П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Січня 2019

ЛЕБЕДІ ПОМЕРЛИ – РОЗКОПКИ ЗАВМЕРЛИ?

Iще минулого тижня у парку Героїв Євромайдану «вибухнула» новина про початок робіт, які мали б розставити крапки над «і» та нарешті з’ясувати, звідки витекла смертельна рідина, що вбила сімох лебедів на Лебединому озері. Тим часом влада обіцяє, що вже сьогодні, 11 січня, із заповідника «Самчики» до міста повернеться пара білих кам’янецьких красенів із першого виводка покійних Ромео і Джульєтти.

ЛЕБЕДІ ПОМЕРЛИ - РОЗКОПКИ ЗАВМЕРЛИ?Резонансні розкопки почалися під прицілом відео­ та фотокамер, у присутності не одного десятка очевидців і представ­ників усіх відповідних служб. Щойно екскаватор приступив до роботи, як у повітрі «запахло» дизпальним. Згодом з’явився котлован, а в ньому ­ чорна смердюча речовина. Різкий запах розносився на сотні метрів. Змочена у нафтопродукті ганчірка горіла, аж гай шумів. Так само минулої п’ятниці «горіла» і робота над пошуками смертельного джерела. Чиновники обі­цяли рити, доки його не знайдуть, однак недовго музика грала. Лебедів поховали, тех­ніка роз’їхалася, територію із 0,5 кубічного метра дизпального огородили і на цьому роботи призупинили.

Біля розритої ями, дихаючи різкими і нав’язливими «ароматами» пального, весело катаються на санчатах дітлахи і прогулюються місцеві жителі. У всіх виникає єдине логічне запитання: «А що ж буде далі?». Його ми і переадресували заступнику міського голови Сергію БАБІЮ:

– Зараз паралельно працюють наші служби і проектний інститут. Ми шукаємо джерело, так звану цистерну, з якої, ймовірно, і витікає дизпальне. Плануємо копати, приблизно, на глибину шість метрів ще у чотирьох місцях неподалік від розритого, а інститут розробляє для нас технічний малюнок систе­-ми відслоєння нафтових продуктів. Це буде своєрідний відстійник, завдяки якому вони не поширюватимуться далі. Такі роботи можна проводити і взимку, тому не зупиняємо пошуків. Наразі ж підстав для паніки немає, адже грунтові води не прибувають, а отже, подальших витікань пально-мастильних мате­ріалів не буде.

Доки представники влади шукають шляхи вирішення проблеми, кам’янчани у соцмережах висувають власні версії причин загибелі міських улюбленців:

В ямі у парку дизпального не меншаєl «Зі слів старожилів, територія міста під час війни була місцем для стояння німецьких багатотонних цистерн із дизпальним для танків. Оскільки у планах завойовника навіть думки про відступ не було, німці облаштовувалися капітально, тому багато ємностей у центрі міста зарито на глибину близько 10 мет­рів, щоб радянські війська не вирахували і не підірвали всього водночас. На території ДТСААФу, що за «Дружбою», під час розкопок криниці з’явилася солярка, яку вичерпували. За «Гермесом», на території одного із магазинів, при бурінні свердловини було якісне дизпальне. У ході викачування рідини там утворилися пустоти, котрі залили бетоном. А скільки ще в землі таких ржавіючих цистерн?!».

l «Факт витікання нафтопродуктів відомий ще із 1994 року, коли джерело їх схову знайшли на території колишнього консервного заводу в центрі міста…».

l «Ніхто не знає, де насправді склади дизпального вермахту. Все дуже приблизно. Шкода, що вся гидота зі згинилих ємностей потрап­ляє у водойми, внаслідок чого за­гинули лебеді, а влітку – риба у Смотричі. Найгірше, якщо нічого не вирішиться зі складами дизпального, то ситуація під час сильних дощів чи танення снігу повторюватиметься знову і знову».

l «Ще в далеких 70-80 роках ця отрута постійно потрапляла в озеро «під орлом», але не в такій величезній кількості. Шкода сім’ю лебедів, таку красу Кам’янець втратив».

Скорботою за загиблими птахами переповнені серця не од­нієї сотні кам’янчан. Утім навіть мізерного шансу на порятунок у пернатих, на жаль, не було.

– Під час розтину з’ясували, що смерть птахів спричинило силь­не отруєння, ймовірно, нафтопродуктами, – коментує завідувач міської дільничної лікарні ветмедицини Віктор КОЗАК. – Пір’яний покрив птахів був ущент про­сочений небезпечною речовиною, а оболонка м’язевого шлунка від­слою­валася. При розрізі кишківника спостерігалися чорні слизисті виділення із запахом нафтопродуктів. Відібрано патматеріали і проби води на Лебединому озері та направлено все до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. Наразі очікуємо на офіційні результати експертизи.

Нагадаємо, що трагедія сталася у ніч на 1 січня через витікання нафтопродуктів з невідомого джерела у Лебедине озеро. Вже третього січня стало відомо про загибель Джульєтти й усіх п’ятьох лебедят. Останнім помер Ромео.

Ольга БАНАХ, Галина МИХАЛЬСЬКА.