Четвер, 28 Березня 2024 р.
11 Січня 2019

«МИ ЩЕ ПОВЕРНЕМ ДО ДОМУ ЦЬОГО…»

У Кам’янці-Подільському 9 січня колядували, віншували, флешмобили, а ще каталися на санях, частувалися узваром і кутею. Так весело і невимушено пройшли вже традиційні для нас загальноміський вертеп і святкова коляда.

«МИ ЩЕ ПОВЕРНЕМ ДО ДОМУ ЦЬОГО...»Артистам та організаторам дійства вдалося не лише повернути кам’янчан до прадавніх звичаїв і зацікавити ними, а й привнести у святкування новизну. Досить оригінально містян запрошували на коляду. Колектив МБК, народний театр пісні «Петри­дава» за ініціативи депар­таменту гуманітарної полі­тики міськради влаштували флешмоб на автовокзалі та Центральному ринку, яким не тільки скликали гостей на загальноміську коляду, а й вітали зі святами.

Відбувалося все так: у люд­ному місці один зі спі­ваків затягував: «Радуйся, ой радуйся, земле, Син Божий народився», – до нього приєднувалися й інші учас­ники колективу, по двоє, по троє і до середини колядки назбирувалося зо два десятки співаків. Здивована публіка реагувала по-різному: одні, почувши знайому з дитинства мелодію, підбігали до артистів і співали разом із ними; другі відразу ж бралися за телефони і знімали виступ; треті зачаровано слухали і навіть пританцьовува­ли. Посміхалися всі: й задумані відвідувачі автовокза­-лу, і кам’янчани, котрі поспішали на ринок по покупки.

Не дивно, що театралізоване дійство «Йде по світу Коляда» зібрало у парку Героїв Євромайдану чимало глядачів. Це вкотре доводить, що наші традиції не лише підтримуються, а й розвиваються, повертаються із забуття. Національна свідомість виховується прадавніми звичаями, які так намагалися у нас викорінити. Не вийшло, бо коли не можна було вголос, україн­ці колядували душею, а нині упевнено співають: «Дай Бог діждати року нового, ми ще повернем до дому цього».

І повернуть – перевірено! Бо вже 13 січня пригощати­ме фольклором «Подільсь­ка Маланка». У парку Героїв Євромайдану заплановано концерт творчих колективів, театралізовані виступи, святкові пригощання, забави і

фаєр-шоу. О 14.30 від місь­кого Будинку культури всі учасники заходу пройдуться групою до парку, а вже о 15.00 там розпочнеться дійство.

– Павле, Ви інспектували на наявність пандусів десятки закладів міста. Які переваги чи недоліки помітили під час перевірок?

– На жаль, у Кам’янці й нині є проблеми із доступністю. Зокре­ма, до людей на інвалідних візках не готові заклади напівпідвального типу, житлові багатоповерхівки (особ­ливо сходові клітки і ліфти), вбиральні загального користування (без необхідного обладнання), а також громадський транспорт. Але пе­реконаний, що Державні будівельні норми та інші стандарти Кам’янеччину не обійдуть.

Насправді, варто відзначити, що вулиці міста стають більш безбар’єрними, перехрестя оснаще­-

ні світлофорами зі звуковим спо­віщенням і пологими пандусами, а деякі нові заклади зробили до­-сить прогресивний крок у бік доступності.

– Чи часто на Ваші запити щодо пандусів реагують власники?

«МИ ЩЕ ПОВЕРНЕМ ДО ДОМУ ЦЬОГО...»– Завжди, частіше із розумінням та обіцянкою виправити недоліки. Це дає надію, що суспільство таки прагне йти назустріч одне одному. Адже ніхто не знає, кому завтра може знадобитися ця доступність. Були й відмови без пояснення причини, мабуть, відіграє роль фінансовий або ж принциповий бік медалі.

– Що найбільше вразило під час інспекцій?

– Перешкода у вигляді сходинки на вході після наявного пандуса.

– Як знайшли однодумців і де демонструєте результати перевірок?

– За відгуками у соцмережах помітно, що ініціативу підтриму­-ють: інколи люди самі вказують на об’єкти перевірок. Для висвітлен­ня результатів маємо публічну сторінку в «Facebook» («Доступність для всіх Кам’янець-Подільський»), «Instagram» (pandusdostupkp) і канал у «Telegram» (pandusdostup), також у планах створення спільноти у «Viber».

– В Україні багато протилежних думок щодо того, як називати людину з обмеженими можливостями. То як правильно?

– На мій розсуд, це насамперед ЛЮДИНА, і все залежить не від того, як її називають, а як вона це сприймає та ким себе відчуває.

– Відомо, що декілька років тому небайдужі кам’янчани писали петицію про безбар’єрне місто, але все безрезультатно. Що плануєте робити із цим?

– Вимоги цієї петиції міська влада частково виконала. Дійсно, зараз вулицями міста пересуватися значно простіше. Ми ж поступово будуватимемо механізм впливу на вдосконалення умов саме у громадських місцях (аптеки, кафе, ресторани, банки, магазини тощо). Представники міської влади, на щастя, йдуть назустріч. До речі, нещодавно відбувся круглий стіл на тему: «Взаємодія органів місцевого са­моврядування, навчальних закладів та громадських організацій у створенні інклюзивного освітнього сере­довища», – організований за ініціативи місцевого осередку Все­україн­ської громадської організації «Наукове товариство інвалідів «Інститут соціальної політики». Враження від зустрічі обнадійливі, бо було презентовано багато закладів із позитивним середовищем доступності, та, на жаль, є й із негативним.

Якщо зміна становища доступності вже діючих закладів – справа рук небайдужих, то відповідність нормам майбутніх – робота відділу державного архітектурно-будівельного контролю міськради. Тамтешні фахівці повідомили, що служба контролює об’єкти будівництва на дотримання проектних рішень під час виконання будівельних робіт.

– Для порушників існують чима­-лі штрафи, – запевняє начальник відділу державного архітек­турно-будівельного контролю міськради Олександр Свири­да. – Проте, на жаль, нам непід­контрольні діючі заклади, вже здані в експлуатацію. Ми не можемо на них впливати, адже вони не є об’єктами будівництва. Аби виправити ситуацію, на мою думку, необхідно під час подання суб’єктами господарювання декларації про відпо­відність матеріально-технічної бази вимогам законодавства реєструвати її після облаштування об’єкта господарської діяльності елементами доступності.

Звичайно, є й місця, де неможливо встановити пандус, тоді має бути спеціальна кнопка виклику.

В найбільш відвідуваних устано­вах (наприклад, міській раді, аптеці, поліклініці тощо) після натискання такої кнопки працівники мають створити для відвідувача комфортні умови в обслуговуванні. Тішить, що більшість державних установ Ка­м’янця-Подільського таки мають від­повідні кнопки і, звичайно ж, пандуси.