П'ятница, 29 Березня 2024 р.
1 Лютого 2019

ЧИ ПОДОЛАЄМО СТРАХИ ПЕРЕД ОБ’ЄДНАННЯМ?

Чому приміські села не хочуть приєднуватися до міст обласного значення? Які чутки і страхи заважають децентралізації? Відповіді на ці запитання шукали експерти із ГО «Комітет виборців України» під час спецмоніторингу. 29 січня у приміщенні Кам’янець-Подільської міської ради заступник голови Чернівецької ГО «Комітет виборців» Ігор БАБЮК представив результати дослідження.

Виступає голова Хмельницького обласного осередку ВГО «Комітет виборців України» Юрій АнуфрієвОпитували спеціалісти активістів, голів і депутатів місцевих рад, працівників місцевого самоврядування, представників центрів розвитку місцевого самоврядування, науковців, експертів із 5 областей: Хмельницької, Чернівецької, Чернігівської, Черкаської та Херсонської. Як виявилося, утворення ОТГ повністю підтримують 47% опитаних, а негативно – всього 6%. Але, на думку людей, у першу чергу ініціювати об’єднання повинен міський голова, за це проголосували 37% і всього по 17% за громаду міста і села.

– При цьому опитані досить чітко, з одного боку, та дуже широко, з іншого, уявляють причини, що стоять на перешкоді формуванню ОТГ на базі обласних центрів чи міст обласного значення. Ці причини ми поділили на декілька ключових чинників, – розповідає Ігор Бабюк. – Часто керівники міст не вбачають в об’єднанні користі для своєї громади чи для особистих перспектив, бояться і люди з сіл, начебто в них заберуть землю чи змусять сплачувати комунальні, як у місті. Через брак комунікації з мешканцями громад, відсутність належної інформаційно-роз’яснювальної роботи і маємо ситуацію, що села не хочуть приєднуватися до міст.

Описана ситуація склалася і на Кам’янеччині. В нас приєднуватися до міста також не дуже поспішають. Уже перспективний план області на папері приєднав Кам’янську сільську раду до міста, але чи буде це об’єднання – покаже час. Присутній на заході Кам’янський сільський голова Юрій ВОЛОЩУК укотре пояснив, що відстоює позицію мешканців Кам’янської громади, адже коли мова йшла про добровільне об’єднання, більшість жителів проголосували за те, аби залишатися окремою сільською радою.