Середа, 24 Квітня 2024 р.
8 Березня 2019

АБИ ЖАРТ НЕ СТАВ РЕАЛЬНІСТЮ

Ветеринари і спеціалісти Держпродспоживслужби Хмельниччини і Чемеровеччини 1 березня зібралися в актовому залі коледжу ПДАТУ, аби детальніше обговорити таку проблему, як африканська чума свиней. Начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Анатолій ЛАВСЬКИЙ повідомив, що на території Кам’янеччини не зареєстровано жодного випадку цього захворювання, але проведення такого семінару, з огляду на складну епізоотичну ситуацію в Україні щодо африканської чуми свиней, є своєчасним і необхідним.

Анатолій ЛавськийПрисутні розглянули питання ветеринарних заходів щодо недопущення АЧС на території району та міста. Йшлося також про першочергові самостійні дії з локалізації вогнища АЧС і механізми взаємодії з державними структурами.

У роботі семінару взяв участь національний консультант ФАО Олександр Рєвнівцев, який розповів про ситуацію щодо африканської чуми свиней в Україні. ФАО – це міжнародна організація під патронатом ООН, допомагає країнам, що розвиваються, і країнам у перехідному періоді модернізувати та поліпшити сільське господарство, лісівництво й рибальство.

– Ми єдина Міжнародна організація, яка допомагає Україні боротися з африканською чумою свиней. Спочатку досліджували ситуацію і разом із місцевими ветеринарами відпрацьову­вали, що треба робити в разі АЧС, – розповідає консультант. – Коли з’ясували ситуацію зсередини, зрозуміли, що дуже багато часу витрачаємо на дослідження патматеріалу тварин, які загинули. Тому додатково закупили 4 прилади, які дозволяють швидше виконувати дослідження.

Проблема в тому, що вірус АЧС дуже мутує. І якщо нині він для людини не шкідливий, то ніхто не дає гарантії, що наступна мутація також буде безпечною. В людей немає страху за своє здоров’я, тому не надто поспішають ліквідовувати хворих на АЧС тварин.

В одному з районів була комічна си­туація: село повстало проти ветерина­рів, бо не бажали віддавати на лікві­дацію заражених тварин, не вірили у відшкодування держави і хотіли всі­ма можливими способами продати свинину. Але, щоб перестрахуватися, послали до ветеринарів фельдшера, аби та уточнила, чи справді ця сви­-нина шкідлива. Хлопці й ляпнули, що від неї наслідки, як від сифілісу. На ранок люди самі привели свиней…

Тому, аби жарт не став реальністю, мусимо дотримуватися правил і робити все можливе, аби зупинити чуму в Україні.