П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Березня 2019

НОВІ ПАСПОРТИ – ЗАПОРУКА БЕЗПЕКИ

Про особливості отримання паспортів у вигляді ID-картки та про їх співіснування з документами старого зразка розповідає начальник Управління Державної міграційної служби України у Хмельницькій області Олег ПАНЬКОВ.

НОВІ ПАСПОРТИ - ЗАПОРУКА БЕЗПЕКИ– Олеже Михайловичу, наразі залишаються актуальними пояснення щодо користування пас­портами як у вигляді ID-картки, так і старого зразка у формі книжечки.

– Так, справді. Сьогодні громадяни України користуються паспортами як нового зразка (ID-картка), так і у формі книжечки – зразка 1994 року. І обидва ці документи є чинними на території України.

Вони дають право громадянам укладати цивільно-правові угоди, здійснювати банківські операції, оформляти доручення іншим особам для представництва перед третьою особою, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

– Паспорт у вигляді ID-картки – це біометричний документ? Які умови його отримання?

– Звичайно. Це відносно новий документ, який, відповідно до змін чинного законодавства, оформ­ляється громадянам, які досягли 14-річного віку (вперше). Він має вигляд пластикової картки та містить вбудований електронний носій інформації, на який записується інформація про біометричні дані власника.

Такий документ можна отрима­-ти в разі досягнення особою 14-річного віку – безкоштовно; втрати, викрадення або зіпсуття паспорта ще старого зразка; оформлення паспорта (за бажанням особи) замість паспорта-книжечки зразка 1994 року; оформлення паспорта в зв’язку із несвоєчасним вклеюванням фотокартки при досягненні особою 25- та 45-річного віку до паспорта-книжечки зразка 1994 року; наявності змінної інформації

(наприклад, зміна прізвища) або ж закінчення терміну дії.

Для оформлення паспорта особі необхідно звернутися до територіального підрозділу міграційної служби за місцем реєстрації, подати всі необхідні документи та, як результат, отримати паспорт громадянина України у вигляді ID-картки.

Такий паспорт, на відміну від попереднього – книжечки, видається на основі електронної бази даних – Єдиного державного демографічного реєстру, тому кожній особі лише один раз доведеться пройти процедуру ідентифікації, надалі інформація про неї буде міститися в реєстрі.

– Якими є основні переваги ID-картки?

– Паспорт громадянина України, виготовлений у формі картки, є більш зручним і зносостійким, ніж паперовий аналог. Для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що робить підробку електронних документів практично неможливою.

Головна ідея впровадження таких документів, які забезпечують ідентифікацію особи, – суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму. В разі крадіжки або втрати такого паспорта зловмисники не зможуть ним скорис­татися.

– В яких територіальних підрозділах здійснюється прийом громадян для оформлення пас­порта нового зразка?

– Усі територіальні підрозділи міграційної служби області оснащені необхідним обладнанням для оформлення біометричних документів та здійснюють прийом громадян. Дізнатися контактну інформацію територіальних підрозділів управління можна на офіційному веб-сайті Державної міграційної служби України, безпосередньо у приміщеннях підрозділів або ж звернутися на телефон «Гарячої лінії» Управління ДМСУ в області за номерами: (0382) 65-03-06 та 63-80-56.

Звертаю увагу, що в терито­ріальних підрозділах міграційної служби області запроваджено сервіс електронної черги, завдяки якому громадяни можуть записатися он-лайн через офіційний веб-сайт ДМСУ для отримання адмініст­ративної послуги з оформлення паспорта громадянина України нового зразка та для виїзду за кордон.

Крім цього, оформити біомет­ричні документи громадяни можуть через Центри надання адміністративних послуг, які розташовані за адресами: м.Хмельницький, вул.Соборна, 16; м.Кам’янець-Подільський, майдан Відродження, 1.

– Який термін виготовлення та вартість такого документа?

– Для категорії громадян, яким виповнилося 14 років та які оформляють такий документ уперше, ця адміністративна послуга надається безкоштовно.

Усім іншим громадянам необхідно сплатити адміністративний збір, розмір якого складає 279 грн. (за 20 робочих днів) і 366 грн. (за 10 робочих днів).

Для осіб, які оформляють пас­порт у віці 14-18 років, термін дії становить 4 роки, а після 18 років такий документ чинний протягом 10 років.

– Чи передбачені пільги на оформлення такого документа та хто їх надає?

– Відповідно до чинного законодавства, органи місцевого самоврядування мають право звільняти певні категорії громадян від оплати вартості адміністративної послуги за оформлення, обмін документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, яка зараховується до місцевого бюджету.

У Хмельницькій області наразі є 3 селищні ради, це Білогірська, Летичівська, Старосинявська, та Городоцька міська рада, які надають пільги відповідним категоріям осіб при оформленні біометричних документів. Ознайомитися з переліком категорій осіб, які звільняють­-ся від оплати вартості адмінпослуг, можна на офіційному веб-сайті ДМС України за посиланням: https://dmsu.gov.ua/services/payment/pilgi-nadani-organami-misczevogo-samo­vryaduvannya-okremim-kategoriyam-gromadyan.html.

Протягом 2018 року міграційна служба поповнила місцеві бюджети області майже на 38 мільйонів гривень, які використовуються на потреби за рішенням районних і міських рад, а також об’єднаних територіальних громад.

Прес-служба ДМС України у Хмельницькій області.