Середа, 01 Травня 2024 р.
25 Січня 2019

ПРОВЕДЕМО РІК ПО-СПОРТИВНОМУ!

Традиційно і в місті, і в районі на початку нового року оприлюднюють перелік усіх запланованих розважальних заходів. Раніше ми друкували фестивальний календар, а ось тепер представимо спортивний. Однак, мабуть, не варто очікувати, щоби всі розваги організував хтось інший, потрібно і самим проявляти ініціативу. Тоді за допомогою нашого календаря ви не пропустите моменту, аби дати лиха закаблукам у Міжнародний день танців, накопичити енергію в День йоги, виїхати із друзями до водойм у День рибалки тощо.

ПРОВЕДЕМО РІК ПО-СПОРТИВНОМУ!Січень асоціюється із зимовими видами спорту. Буквально вчора на території «Гала-готелю» відшуміли чергові «Зимові забави».

Також цього місяця відзначали День льодовара (16 січня) та День снігу (20 січня).

Прихильники волейболу мають знати, що іменини цього виду спорту – 9 лютого. У Кам’янець-Подільському районі якраз у лютому відбудуться чемпіонати району з волейболу (серед чоловіків і з-поміж ветеранів).

Також цього місяця в районі стартують чемпіонати із футзалу (серед команд першої та вищої ліг) і командний чемпіонат району з настільного тенісу з-поміж чоловіків.

Є де пограти у нас і в теніс, найоптимальніше, звичайно, робити це у теплу пору на міських кортах, але Всесвітній день тенісу припадає на 3 березня.

Найспортивніший місяць року – це квітень. Тут в один день – 6 квітня – відзначають Всесвітній день настільного тенісу і Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру, а вже наступного – 7 квіт­-ня – Міжнародний день здоров’я.

Дуже шкода, що у місті немає власного цирку, Міжнародний день якого – 20 квіт­ня, втім свято ж можна відзначити, залучивши місцевих акробатів, жонглерів, гімнастів, гумористів тощо. Завдяки цьому молоде покоління рівнялося б на спеціалістів своєї справи і залюбки займалося такими видами діяльності.

Танцюристів і справді можна вважа­ти найвитривалішими людьми. До речі,

29 квітня – Міжнародний день танців, і саме спортивний напрямок цього виду творчості потребує найбільше уваги.

Мало хто знає, але є й такий вид спорту, як спідкубінг (збирання на швидкість кубика Рубіка). Такі змагання можна організувати 19 травня – у день народження славнозвісної головоломки. Торік змагання проводилися у День молоді.

Впродовж 10-12 травня у місті від­будеться чемпіонат України з авторалі «Фортеця», а 17-19 травня – повітроплавна фієста «Кубок Поділля». Повітроплавці ще раз завітають до Кам’янця восени, 26-29 вересня, для проведення вже «Золотої омеги».

Травень для шанувальників спорту завершиться «Битвою у фортеці» – Міжнародним турніром зі змішаних єдиноборств ММА.

Велосипедисти в Україні відзначають своє свято в останню неділю травня, а у світі День велосипеда – 3 червня.

Не кожний тренер чи футболіст знає, що, крім Всесвітнього дня футболу (10 грудня), є ще й День дитячого футболу – 19 червня.

А взагалі-то футбол – це вже свято, зокрема, для району воно триватиме півроку: із травня до жовтня відбудуться ігри чемпіонату району. Також у квітні розігруватиметься Кубок району з футболу па­м’яті Анатолія Крупицького.

Знову замахнутися на рекорд або просто накопичити енергію можна у День

йоги (21 червня) чи відкрити новий майданчик для скейтерів, який обрали як проект громадського бюджету, в Міжнародний День скейтбордингу, що також припадає на цей день.

Хотілося би більше заходів до Міжнародного олімпійського дня, що відзна­чається 23 червня. Колись був турнір «Олімпійські надії» з настільного тенісу, а тепер добре було б відтворити естафету Олімпійського вогню, який пронесли нашим містом 1980 року.

Наш край славиться як рибалками, так і гарними місцями для риболовлі, куди можна виїхати 14 липня – у День рибалки. У певний час були популярні змагання на ставку в ботсаду, в Приворотті Другому та на Дністрі.

20 липня або напередодні у ШШК «Гросмейстер» традиційно відбуваються бліц-турніри з нагоди Дня шахів, а вже через два дні свято приходить і до боксерів. Міжнародний день цього виду спорту, досить розвиненого в нашому місті, відзначається 22 липня.

Також у липні (20-21) пройде фестиваль бойових мистецтв «Гарт відважних».

Закриває літній триместр актуальне для нашого скельного середовища 8 серп­ня – Міжнародний день альпінізму.

Чимало нагород різних рівнів приносять місту і тхеквондисти, тому є кого при­вітати 4 вересня, у Міжнародний день тхеквондо.

14-15 вересня у місті пройде Кубок України з мотокросу.

Друга неділя вересня – свято для всіх активних українців – День фізичної культури та спорту. 22 вересня у всьому світі намагаються не користуватися транспортом і в День без авто пересідають на велосипеди. Декілька років тому і Кам’янець дотримувався цієї традиції, влаштовувалися велопробіги і велоквести.

27 вересня для міста ледь не професійне свято, бо це День туризму.

Жовтень можна назвати бойовим:

7 жовтня – День карате; 14 – українського козацтва; 28 – дзюдо; 27 – День автомобіліста, до якого, як правило, приурочують змагання із картингу; 30 – День тренера.

У грудні 11 числа відзначають День танго і День гір, 21 – День народження баскетболу, а 23 – День сноубордингу.

Дмитро БОЙКО.