П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Січня 2019

ІЗ РЕФОРМАМИ ЗА ПЛАНОМ

ІЗ РЕФОРМАМИ ЗА ПЛАНОМЄдиною Помісною українською церквою, підписаними деклараціями з лікарями, «Новою українською школою», збільшеною ціною на газ і запровадженим уперше за роки незалежності воєнним станом на певних територіях країни, – усім цим запам’ятається українцям 2018 рік. Чимало важливих подій відбулося на державному рівні, не менше й на місцевому. На жаль, позитивні моменти, як-от ремонти доріг, облаштування зон відпочинку, міські святкування, фестивалі, гастролі відомих артистів у відремонтованому міському Будинку культури змінювалися новинами про надзвичайні події, зокрема пожежу «України» та обвал муру комплексу Старої фортеці, а також скорботними повідомленнями про загибель кам’янчан-захисників. Тож традиційно «Подолянин» підсумовує найголовніші події прожитих 365 днів.

ЛІКУЄМОСЯ ЗА ДЕКЛАРАЦІЯМИ

Із 1 квітня кам’янчани почали підписувати декларації з обраними лікарями «первинки» – нарешті ми таки дочекалися старту медичної реформи, відповідно до якої «гроші пішли за пацієн­том». Заклади первинної мед­допомоги з бюджетних установ реорганізувалися в комунальні некомерційні підприємства, а згодом їхні керівники уклали договір із Національною службою здоров’я України. Перший плюс реформи в тому, що заклади навіть у віддалених селах обжилися комп’ютерами та Інтернетом.

Утім не реформою єдиною запам’ятався цей рік. Приймальне відділення і травмопункт міської лікарні змінили місце прописки. Так, приймальне відділення перенесли в приміщення ургент­-ної лабораторії (вхід із боку Лесі Українки) міської реанімації.

А ось травмопункт оселився у «старшого брата» – травматологічному відділенні. На ще одну сучасну палату для породіль сімейного типу поповнився міський Перинатальний центр, у якому ще й з’явилося так зване «Вікно життя» для покинутих немовлят.

Не вельми приємним 2018-й став для комунальних стоматологів: часті перевірки, скандали і робота в збиток завершилися вердиктом місцевих обранців – припинити діяльність КП «Кам’янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» шляхом її ліквідації. Із боргами довелося розгрібатися міській скарбнич­-ці – 1 млн. 908 тис.грн. виділили на погашення заборгованості із заробітної плати.

ДО «НОВОЇ ШКОЛИ» – НА 12 РОКІВ

Із 1 вересня українські першокласники навчаються в «Новій українській школі». І доки дітлахи тішаться новим партам, якісному дидактичному матеріалу, сучасній техніці, креативним та яскравим класам, ще не підо­зрюють, що вчитися їм доведеться на рік більше, ніж іншим школярам.

Традиційно в районі поменшало шкіл – аж на шість. Дві закрили у Жванецькій ОТГ (Збручанський і Цвікловецький НВК) і три – у Староушицькій ОТГ (Гораївську, Крушанівську та Нефедовецьку ЗОШ). Ще одна самоліквідувалася в с.Підпилип’я, бо на початок навчального року назбирала менше як 20 учнів.

Новинкою року, що минув, стало створення інклюзивних центрів. У місті такий запрацював на базі міськуправління ос­віти та науки, а в районі – Дов­жоцького НВК. Тут фахівці надають професійні послуги діткам з особливими навчальними потребами. Поштовхом до створення цих закладів став візит дружини Президента України Марини Порошенко до Кам’янця-Подільського 13 лютого.

На всю Україну засвітилася місцева вчителька української мови і зарубіжної літератури ЗОШ №17 Наталія Рудніцька, яка ввійшла до десятки фіналістів престижної світової премії «Global Teacher Prize Ukraine».

А ще прогриміло гучне святкування 100-річчя К-ПНУ імені Івана Огієнка, на яке, крім поважних офіційних осіб, з’їхалися й відомі випускники закладу.

