П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
8 Березня 2019

ГАРМОНІЯ В ГОРМОНАХ

ГАРМОНІЯ В ГОРМОНАХЗа вікном – весна, і саме ця пора року підкреслює жіночу красу, граційність та шарм. Представниці прекрасної статі з першими промінцями сонця розквітають, як весняні квіти. Але, на жаль, через проблеми зі здо­ров’ям не всі можуть сповна насолодитися весною. Часто нездужання списують на перевантаження на роботі, хатні турботи і брак вітамінів. Мало хто підозрює, що в’ялість або надмірна збудливість, плаксивість чи дратівливість, припливи жару чи холоду, – такі перебої з жіночим організмом залежать від гормонів. Саме ці особ­ливі біологічно активні речовини, що виробляються різними органами внутрішньої секреції, керують нашим настроєм, самопочуттям, контролюють обмінні процеси в організмі, впливають на імунітет і оптимальну роботу всіх органів. Від збалансованого гормонального фону жінки залежать не лише її зовнішній вигляд, настрій, розумова активність та працездатність, а й регулярність менструального циклу й протікання вагітності. Тому важливо, аби гормони жили в злагоді, їхній рівень не був вищим чи нижчим за норму, бо це може призвести до дисбалансу. І тоді без гормонотерапії не обійтися.

Тож, напередодні Міжнародного жіночого дня поговоримо на делікатні теми про жіноче здоров’я із завідувачем жіночої консультації Перинатального центру і «Клініки, дружньої до молоді», національним тренером ЮНІСЕФ із розвитку дружніх до молоді служб охорони здоров’я, акушером-гінекологом із понад 35-річним стажем Дзвениславою ЦУГЛЕВИЧ. Недавно Дзвенислава Любомирівна повернулася зі столиці, де стала учасницею Між­народної конференції «Нові ви­клики ендокринної гінекології: від пубертату до менопаузи», організованої Асоціацією гінекологів-ендокринологів України. На навчанні, де спікерами виступали фахівці з Італії, Сербії та Украї­ни, йшлося і про застосування гормонів не лише заради лікування, а й для профілактики.

ВІД КОКІВ ДО ЗАМІСНОЇ ГОРМОНАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ

– Частіше призначали жінкам комбіновані оральні контрацептиви (КОКи), – розповідає Дзвенислава Любомирівна. – І не лише жінкам, які наразі не хочуть завагітніти, а й з лікувальною метою: регуляція менструального циклу, при різних гінекологічних захворюваннях, після позаматкової вагітності тощо. Не всі знають, що КОКи – це не лише надійний протизаплідний засіб, він ще й готує жінку до вагітності. Є такий метод лікування непліддя, коли жінці на три місяці призначаємо про­тизаплідні. У цей час яйники відпочи­вають, а коли прийом ліків припи­няється, відбувається овуляція і запліднення. Скажімо, наші пра­бабусі народжували по 10 дітей, тому 90 мі­сяців їхні яйники відпочивали. І це добре для жіночого організму.

ГАРМОНІЯ В ГОРМОНАХАле, крім КОКів, що містять естроген і гестаген, та інших гор­мональних препаратів, є засоби замісної гормональної терапії (ЗГТ). Вони відрізняються тим, що мають натуральний естроген і є в таблетках, пластирах, гелях. Якщо в Америці та Європі вже давно ними користуються не лише з лікувальною метою, а й про­філактичною, то у нас лише на початку 2000-х їх розпочали призначати. Наші гінекологи активно збирали інформацію про застосування цих препаратів, їздили на різні навчання.

– Два десятки років тому місто отримало гуманітарну допомогу з Німеччини, де були препарати замісної гормональної терапії (ЗГТ), які ми і почали призначати пацієнткам, – продовжує лікар. – За­звичай відповідне лікування отримують жінки в період клімаксу, в яких спостерігаються припливи жару, приступи серцебиття, депресія, головні болі, тобто симптоми патологічного клімаксу. Їм виписують фітопрепарати, вітамінні комплек­-си і гормони. Така терапія, відпо­відно до протоколів лікування, призна­чається і пацієнткам, у яких видалили яйники, це називається оваріоектомія. Яйники потрібні, бо вони виділяють гормони, а якщо їх немає, настає штучний клімакс, і жінка страждає. Ще місяць після операції в організмі цир­кулюють рештки гормонів, а потім пацієнтка скаржиться на слабкість, плаксивість, депресію, серцебиття, припливи жару, безсоння. Перед тим, як обрати замісну гормональну терапію, обов’язково потрібно знати показники коагулограми, зробити мамографію чи УЗД молочних залоз.

ГОРМОНИ ДИСКРЕДИТУВАЛИ І РЕАБІЛІТУВАЛИ

Але декілька років тому американські вчені провели дослідження і з’ясували, що ЗГТ із профілактичною метою не призводить до зменшення серцево-судинних захворювань і навіть може стати причиною розвитку захворювань молочної залози. Гормони дискредитували.

