаморочення, потемніння в очах. Узагалі процедура така: пере­бування в парильні близько

3-12 хвилин, подальше короткочасне охолодження протягом 3-10 хвилин і відпочинок 15-20 хвилин.

l Вийшовши з парильні, слід ополоснутися холодною водою. Що нижча її температура, тим кращий оздоровчий ефект. Дехто надає перевагу і обтиранню м’яким снігом.

l Потовиділення викликає спрагу. Втамовувати її краще трав’яним чаєм із медом, не­солодким фрешом, мінеральною водою без газу. Але в жодному разі не пивом, вином чи ще чимось міцнішим.

l По завершенню корисно прийняти душ, використовуючи натуральні скраби. Підійде кавова гуща, до якої можна додати декілька крапель оливкової олії, або ж дрібна морська сіль.

l Одягатися потрібно після того, як тіло обсохне – на це може знадобитися 15-20 хвилин.

l Банні процедури не повинні повторюватися час­тіше як 1 раз на 7-14 днів. На наступний ранок після лазні людина повинна почуватися бадьорою і сповненою сил. Якщо ж виходить навпаки – з лазнею краще зав’язати.

НА ВІНИК І СМАК – ТОВАРИШ НЕ ВСЯК

Ми запитали і в ка­м’янчан, де вони полюбляють паритися і чому.

– Сауна потрібна для відновлення організму, – запевняє старший тренер відділення футболу в ДЮСШ №2 Володимир ПТАШНИК. – Це неправильно сидіти там по декілька годин, адже достатньо два заходи по три хвилини, або один на 5 хвилин. Ба більше, паритися часто – це теж недобре. Вважаю, що найкраще робити це через кілька днів, наприклад, після важких змагань. Це допомагає відновити сили і розслабити все тіло. Найчастіше ходжу в сауну фітнес-центру «Нова Будова».

– Не можу взагалі заходити в парильню, мені бракує повітря і стис­кає груди, – пояснює 38-річна кам’янчанка Вікторія. – Значно комфортніше почуваюся у хамамі. Він розслабляє і заспокоює. Ходжу туди щомісяця, аби зняти стрес і по­кращити стан шкіри.

– Не розумію людей, які ходять у сауну з пивом і рибою, або чимось ще міцнішим, – дивується 40-річний житель с.Гуменці Олександр. – Серце і судини не подякують, якщо після чарочки-другої ви зайдете в маленьке приміщення, де температура не падає нижче від позначки 1000С. Я полюбляю російську баню, бо це добре знімає втому і підходить майже кожно­му. Ходжу не час­тіше ніж один раз на декілька місяців. До речі, най­міцніший сон у мене саме після масажу «віником».

– Ось уже більше як 15 років я із друзями щотижня відвідую сауну «Каприз», – розповідає 56-річний кам’янчанин Олег. – І з власного досвіду можу стверджувати, що сау­на загартовує організм і покращує імунітет. Я рідше почав хворіти і почуваюся здоровішим. Улітку обо­в’язково користуємося віни­ками, які виготовляю власноруч із зірваної кропиви, лопуха, м’яти та меліси. А взимку, коли є сніг, після парильні вибігаємо на вулицю, де розтираємося снігом. Враження неймовірні.

– Надаю перевагу вологому пару, що сприяє покращенню самопо­чуття, а також знімає тонус м’язів. Зникає так звана крепатура, адже розганяється молочна кислота. Зі спортсменами ходимо до лазні один раз на тиждень, – каже тренер із пауерліфтингу Тетяна МЕЛЬНИК.

Галина МИХАЛЬСЬКА, Ольга БАНАХ.


ТРОХИ ІСТОРІЇ

Наведемо замітку з «Місцевої хроніки», вміщену в газеті «Подолянин» від 1 жовтня 1910 року.

УЖАСНОЕ СОСТОЯНИЕ ЕВРЕЙСКОЙ ОБЩЕСТВЕННОЙ БАНИ

29 сентября 1910 года приставом первой части Каменца-Подольска господином Лобанцевым совместно с санитарным врачом гос­подином Юращом и городским врачом господином Самойловым произведён по предписанию губернского врачебного отделения осмотр еврейской бани, находящейся на Набережной улице. Баня найдена в ужасном антисанитарном состоянии, о чём и составлен протокол. Следует заметить, что господином Лобанцевым еще в мае был произведён осмотр еврейской бани, об антисанитарном состоянии которой также был составлен протокол, который и был препровождён мировому судье. Но последний приостановил разбирательство дела впредь до осмотра бани городским инженером на том основании, что здание бани в техническом отношении не надежное.