БЕЗ НОВИХ ОТГ, ЗАТЕ ІЗ ЗЕМЛЯМИ

Децентралізація, яка актив­-но працювала на Кам’янеччині 2017 року, 2018-го забуксувала. За 12 місяців не народилося жодної нової ОТГ. Правда, маємо найголовніший документ – перс­пективний план формування територій громад Хмельницької області. Ще наприкінці листопада стало відомо, що Уряд його таки затвердив, і, як наслідок, об’єднання всіх наших сіл та створення Кам’янець-Подільської ОТГ стане примусовим, адже прописане на державному рівні. План добряче перетасував карту Кам’янеччини, змінивши навіть межі району. Адже до Гуменецької ОТГ приєдналася Циківська сільська рада, яка раніше підпорядковувалася Чемеровецькому району.

Загалом рік для громад району розпочався з новини, на яку чекали роками. В лютому Уряд нарешті передав у власність об’єднаним територіальним громадам землі за межами населених пунктів. Раніше вони були державними, і роздавали їх чиновники з обласних та столичних кабінетів, а селяни залишалися без городів, пасовищ і навіть кладовищ. Тепер цими землями розпоряджаються ОТГ.

ВЗЯЛИСЯ ЗА ДОРОГИ

2018-й можна сміливо назвати роком дорожнього прориву.

В Україні запрацював Дорожній фонд, куди стікаються кошти з акцизів на пальне, спеціальні мита і деякі штрафи. Якщо раніше гроші акумулювалися в одному місці, але щастило їх отримати переважно великим містам, то відтепер фонд розподіляє зібране за сталою формулою: 60% ідуть на ремонт доріг загальнонаціонального значення, 35% – місцевого, а 5% залишаються на облаштування безпеки на дорогах. За державні дороги, як і раніше, відповідає Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області, а ось обласні та районні автодороги передали новоствореному підприємству «Служба місцевих автодоріг».

Завдяки такому нововведенню, район нарешті дочекався ремонтів. За кошти Дорожнього фонду там вдалося поремонтувати майже 9 кілометрів місцевих автошляхів. Дійшли руки і до вирівнювання смертельних зигзагів сумнозвісного «Тещиного» та розширення мосту через р.Мукша в с.Гуменці. Як проводяться там роботи і освоюються кошти, інспектував сам прем’єр-­міністр України Володимир Гройс­ман, який на початку жовтня приїхав на Кам’янеччину.

Завдяки Дорожньому фонду, шматочок дороги, зробленої за європейськими стандартами, влігся і в місті. Тут вдалося розпочати капремонт понівеченої об’їзної, яку запланували «вилікувати» у чотири етапи. Перший відрізок, а це вул.Північна, вже набув європейського обличчя. Разом із тим у місті вдалося втілити ще один масштабний проект на дорозі – облаштувати коло безпеки на пр.Грушевського з боку в’їзду із Хмельницького, у центрі якого з’явився герб Ка­м’янця. Раніше у цьому місці часто траплялися ДТП, а з появою такого острівця безпеки їх суттєво поменшало.

Чим ще запам’ятався рік реформ, то це реорганізацією комунальних підприємств в управлінські компанії, які стали такими собі сервісними центрами, що надають комунальні послуги.

ВТІЛИЛИ ГРАНДІОЗНІ ПРОЕКТИ

Кам’янець-Подільський гучно заявив про себе в теленовинах популярних телеканалів відкриттям сучасної біотеплоелектростанції потужністю 45 МВт, яку офіційно представили третього липня. Тут теплову й елект­ричну енергії беруть із вітчиз­няного біопалива: соломи, відходів кукурудзи і соняшнику, деревних трісок. Така ТЕС перша в Україні, третя – у Європі та лише п’ята – у світі. Її будівництво обійшлося у 9,5 млн. євро, за­галом же енергоефективний проект коштує 15 млн. 360 тис. доларів.