Дзвенислава Цуглевич– Правда, на міжнародній кон­ференції, що відбулася у лютому в Києві, йшлося про необхідність призначати замісну гормональну терапію із профілактичною метою, – каже акушер-гінеколог. – Зокрема, професор із Сербії Світлана ВУЙОВИЧ зазначила, що збалансоване гормональне середовище дуже важливе для жінок у будь-якому віці – від статевого дозрівання до менопаузи. Сучасна медицина здатна дозволити жінці дожити до 100 років і навіть більше з продуктивною якістю життя. І тут у пригоді стане ЗГТ. Президент Міжнародної асо­ціації гінекологів-ендокринологів професор Андреа ДЖЕНАЗАНІ з Італії також підтвердив, що гормонотерапія має право існувати задля покращення якості життя жінки в менопаузі.

Європейська наука реабілітує гормони і рекомендує гінекологам не боятися призначати їх. Головне – робити це грамотно та індивідуально для кожної жінки. А пацієнтам радять відкинути гормонофобію.

Бо показів до призначення гормонів набагато більше, ніж протипоказів. Не радять їх призначати при загрозі тромбоемболій, варикозному розширенні вен, після перенесе­-них інфарктів, інсультів, при тривалій іммобілізації.

Аби з’ясувати рівень гормонів, необхідне спеціальне об­стеження, яке призначить лі­кар. Але найголовніше, що гормони мають бути в гармонії, у відповід­ному співвідношенні. Якщо вони не в нормі, тоді варто призна­чити гормонотерапію.

Актуальна вона при різних захворюваннях статевих органів, допомагає зберегти вагітність і покращує життя жінкам при клімаксі.

– Для нашого регіону характерно, що клімакс настає у віці 50-52 ро­ки, – продовжує Дзвенислава Лю­бомирівна. – І жінка ще хоче залишатися енергійною, працездатною, мати світлу пам’ять і здорове мислення. У цьому допоможуть гормони, бо саме естрогени покращують когнітивні (розумові) здібності, впливають на зволоження не лише шкіри, а й слизових, суглобів. Кожна жінка хоче залишатися молодою якомога довше і мати «фолікуліно­-вий блиск в очах».

ЩО РОБИТИ, АБИ ВРОДУ НЕ ЗГУБИТИ

– Що ще, за словами міжнародних фахівців, впливає на жіночу красу?

– Кожній жінці необхідний достатній (не менше 7-8 годин) і якісний сон. Лягати спати потрібно близько 22.00 у повній темряві та тиші.

Великий наш ворог – збільшений рівень інсуліну та інсулінорезистентність, що впливає на збільшення ваги. Інсулін – це теж гормон. Існує думка, що діабет ІІ типу хворий заробляє собі сам, коли багато їсть. Йому важко контролювати апетит через підвищений рівень інсуліну.

І чим гладкіша людина, тим важче їй стриматися. Тому експерти наголошували на необхідності нормалізувати вагу і обов’язково проходити обстеження на визначення цукру в крові.

Багато говорилося про важливість вітаміну Д3. Нині кажуть, що це не лише вітамін, а за структурою його кільце має схожу будову з гормоном тестостероном. Будь-які процеси, що відбуваються в організмі, не обходяться без цього вітаміну. Тому сьогодні значно збільшилися рекомендовані дози. Та доза, що раніше вважалася лікуваль­-

ною, нині є профілактичною. Переважно добова профілактична доза становить у середньому 2000 МО, а лікувальну рекомендують і 8, і 10 тисяч. Крім того, вітамін Д3 – це головний спалювач жиру.

Не варто забувати і про ненасичені жирні кислоти Омега 3, які теж важливі для краси і здоров’я жінки. Фахівці наголошували, що на сьогодні краще споживати скумбрію, оселедець і тюльку, ніж червону рибу, вирощену штучно і годовану гормонами. Червона риба, годована неправильно, за складом наближається до свинини. Така ж ситуація і з червоною ікрою.

І важливе раціональне харчу­вання. Дуже шкідливо жінкам сідати на будь-які дієти, бо скинута вага швидко повертається і може бути ще більшою. Тому потрібно більше споживати овочів, фруктів, білка і корисних жирів. І важливо не лише те, що їсти, а в який час доби. От, наприклад, овочі, що «живуть» під землею (буряк, морква, картопля тощо), у вареному вигляді краще їсти в першій половині дня. А от на вечерю ліпше з’їсти шматочок вареної риби, зелені овочі і фрукти (будь-яку капусту, авокадо). Фрукти рекомендуються в першій половині дня, і для схуднення найкращі зеленого кольору. Варто відмовитися від білого хліба, солодощів, макаронів, але раціонально споживати крупи, які є джерелом вітамінів групи В.

Дотримуючись цих правил, жінка може надовго зберегти молодість, красу, здоров’я і жити повноцінно.