Четвер, 25 Квітня 2024 р.
15 Лютого 2019

У МОЛОДІЖНІЙ СТОЛИЦІ – ЯК У ЛАС-ВЕГАСІ

Відтепер у місті стало на один ігровий зал менше. Близько другої ночі 10 лютого на вул.Першотравнева, навпроти автовокзалу, вщент вигоріло приміщення, в якому розташовувався заклад. За версією вогнеборців, причина пожежі – підпал. А камери відеоспостереження, розташовані навпроти, зафіксували чоловіка, який неподалік від охопленої вогнем будівлі скидав верхній одяг, що зайнявся на ньому.

У МОЛОДІЖНІЙ СТОЛИЦІ - ЯК У ЛАС-ВЕГАСІ– Гадаю, що ніхто плакати за таким «погорільцем» не буде, адже ці заклади приносять сльози, розчарування, борги, сварки та навіть ламають сім’ї, – завітавши до редакції, розповів 33-річний кам’янчанин Анд­рій. – Декілька років тому мій двоюрідний брат підсів на гру і став затятим ігроманом. Щодня він відвідував ігрові зали і залишав там усе, що заробив. Став некерованим, а потім ще й почав виносити з хати золото, побутову техніку та інші цінні речі. Додому приходив агресивним і злість зганяв на рідних. Він так підсів на ігровий «наркотик», що встиг заборгувати кругленьку суму. Кредитори телефонували до всіх рідних із вимогою повернути понад десять тисяч гривень. Скільки витратили сил, часу і грошей, аби витягнути його з ігрової залежності, одному Богу відомо.

Лякає, бентежить і дивує, що цих «осель зла» побільшало. Лише за попередній рік у центрі міста їх з’явилося вже десятки! А поліції, яка б і мала боротися з ними, начхати. Впевнений, що за кожним таким «нелегалом», десятки, а то й сотні скалічених доль. Цікаво, а підприємців та орендарів не мучить совість?! Наше місто отримало статус «Молодіжної столиці», а натомість бачимо, що замість центрів для молоді процвітає гральна індустрія.

Місцеві активісти теж не замовчують цієї проблеми. У соцмережах чи не щотиж­-ня з’являються фото і пові­домлення ігрових закладів, що працюють у місті. Втім органи, які мали б це контролювати, мовчки відсиджуються.

Хоча ще 5 років тому боротьба з гральним бізнесом у нашому місті велася активніше. Тоді МВС навіть оголосило про широкомасштабне відпрацювання всієї тери­торії держави з метою викорінити незаконний гральний бізнес. Місцеві стражі порядку прозвітували про лікві­дацію двох гральних залів на вулицях Першотравне­вій і Червоноармійській. По­одинокі операції з викриття граль­них центрів відбувалися і в наступні роки, проте довести вину і притягнути порушників до відповідальності так і не вдалося. В одному з інтерв’ю «Подолянину» три роки тому колишній очільник міської прокуратури Віталій ГРИНЬКІВ зазначив, що проблема в договорах оренди й суборенди. Бо в результаті з’ясо­вується, що орендує приміщення людина, яка про це або нічого не знає, або каже, що віддала ключі іншій особі. Важко знайти того, хто це обладнання використо­-вує. Є багато випадків, коли всі кінці – далеко за межами України.

А ось минулий рік взагалі приніс затишшя. На цьому навіть акцентував увагу керівник Кам’янець-Подільсь­кої місцевої прокуратури Олександр ГОНЧАР під час координаційної наради, що відбулася 18 січня ц.р. І прокурора збентежило те, що по всій країні «автомати» вико­рінюють, а в Кам’янці для них, виходить, ідеальні умови, адже не лише працюють, а й напрочуд активно розмножуються. За рік, що минув, у місті не було зареєстровано жодного кримінального провадження щодо роботи заборонених закладів.

От і виходить парадокс, що сивочолий Кам’янець поступово перетворюють не на молодіжну столицю, а на мекку грального бізнесу. Вже можемо, як у Лас-Вегасі: і за добу одружитися, і зі статками в автоматах розлучитися. Але якщо у Вегасі, столиці розваг, весь гральний бізнес у законі та під контролем, то в Кам’янці він переважно підпільний і замаскований під державні лотереї. Щоправда, білетика «Лото-Забава» тут придбати не вдасться, натомість вам запропонують і пограти, і випити, і покурити просто під час гри.