А вже 23 серпня на полігоні ТПВ було здійснено запуск технологічної лінії дегазації полігона твердих побутових відходів із подальшим виробленням елект­роенергії. І хоча це лише перша черга із трьох проекту Міжнародного центру газових технологій та Інституту газу НАН Украї­ни (фінансується за кошти USAD «Муніципальна енергетична реформа в Україні), але вже величезний крок до переробки сміття та енергонезалежності. Вартість етапу – понад 25 млн.грн. без жодної копійки з міського бюджету.

Менш гучною, але вкрай необхідною стала реалізація двох проектів із реконструкції водогонів у Жванці та Оринині. За кошти з обласного і місцевих бюджетів вдалося забезпечити водою частини сіл, які тривалий час потерпали через її брак. Гарною звісткою стало й відкриття 23 жовтня в Суржі газопроводу.

ПРОЩАЛИСЯ ІЗ ЗЕМЛЯКАМИ

На жаль, і 2018 рік не минув без людських втрат.

Кам’янчани проводжали в останню путь трьох земляків, загиблих через війну на сході.

У квітні під час виконання службових обов’язків поблизу се­лища Новоайдар Луганської області загинув 25-річний Костянтин Паршенко. Солдат служив у 11 ПМБ 48 інженерної Кам’янець-Подільської бригади. Того ж місяця, після майже 4-річних пошуків навідника 80-ї окремої аеромобільної бригади молодшого сержанта Едуарда Слободяна із с.Гринчук, ДНК-експертиза офіційно підтвердила, що він загинув 5 вересня 2014 р. під час жахливого бою на Луганщині. А 1 серпня місто над Смотричем попрощалося зі старшим солдатом 35-річним Богданом Блінчуком, серце якого перестало битися у зоні проведення ООС.

Життя ще одного військового, оборонця Донецького аеропорту Володимира Откідича обірвалося у Львівському госпіталі наприкінці липня після жахливої автокатастрофи, що сталася на Львівщині.

На 72-му році передчасно пішов із життя народний депутат України IV скликання, депутат Хмельницької облради VI скликання, заслужений працівник сільського господарства України, колишній голова Кам’янець-­Подільської РДА В’ячеслав Ду­бицький. 20 лютого відійшов у вічність викладач кафедри спорту і спортивних ігор К-ПНУ імені Івана Огієнка Валерій Дорош.

БУДИНОК КУЛЬТУРИ ВІДКРИВАЛИ, ГОСТЕЙ ЗУСТРІЧАЛИ

Грандіозною подією, на яку містяни чекали довгих п’ять років, стало відкриття до Дня міс­та відремонтованого міського Будинку культури. Аби поверну­ти закладу культури колишній вигляд і славу після страшної пожежі, а також встановити сучасне об­ладнання (зокрема світлодіодний екран вартістю 1,5 млн.грн.), було витрачено понад 20 млн.грн., левову частку яких вдалося залучити з Державного і обласного бюджетів. За пів­року в свіжопофарбова­ному та відреставрованому залі вже встигли потішити кам’ян­чан відомі зірки, як-от «Лісапетний батальйон», театрали Ана­толій Хості­коєв та Володимир Горянський. А також тут провели ІІ Міжнародний кінофестиваль «Бруківка», організатором якого є наш земляк Андрій Заєць.

До речі, приймало місто й інших не менш поважних гостей. Зокрема, відомого мовознавця Олександра Авраменка, акторку театру і кіно Ольгу Сумську, гумористів «V.I.P. Тернопіль», знаного митця Валерія Вітера, співаків Романа Скорпіона, Дзідзьо, Арсена Мірзояна та Хрис­тину Соловій, гурти «Kazka», «Один в каное», «ТІК» тощо.

Немало 2018-го і пофестивалили: «Золота омега», «Остання столиця», «Комора» тощо, проте втратили традиційну, масштабну, молодіжну, драйвову та всіма улюблену «Республіку». Адже вона переїхала до Хмельницького. Натомість по-сімейному в місті відбулася «Respublica Family Fest». Грандіозним концертом відзначили і 25-річний ювілей дружби між Кам’янцем та Іспанією.

