П'ятница, 29 Березня 2024 р.
8 Лютого 2019

ВИГРАЮТЬ ТІ, В КОГО ЛІЧИЛЬНИК У ТЕПЛІ

Нам укотре підклали газовий «сюрприз». Не встигли ми відійти від підвищення тарифів, як знову змушені лізти в газовий зашморг. Нові платіжки добивають фантастичними цифрами, незрозумілі «борги», що суперечать показам лічильника, взялися ніби зі стелі. Втім, як з’ясувалося, відтепер споживачів зобов’язали щомісяця сплачувати за нову «послугу» – коефіцієнт втрати газу. Для тих, хто в квартирі має газову плиту та колонку, а лічильник розташований поруч із ними, нововведення обійдеться в незначну суму. А от якщо ви живете в приватному секторі, а лічильник розташований на вулиці, доведеться в опалювальний сезон викидати на вітер по декілька сотень гривень щомісяця.

ВИГРАЮТЬ ТІ, В КОГО ЛІЧИЛЬНИК У ТЕПЛІ– Поїздка до газконтори закінчилася зіпсованим настроєм і тим, що мій гаманець схуд, – зате­лефонувавши до редакції, розповіла жителька с.Довжок пані Наталя. – У січні нагоріло 140 кубів газу, за які я і сплатила. Але в мене звідкись виліз борг – майже 100 гривень. Газовики пояснили, що ці гроші я маю заплатити за кое­фіцієнт втрати тепла. Звідки і коли взялося таке нововведення, ніхто так нічого путнього і не сказав, натомість справно взяли гроші.

Не інакше як здирництвом називає цю ситуацію і пенсіонерка Галина Степанівна із Кам’янця-Подільського.

– Недавно я пішла до газкон­тори, аби мені розтлумачили новину, яку почула від людей. Із телевізора чиновники нас запевняють, що кубометр газу обходиться простим українцям у 8,55 гривень, але виходить більше. А все через те, що газовий монополіст увів коефіцієнт втрати тепла – 1,08. За січень за субсидією я маю сплатити 120 гривень, але в газконторі мені сказали, що до оплати – 280 гривень, майже в 2,5 разу більше. Я – пенсіонерка, тому кожна копійка на рахунку. Що це за свавілля таке?! Чому простих людей добивають ці монополісти, які нікому не підко­ряються?!

По коментар ми звернули­-ся до прес-служби ПАТ «Хмельницькгаз». І з’ясували, що справді в нових рахунках вказують об’єм газу, приведений до стандартних умов (коли температура повітря 20 градусів за Цельсієм і абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпчика), тобто з так званим коефі­цієнтом втрати. А до цього всі споживачі сплачували за газ, просто зафіксований лічиль­никами в робочих умовах, тобто без корекції температури й тиску. Загальновідомою властивістю природного газу є зменшення об’єму при охолодженні та збільшення при нагріванні. Тобто, важливу роль при обліку газу відіграє тем­пература повітря. Тому для коректних розрахунків газ для потреб населення також має бути приведений до стандартних умов.

«Споживачі газу Хмельниччини нещодавно вперше отримали платіжки із зазначенням обсягу використаного палива в стандартних умовах, – ідеться в офіційній відповіді ПАТ «Хмельницькгаз». – Якщо треба визначити об’єм у стандартних умовах, розрахунок проводиться з використанням коефіцієнтів, які визначаються в залежності від місця розташування лічильника: у не­опалюваному приміщенні, опалюваному, для лічильників з елементами температурної компенсації тощо».

Отже, якщо ваш лічильник розташований у теплі, то і «стандартні умови» обійдуться не надто дорого. Наприклад, лічильник розміщений у квартирі, є газова плита та колонка, які щомісяця випалюють 21 куб газу. Коефіцієнт приведення до стандартних умов у такому разі зафіксований 1,0100. Перемножуємо 21 на 1,0100 і отримуємо 21,21 куб.м, на які тепер і виставляється рахунок.

А ось жителям приватних будинків, котрі мають прилади обліку газу на вулиці, в опалювальний період буде не до сміху. Наприклад, сім’я має газовий котел, колонку та плиту і в опалювальний період використовує 300 кубів газу. Коефіцієнт приведення до стандартних умов у неї – 1,0800. Множимо 300 на 1,0800 і отримуємо 324 куби. Ось за ці 24 «стандартні» куби сім’я має додатково сплатити 205 грн. щомісяця.

Детальніше про приведення обсягів газу до стандартних умов і групи коефіцієнтів можна дізнатися на офіційному сайті «Хмельницькгазу». А в особистому кабінеті споживача зазначені ці дані, враховуючи виключно його ситуацію.

Як пояснюють у прес-службі:

«ТОВ «Хмельницькгаз збут» отримує природний газ від державної компанії НАК «Наф­тогаз України» в стандартних кубах, відповідно, і повинен постачати його при цих умовах. Споживачі-юридичні особи, як-от садочки, школи, лікарні тощо, ще з 2015 р. сплачують за газ із приведенням до стандартних умов, як у європейських країнах. Лише населенню майже три роки постачальник відпускав газ без приведення, при цьому накопичуючи багатомільйонні борги перед державою. За ці роки різниця між реально спожитим, але неоплаченим клієнтами газом сягнула критичної межі – 194 млн.грн.

Тому в рахунках ТОВ «Хмельницькгаз збут» зазначило ще й довідкову інформацію по кожному клієнту щодо різниці в об’ємах спожитого газу в стандартних і робочих умо­вах за період із 1 грудня 2015 року по 30 ве­ресня 2018 року, яка призвела до появи боргу перед НАК «Нафтогаз України». Поки що про виставлення до оплати споживачам боргів попередніх років не йдеться».