П'ятница, 29 Березня 2024 р.
8 Лютого 2019

«НАЙКРАЩИЙ ПОДАРУНОК – КНИГА»

Відомий французький філософ та енциклопедист епохи Просвіт­-ництва Дені Дідро якось сказав: «Люди перестають мислити, коли перестають читати».

«НАЙКРАЩИЙ ПОДАРУНОК - КНИГА»Проте у ХХІ столітті з цим висловом погоджуються не всі. Людство поділилося на тих, хто все ще прокидається і любить випити чашку кави за читанням улюбленої книги, та інших, які надають перевагу перегляду стрічки відеоновин по телевізору чи у соцмережах. Та, попри всі залякування, що скоро книга вимре, вона продовжує збирати армію прихильників-книголюбів, які ніколи не дадуть залишитися без роботи мільйонам письменників і поетів.

Не дивно, що 14 лютого, коли всі закохані святкують свій день, відзначається ще й Міжнародний день дарування книг. Ми запитали в кам’янчан, як часто вони дарували або отримували в подарунок її величність Книгу.

– Часто дарую книги татові, бо він спить, їсть та й взагалі живе з ними. Вислів «Книга – найкращий подарунок» точно про нього. Найбільше захоплюється історичною літературою, розповідями про видатних людей та війни, – розповідає 37-річна Га­лина Олегівна. – Тато передав цю любов до книг і мені, тому я теж безмежно вдячна, коли друзі поповнюють мою домашню біб­ліотеку. Пишаюся екземплярами сучасних українських письменників, навіть маю автограф деяких із них. Інколи й сама дарую книги, особливо 10-річній донечці.

Тішить, що дитяча література сьогодні на гідному рівні, адже сучасні українські та зарубіжні автори, як ніхто, розуміють потребу в читанні змалечку.

– Книги в подарунок часто отримувала в дитинстві. А потім якось мода минула на такий презент. Уже читаючи літературу доньці, зрозуміла, що є багато цікавих книг, які із захватом прочитають і її друзі. Так ми почали дарувати видання Всеволода Нестайка, різні енциклопедії. Якось знайома запитала, що можна презентувати шестирічному хлопчику, вказавши, що іграшок у нього чимало, і він ними не надто грається. Я порадила їй того ж Нестайка. Реакція жінки мене приємно здивувала. Вона дякувала за пораду, адже читала цього автора своїм дітям, які із захватом чекали продовження історій, – розповідає 28-річна Ірина.

Звичайно ж, книжкові багатства являють собою літературне дзеркало життя, але не всі люблять черпати інформацію саме з паперового «колодязя» і надають перевагу іншим презентам на свята.

– Не розумію, навіщо знищувати дере­ва заради паперу, з якого роблять книги? Для мене це не подарунок, це акт знущання над природою. Замість звичайної книги можна подарувати електронну, це більш практично, адже на гаджет можна завантажувати хоч щодня різні книги, а звичайні прочитав і відправляєш на полицю припадати пилюкою, – обурюється 20-річна студентка Юлія.

– Книга завжди була моїм улюбленим подарунком. Найцікавіші я часто перечитувала. У цей час згадувала і подумки дякувала людині, яка подарувала. Назбиралося за все життя таких скарбів у мене чимало. На жаль, підкачує зір, тому не можу довго читати. А от діти й онуки такі презенти не дуже розуміють, або я не вмію підібрати те, що їх цікавить, – скаржиться 67-річна Людмила Олегівна.

Багато опитаних вважають, що є лише один спосіб стати культурною людиною – читання. Проте не всі знають, у скільки обійдеться подарувати комусь із близьких, наприклад, свіженький том твору від легендарного письменника.

– Не впевнена, що це чудовий подару­-нок для сучасної молоді, адже гаджети заполонили їхню свідомість. Проте для зрілих людей, які розуміють цінність і важливість книг у нашому житті, – це найкраще рішення. Так, це не завжди дешеве задо­волення, адже новинки відомих авторів чи бестселери всіх часів коштують не одну сотню гривень. От, наприклад, «Сплячі красуні» Стівена Кінга нині коштують не менше як 300 гривень, а «Месопотамія» Сергія Жадана – приблизно 150 гривень, – розповідає 44-річна бібліотекар Євгена Інокентіївна.

Ольга БАНАХ.