Четвер, 25 Квітня 2024 р.
8 Березня 2019

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ ТЕПЕР СВОЯ

Пам’ятаєте, як у липні минулого року в Кам’янці було відкрито сучасну біотеплоелектростанцію, що нині забезпечує теплом усю центральну частину міста? А вже цього року на території нової ТЕС, що на вулиці Крип’якевича, стартував наступний етап проекту з енергозбереження.

2 березня тут запрацювали три когенераційні газові установки для комбінованого виробництва електричної та теплової енергії, які натисканням кнопки символічно запустили народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО і міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ ТЕПЕР СВОЯ– Кожна із цих установок має встановлену потужність 1 МВт теплової та 0,63 МВт електричної енергії, – каже генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. – Тепер підприємство безперебійно буде забезпечуватися власною електроенергією. Річний економічний ефект – 11,1 млн.грн.

За його словами, про зменшення тарифів мова наразі не йде. Утім йдеться про стримування зростання тарифу, який встановлює для нас державний регулятор НКРЕКП.

Як було оголошено на відкритті, цей крок до енергетичної незалежності убезпечить підприємство, а значить, і кам’янчан від аварійних чи планових віялових відключень електроенергії. Ли­ше протягом січня-лютого в результаті перепадів напруги в мережі таке трап­лялося 14 разів, автоматично відключалися каналізаційні насосні станції на міських очисних спорудах, обладнання водопровідної мережі та котелень. Власна електростанція дозволить об’єктам КП «МТВЕ» не залежати від ТОВ «Енергосистеми України».

До того ж набув чинності Закон Украї­ни «Про ринок електричної енергії», згідно з яким підприємства водопостачання і водовідведення України повинні ввійти у ринок електроенергії з новими договорами та 100% передоплатою. В іншому випадку, відповідні організації не зможуть постачати електроенергію, і водоканали України опиняються на межі припинення постачання питної води. Кам’янцю тепер це не загрожує.

Нагадаємо, що енергоефективний проект, який здійснюється за кредитні кошти Світового банку, крім будівництва ТЕС, ще передбачає заміну теплових мереж і встановлення індивідуальних теплових пунктів.