П'ятница, 29 Березня 2024 р.
4 Січня 2019

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

Митрополита Київського і всієї України ЕПІФАНІЯ

Дорогі браття і сестри! Христос народився! Славімо Його!

ЕПІФАНІЙТакі короткі й прості слова цього нашого традиційного християнсь­кого вітання, але наскільки глибоким змістом наповнені вони, адже за­свідчують нашу віру в те, що обітниця Божа справдилася, Спаситель світу воістину з’явився, друга Особа Пресвятої Трійці – предвічний Син Бо­жий – народився від Духа Святого і Марії Діви, ставши також і Сином Людським.

…У ці святкові дні, осмислюючи значення Різдва Христового, радіючи, що Син Божий народився «заради нас, людей, і заради нашого спасіння», маємо спонукати себе до виконання волі Божої, до викорінення зі своїх сердець ворожнечі, неправди та всьо­го того, що віддаляє нас від Господа і від ближніх, всього того, що протилежне любові. Не легка ця справа, і не в одну мить досягається успіх, але саме для того і прийшов Спаситель світу, щоб допомогти нам у її звершенні, зміцнити нас у боротьбі з гріхом, дати силу перемогти диявола.

Дорогі брати і сестри!

Усі ви знаєте, що 15 грудня 2018 ро­ку в Святій Софії Київській відбувся Об’єднавчий собор, який поклав ос­нову для відновлення єдності українського православ’я. Двері нашої єдиної помісної Православної церкви України відчинені для всіх, хто бажає разом у ній служити Богові та її народові.

Попереду багато спільної праці для зміцнення цієї єдності. Насамперед маємо надалі підносити молитви за Церкву, за подолання ворожнечі та за примноження любові. Також і ми самі маємо відкласти минулі протистояння, відчуження і ворожнечу, бо лише через прощення одне одному ми можемо справді утвердити єдину помісну автокефальну Українську православну церкву. Пильнуймо: заклики до розпалювання ворожнечі чи до насильства відкидаймо, а те, що слугує любові та миру, – приймаймо.

Щоразу, коли промовляємо слова молитви Господньої «прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим», усвідомлюймо, що ми не повинні уподібнюватися немилосердному позичальнику з притчі, який упросив царя пробачити йому великий борг, а сам не побажав знач­но менший борг пробачити ближньому своєму.

Дорогі браття і сестри!

У ці святкові дні сердечно вітаю всіх вас зі святом Різдва Христового, а також із Новим Роком. Вітаю Президента України Петра Порошенка, Верховну Раду України й Український уряд. Наші спільні теплі вітання передаємо Збройним силам України й усім нашим мужнім захисникам, які жертовно захищають Батьківщину, підносимо до Бога свої молитви за них і просимо в Нього оберігати їх. Від Золотоверхого Києва надсилаємо також вітання і молитовні побажання тим, хто святкує народження Сина Божого в умовах окупації, в полоні чи несправедливому ув’язненні, і просимо в Господа для них підтримки та захисту.

У ці радісні дні подякуймо Господу нашому Ісусу Христу за всі Його благодіяння, проявлені до нас, до нашої Церкви й України. Нехай Всемилостивий Бог простить усі наші гріхи вільні й невільні, утвердить єдину помісну автокефальну Українську православну церкву, дарує нашій державі перемогу та справедливий мир, благословить Україну і весь український народ 2019 року.

Заради нас Син Божий у смиренні прийшов у світ, закликаючи кожного до миру, злагоди та єдності, щоб ми ходили дорогою правди і не піддавалися на оману. Зробімо все від нас залежне, щоб дати добру відповідь на цей заклик!

Христос народився! Славімо Його!

ЕПІФАНІЙ, Митрополит Київський і всієї України.