П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Лютого 2019

ПОДАРУЙТЕ ЧОТИРИЛАПИМ ДІМ

ПОДАРУЙТЕ ЧОТИРИЛАПИМ ДІМ                   Наче у великому мурашнику, жінки збирають і складають цеглу, вправно підмітають занедбане приміщення, чоловіки згортають і носять важке сміття, швидко і беззупинно працюють усі, адже зібралися для благородної справи.

– Тут житимуть хворі та після стерилізації тваринки, тому я з радістю взяла віник, совок і прийшла сюди, – горне щебінь і ділиться емоціями кам’янчанка Яна.

8 лютого декілька десятків ка­-м’ян­чан відгукнулися на заклик голови ГО «Душа бродяги» Анжели ПОДЖИНСЬКОЇ. Волонтерка через соц­мережі попросила допомогти – і люди прийшли: різного віку, статусу, але об’єднані гарною метою.

На жаль, азарт облаштування кімнат для перетримки переплітається з розумінням, що зроблено лише дещицю.

– Це приміщення – єдиний для нас вихід, адже до кінця лютого нам треба переїхати зі Смирнова, – розповідає пані Анжела Поджинська. – Раніше орендували зал на вулиці Заводській. Ось так із нашими підопічними мусимо щоразу кочувати. Нині в стаціонарі 25 хвостиків.

Чимало кам’янчан, дізнавшись про «апартаменти» для «Душі бродяги», чомусь подумали, що там облаштують притулок, хоча про нього мова на­віть не йде. Адже, як каже волонтерка, доки не буде механізму штрафів за викинутих тварин, українці їх надалі викидатимуть, і жоден притулок не помістить усіх. Її слова підтвержує досвід інших міст, в яких приміщення для чотирилапих пе­реповнені й швидше нагадують концтабори.

Найоптимальніший для нас ва­ріант – стерилізація, чим успішно зай­мається ГО «Душа бродяги». То­-рік ця організація виграла тендер 120 тис.грн. на стерилізацію і тимчасову перетримку після операції вуличних собак. Хоча коштів із міського бюджету було виділено на 120 тварин, волонтери, завдяки благодій­-ним внескам, стерилізували май­-

же дві сотні собак і близько сотні кішок. Недавно «Душа бродяги» вдруге виграла тендер від міської ради – 190 тис.грн. – на стерилізацію, чим і займатиметься впродовж року.

ПОДАРУЙТЕ ЧОТИРИЛАПИМ ДІМ                   Заступник міського голови Сергій БАБІЙ співпрацю міської влади і «Душі бродяги» називає вдалим тандемом.

– Ми побачили результати роботи цих волонтерів. Проблеми у нас виникають із приміщеннями для перетримки тварин. До них особливі вимоги, головна – це віддаленість від помешкань кам’янчан. Тому ми запропонували стару котельню на території колишнього понтонного полку. Виходить, що приміщення наше, а зем­-ля – військових. Проте вони погодилися на таких квартирантів.

Дивлячись на занедбану будівлю для майбутньої перетримки, де необхідно провести електрику, вставити вікна, облагородити кімнати, здавалося, що довести її до пуття неможливо, але якщо проаналізувати, скільки волонтери і небайдужі ка­м’ян­чани вже зробили для друзів наших менших, розумієш, що все в нас буде.

– Ми навіть не сподівалися, що в нас за плечима така підтримка, – після суботника написала у соцмережі Анжела Поджинська. – Ми здивовані, звору­-шені й сповнені оптимізму, як ніколи!

Хочемо подякувати від серця всім і кожному за допомогу.

Але для капітального ремонту при­міщення нам ще потрібні: будмате­ріали (щебінь, пісок, цемент, цегла, фанера, дошки), матеріали (арматура, залізні прути тощо), скло, сітка для огорожі;

вікна, двері; плитка, шпалери, утеплювальні матеріа­-ли тощо. Для охочих посприяти фінансово: картка ПриватБанку 4731219114644846, Анжела Поджинська. Дізнатися більше можна на сторінці громадської організації в соц­мережі «Фейсбук».