П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Січня 2019

СТОЛІТТЯ СОБОРНОСТІ В ЄДНОСТІ

СТОЛІТТЯ СОБОРНОСТІ В ЄДНОСТІРекордом України – найбільшою кількістю національних прапо­рів, піднятих в одній локації, масштабним з’єднанням українського стяга, а також пам’ятним знаком і концертом 22 січня відзначили 100-річчя соборності України мешканці Хмельницької та Тернопільської областей.

Головні урочистості розпочалися зі святкової ходи та зустрічі на мосту через річку Збруч між селом Гуків, що на Чемеровеччині, та селищем Скала-Подільська Борщівського району Тернопільської області. На урочисте єднання зібралися понад 3 тисячі людей, серед яких – представники влади із Тернопільщини, Хмельниччини та Львівщини. Делегацію нашої області очолювали голова ОДА Вадим Лозовий і голова облради Михайло Загородний. У заході взяли участь і чимало кам’янчан: представники влади району, ОТГ, директори шкіл, учителі, працівники культури і студенти.

Жителі обох областей з’єднали український стяг на мосту через Збруч, який символічно назвали рікою єднання. Її два береги свого часу об’єднали Україну, бо саме західним кордоном Хмельниччини колись проходила умовна межа між ЗУНР та УНР. От і сто років по тому від Хмельниччини сотні патріотів пронесли 50 м жовтої частини стяга, а від Тернопільщини – 50 м синьої. Разом вони склали сотню метрів на знак величної дати.

Опісля велелюдною, кількатисячною колоною учасники дійства вирушили до пам’ятника генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу, де відбувся молебень за участю представників духовенства з обох областей. Спільно відкривали і пам’ятний знак «100 років Соборності України». Під час святкування, учасникам дійства вдалося встановити новий рекорд України у категорії «Масові заходи»: «Флешмоб із максимальною кількістю піднятих національних прапорів жителями Хмельницької і Тернопільської областей в одній локації». А загальна кількість прапорів переступила позначку в три тисячі. Святкування продовжилося концертом і гуляннями біля ярмаркових містечок.

У Кам’янці День Соборності Украї­ни відзначили у місь­кому Будинку культури фестивалем майст­рів мистецтв і художніх колективів міста. Також у холі МБК діяла виставка робіт із образотворчого, декоративно-прикладного і фотомистецтв.

Століття соборності в єдностіУ своєму виступі міський голова Михайло Сімашкевич привітав ка­м’янчан з великою для України датою. Він зауважив, що для міста 1919 рік був вагомим у плані культурного, історичного та політичного розвитку. Разом із тим мер подякував воїнам і загиблим героям за захист держави у період, коли вона знову його потребує, а ще вручив матері шістьох дітей Наталії Мартинович посвідчення та нагрудний знак «Матері-героїні».

До столітнього ювілею соборності сюрприз кам’янчанам підготувала

і молодь міста. «А ви знаєте, який сьогодні день? Що для Вас соборність?», – із такими запитаннями наші студенти 22 січня підходили до всіх перехожих і за відповіді дарували патріотичні стрічки. І старші, й молодші знали про свято і зупинялися на щиру розмову про єднання.

У День Соборності студенти і викладачі коледжу будівництва, архітектури та дизайну провели спортивний флешмоб: 178 осіб одночасно присідали символічних для Украї­-

ни 27 разів – за кількістю адміністративних одиниць країни, включаючи Крим і Севастополь. До речі, захід проводиться вже вдруге.

У школах району, зокрема у Дов­жоцькій і Колибаївській, учні та вчителі об’єднувалися у символічні ланцюги, міцно тримаючись за руки. Як і сто років тому, мріяли, аби Україна перемогла у війні, була вільною, незалежною і неподільною.