Під час святкування Дня міста під шквальним дощем і блискавками на стадіоні імені Г.Тонко­чеєва було встановлено черговий рекорд України. Понад три тисячі учнів і студентів на полі утворили живий герб Кам’янця-Подільського. Ще один рекорд України з «Відтворення найнижчої ноти жіночим голосом» вдалося встановити вокалістці гурту «Толока», викладачу дитячої музичної школи ім.Ф.Га­ниць­кого Катерині Таіровій.

ПРОВЕЛИ РІК СПОРТИВНО

Досить насиченим і вдалим був минулий рік і для наших спортсменів. Справжнім фу­рором стала злива перемог у дзюдо першокурсниці К-ПНУ Дарини Білодід, яка у свої 17 років у чемпіонаті світу в Баку стала наймолодшою чем­піонкою серед дорослих і підтвердила свій титул серед кадетів.

Уперше до титульних поєдинків у змішаних єдиноборствах ММА долучились і кікбоксери у рамках фесту «Битва у Фортеці». На Всесвітній гімназіаді у Марокко Віктор Бойко здобув І місце у боксі, а Олег Маматов та Ганна Ковальчук стали призерами у тхеквондо. Найчисленнішою делегацією у змаганнях із настільного тенісу в Кубку Віктора Корчагіна було 30 провідних спортсменів із Молдови. Наймасовішу гру в Україні з бадмінто­-ну присвятили 100-річчю К-ПНУ, де одночасно на стадіоні університету сотня гравців взялися за ракетки. Вперше Федерація України з тхеквондо та місцевий клуб СК «Чайка» на базі універ­ситету провели Всеукраїнсь­кий дводенний семінар.

Дебютував і сезон весняних ігор зі спортивного варіанта та телевізійної гри «Що? Де? Коли?». 2018 року зроблено перші кроки до залучення великого ганд­болу до міста. Так, на базі ФОКу Юрія Самборського відбувся матч у рамках Вищої ліги України між командами «Поділ­ля» та «Педуніверситет-Енерго» (Тернопіль). А сам спорткомплекс, на базі якого відбулася низ­ка футбольних турнірів, збіль­шив і покращив місця для гля­дачів.

Встигли й відкрити відділення настільного тенісу при ДЮСШ №2 (діє на базі ПДАТУ), новий футбольний майданчик на Черемушках та розпочати будівництво ще одного біля ДЮСШ №2.

Традиційно місто протягом 2018 року палко підтримувало ревіння моторів і жагу до перемоги наших мотоболістів із команди «Поділля-мотор».

Щодо інших видів спорту: заявився перспективний 4-річний шахово-шашковий талант Тимур Кліменко; великі надії покладаємо і на юну кікбоксерку, чем­піонку України Ірину Руду; особистими перемогами на все­українських етапах порадували хлопці-даунхілери Анатолій Крещук і Роман Заянчковський, які, до речі, власними зусиллями організували перші кам’янець­кі змагання зі швидкісного спус­ку на велосипедах.

Дев’ятий рік поспіль чоловіча волейбольна команда студентів (тренер Євген Козак) перемагає всіх суперників у студентській лізі з волейболу. Жіноча збірна з флаг-футболу «Титаніди» (тренер Сергій Полюх) – срібний призер чемпіонату України, а баскетбольна команда «Ді-Ді-Бао» на чолі з граючим тренером Миколою Полюляком і президентом Андрієм Бойком – бронзовий призер ЧУ в першій лізі, футзалісти-ветерани (55+) не пасли задніх – стали чемпіонами України.

2018 року новим чемпіоном міста із шахів був Віктор Босак.

Футбольна команда «Фортеця», за яку грають військово­службовці Кам’янець-Подільського гарнізону, заявилася у чемпіонаті України з другого кола та здобула низку перемог. А переможцем у районній Вищій лізі та Кубку Незалежності став пановецький «Замок». Також «Руські фільварки» на чолі з Віталієм Трушевим перебігали всіх у футзальному міському чемпіонаті. 

Журналісти «ПОДОЛЯНИНА».