Середа, 24 Квітня 2024 р.
15 Березня 2019

КАМ’ЯНЕЦЬ ПІД НАДІЙНИМ САКРАЛЬНИМ ЗАХИСТОМ

КАМ’ЯНЕЦЬ ПІД НАДІЙНИМ САКРАЛЬНИМ ЗАХИСТОМІз 66-річним кам’янчанином Григорієм ЦІЦІЄМ ми познайомилися взимку, коли писали матеріал про розчищення комунальниками кам’янецьких вулиць. Чоловік у яскравому салатовому жилеті вправно кидав сніг у парку Танкістів і радо пішов на розмову. Розповів про нелегкі робочі будні, відновлення комунального підприємства «Кам’янецький парк», у якому, власне, й працює, зосередився і на проблемах, адже через брак техніки та нестачу робочих рук не завжди вдається вчасно розчищати сніг і прибирати кам’янецькі вулиці.

А ще із захватом повідав про своє захоплення історією та астрологією. На білосніжному килимі палицею доводив нам власні теорії про те, що древній Кам’янець з усіх боків захищений сак­ральними символами, а Поділля взагалі є дзеркалом небесних світил. Тож, напевно, зорі так склалися, що цього тижня в нас з’явилося аж два приводи написати про Григорія Григоровича: 17 березня відзначатимемо День працівників комунальної сфери, а 20 березня – Міжнародний день астрології.

– Я люблю рідне місто і саме через його нерозгадані таємниці полюбив історію, – каже Григорій Ціцій. – Свого часу мені навіть пощастило вирушити в робочу експедицію разом із викладачем національного університету, на жаль, уже покійним, Танасієм Колотилом. Завдяки таким творчим виїздам зумів пізнати історію нашого краю, пізнати себе, а ще вдалося відшукати чимало експонатів, які нині зберігаються в Музеї старожитностей, що в центральному корпусі нашого національного університету.

КАМ’ЯНЕЦЬ ПІД НАДІЙНИМ САКРАЛЬНИМ ЗАХИСТОМНайбільше подобалися релігійні знахідки, адже постійно мав і маю віру в серці. Якось уві сні мені явився ангел і показав хрест над містом, який оберігає древній Кам’янець від усіляких негараздів. Коли я вранці прокинувся і провів лінії, явлені мені у сні, на карті міс­та, зрозумів, що тягнуться вони від найбільших храмів Кам’янця-Подільського: від Свято-Георгіївської церкви, що на Польських фільварках, до Православної церкви святої Трійці, що в Мукші Китайгородській. А також від собору Олександра Невського у центрі міста і до церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що на Руських фільварках. Ці лінії утворюють хрест, який і покриває наше місто. Від цієї думки на душі стало спокійно й затишно, зрозумів, що мій рідний і такий любий Кам’янець під надійним захистом. Недавно дізнався, що і в Києві аналогічний духовний захист.

Таке відкриття ще більше спонукало непосидючого кам’янчанина шукати відповіді на інші запитання. Він почав про­креслювати всі відстані від сакральних споруд міста – і графічні малюнки ставали все цікавішими. Скажімо, над мікрорайоном Жовтневим яскраво проступає пів­місяць, а в Старому місті – тризуб.

– Якщо промалювати храми, збудовані в мікрорайоні Жовтневому, і брати до уваги територію кладовищ, що колись тут були, то виходить півмісяць. Саме він як геральдичний символ простежується в стародавніх віруваннях слов’янських народів, – каже Григорій Григорович.

До речі, на старих українських церквах розміщували хрест, а внизу – півмісяць.

КАМ’ЯНЕЦЬ ПІД НАДІЙНИМ САКРАЛЬНИМ ЗАХИСТОМНаш співрозмовник зізнається, що місцем своєї духовної сили по праву вважає Старе місто. Каже, що тут усе пахне старовиною, і кожен камінчик несе цікаву інформацію та має особливу енергетику. Одного дня, блукаючи улюбленими вуличками і оглядаючи величні храми, надихнувся новою ідеєю. Уже ввечері на папері підтвердив власний здогад.

– Лінії між шістьма храмами різних конфесій утворюють український символ – тризуб. Я брав до уваги Собор святих апостолів Петра і Павла, костели Діви Марії й Тринітарський, церкви Миколаївську, Троїцьку, святих апостолів Петра і Павла, – пояснює чоловік.

І сьогодні Григорій Ціцій активно чаклує над картою Кам’янець-Подільського району. Стверджує: попри те, що він є найбільшим в Україні, наші села знаходяться під 12-ма знаками зодіаку. Це дослідження астролог-аматор прискіпливо вивчає і теорію вимальовує на детальній домашній карті.

Можливо, твердження нашого спів­розмовника комусь здадуться дивними, а фахівці астрології та історії розіб’ють ущент його судження. Утім він не претендує на визнання чи якісь інші наукові відкриття, а просто має захоплення, яке надихає і вселяє віру на краще.