Середа, 24 Квітня 2024 р.
22 Лютого 2019

ЯК СУБСИДІЇ ПЕРЕВЕДУТЬ У ГРОШІ

На субсидіантів уже в березні че­кають нові правила оплати за комунальні у зв’язку із запровадженням монетизації, – про це йшлося під час брифінгу, що відбувся 20 лютого в міськраді. Відтепер більшість кам’янчан на руки отримають живі гроші, за борг держава серйозно каратиме, скасовується таке поняття, як обов’язковий платіж, тобто відтепер уся плата за комуналку є обов’язковою, а щоб було чим платити – держава виплачуватиме субсидіантам на це гроші. У виграші залишаться ті, хто вміє економити газ, воду і світло, бо зекономлене вони можуть витратити на власні потреби.

ЯК СУБСИДІЇ ПЕРЕВЕДУТЬ У ГРОШІОтож, особи, яким при­значена субсидія із жовт­ня 2018 р., вже з березня почнуть отримувати її готів­-кою.

– Із 4 березня виплати поч­нуть робити пенсіонерам, які

є отримувачами субсидій, а таких у місті 7015 осіб, – коментує ди­ректор департаменту соцзахисту Людмила ПОЗИ­-НЮК. – Ці кошти вони отримають разом із пенсією, відповідно до графіка її виплат, або на банківську картку, або їх принесе листоноша. Але обов’язково буде два платежі, де вкажуть пенсію і готівку за субсидію.

Субсидіантам, котрі працюють (їх маємо 3233 людини), гроші буде нараховано після

12 березня, а забрати їх можна лише в Ощадбанку (із собою мати паспорт та ідентифікаційний код). Аби не створювати черг, діятиме «Гаряча лінія», зателефонувавши на яку, можна записатися на зручний час.

Домогосподарство отримає субсидію готівкою та має самостійно розрахуватися за спожитий газ, тепло, воду, електро­енергію, а кошти, які залишаться після оплати комуналки, може використати на свій розсуд.

Аналогічні виплати кам’ян­чани отримають у квітні (за березень) і у травні (за квітень).

Утім зволікати з оплатою за комунальні споживачам не варто, інакше на них чекатиме неприємний «сюрприз».

– Оплата комунальних платежів після 20 березня не впливатиме на субсидію наступного місяця, – додала заступник начальника відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї департаменту соцзахисту населення Анна МЕДВЕДИК. – Однак, якщо за станом на травень 2019 року в домогосподарства буде прострочена понад місяць забор­гованість за послуги понад 340 гривень, субсидію на наступний період 2019-2020 ро­-

ків не призначатимуть. На нову субсидію можна буде претендувати аж через рік.

А ось мешканці міста, які вперше подали доку­менти на оформлення суб­сидії з 1 січня поточного року, а це 653 особи, підпадають під безготівкову форму.

– Такі люди грошей бачити не будуть, натомість вони надійдуть на рахунки, відкриті в Ощадбанку, – продовжує Людмила Володимирівна. – Далі банк розраховуватиметься за субсидіанта відповідно до даних, отриманих від організацій – надавачів послуг. Чим більший розмір субсидій – тим більшу кількість платежів вона покриватиме.

Натомість за використану понаднорму споживачу доведеться сплачувати самотужки. Банк за допомогою SMS інформуватиме, скільки залишилося доплатити. Якщо споживачам вдалося зекономити, в них на рахунку залишаться кошти, які вони можуть зняти на власні потреби, або ж залишити для подальшої оплати за послуги.

Найгарячішим місяцем для працівників департа­менту соцзахисту стане травень. Саме з 1 травня «старі» субсидіанти повинні будуть знову подати нові заяви та декларації про доходи у зв’язку зі змінами в зако­нодавстві. Не стосуватиметься це лише тих, хто цьогоріч вперше звернеться по субсидію. Також планується, що із цього часу запрацює і мо­нетизація пільговикам (учасникам вій­ни, інвалідам вій­-ни, дітям війни та учасникам бойових дій), яких у місті є

17 тисяч. Вони повинні будуть напи­сати заяву і вказати, який спосіб монетизації обирають: безготівковий чи готівковий.