П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Березня 2019

ДО НП НЕ ДОВІЯЛО

ДО НП НЕ ДОВІЯЛОПовалені дерева, розкидане гілля, обірвані електродроти, понівечені дахи і фасади будинків, тисячі жителів Кам’янеччини, яким довелося перечікувати негоду без електроенергії, – такі наслідки буревію, який 10-11 бе­резня розгулявся містом і районом. Сильний вітер, що наробив чимало біди і завдав збитків, як з’ясувалося, до надзвичайної ситуації не дотягнув. Як нам пояснили, НП – це коли пориви вітру становлять від 25 м/с. У місті ж зафіксували 18-20 м/с, а в районі – 20-22. Тому всім по­страждалим ремонтуватися доведеться за власні кошти.

– У понеділок, 11 березня, із 10-річним сином їхали у маршрутці №2 із Руських фільварків. Коли виїжджали, ще світило сонце, а вже біля Центрального ринку почало несамовито дути і пішов рясний дощ. Негода розгулялася не на жарт. Але найстрашніше чекало попереду:

коли до Пушкінської залишалося декілька метрів, несподівано на лобове скло гепнула гілляка. Від сильного удару тріщини розлізлися в усі боки. На щастя, пасажири обійшлися переляком. Водій про всяк випадок запи­-сав наші номери телефонів, аби ми підтвердили цю подію, – завітавши до редакції, розповіла кам’янчанка Тетяна Анатоліївна.

А мешканці Зіньківців ледве оговталися від «літаючого даху», що пронісся вулицею і приземлився у вікні одинокої жінки. На щастя, ніхто не постраждав, а наслідки допомогли ліквідувати небайду­жі сусіди.

Кому-кому, а рятувальникам, комунальникам, елект­рикам довелося добряче попітніти, розгрібаючи місто і район від повалених дерев та пошкоджених дахів і дротів.

Уранці 10 березня ДСНСники розпилювали і прибирали дерево, що впало на проїжджу частину і перекрило рух транспорту неподалік від міста. Наступного дня аналогічна ситуація трапилася і в с.Вербка. Того ж дня в с.Ру­-да, внаслідок сильних поривів вітру, пошкоджено покриття даху сільського клубу на площі 11,8 кв.м. Впоравшись із цим завданням, особовий склад чергового від­ділення 6 ДПРЧ поспішив у Жванець, де вітер «оголив» частину даху на школі мистецтв, ліцеї та будівлі колишнього терцентру. За словами голови Жванецької ОТГ Тетяни КРИВОРУЧКО, все завда­-не лихо вдалося швидко лік­відувати, а руку допомоги про­стягнули місцеві підприємці.

«Зносило» дахи і в місті. Вітер зірвав частину даху на службовому приміщенні котельні, що на вул.Миколи Гордійчука. Наслідки оперативно ліквідували без відключення теплопостачання. Стихія зруйнувала і частину даху на будівлі лабораторного центру Центральної рай­лікарні, що на вул.Матросова. Частина покрівлі звисала над пішохідною зоною, створюючи неабияку загрозу. Чергове відділення рятувальників 5 ДПРЧ зняли металеві листи покрівлі, убезпечивши перехожих.

Як виявилося, небезпека чатувала по всьому місту, адже стільки дерев, скільки підкосила стихія, не падало вже давно.

– Зафіксовано понад 25 по­валених дерев, – прокоментував «Подолянину» заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Найрезонансніша ситуація – на вулиці Гагаріна дерево впало на припаркований автомобіль, на щастя, водія не зачепило. Падали дерева на дахи багатоповерхівок і приватного сектора, зокрема і на будинок неподалік від міської дитячої поліклініки. Стара тополя у мікрорайоні Жовтневому перегородила дорогу. «Лягали» дерева і на пішохідні доріжки в міському парку, одне впало на паркан садочка №21, на Татарській, 4, дерево впало на гаражі. П’ять аварійних комунальних бригад працювали оперативно. Жодної зупинки транспорту не було допущено. Пошкоджений шифер на багатоповерхівках замінювали за кошти управлінських компаній. На щастя, дерева, що впали на будинки, великої шкоди не завдали.

Без електрики довелося просидіти як містянам, так і селянам. Якщо в місті обійшлося малими жертвами, то майже всі села району частково були знеструмлені. Погодні умови, пориви вітру не шкодували дротів, а подекуди їх рвали дерева, які падали прямо на повітряні лінії. Найбільше постраждали Нагоряни, Ходорівці, Чорнокозинці, Сокіл, Руда, Рихта, Каветчина та частково Дов­жок. До ліквідації стихії бу­ли за­діяні всі працівники МРЕМ.