Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
15 Березня 2019

ПОЛЬСЬКИЙ ЖУРНАЛІСТ ПРО УКРАЇНСЬКУ ПОЛІТИКУ

Чого і кого бояться поляки? Хто може стати гідним лідером України? Як журналісту залишитися живим і неушкодженим в умовах війни? Відповідь на ці запитання шукав експерт у міжнародній журналістиці, фахівець зі східноєвропейської та російської проблематики, польський журналіст, оглядач видання «Newsweek Polska» Міхал Кацевич (на фото), який 27 лютого зустрівся зі студентами К-ПНУ імені Івана Огієнка.

Міхал КацевичУщент заповнена молоддю аудиторія спокійно сприймала російську мову з польським акцентом, уважно вслухалася в кожне слово доповідача та готувала потужний потік запитань.

– Ми ще недосвідчені та юні, а вже маємо зробити такий відповідальний крок – проголосувати на виборах президента. ЗМІ тисне на нас усіма способами. Як протидіяти відвертій пропаганді та за кого, на Вашу думку, варто голосувати?

– Не могу давать советы, ведь не мне с ним жить. Но одно могу сказать точно: ожидать можно кого угодно. Конечно, наиболее вероятный вариант – Порошенко, ведь он уже имеет свои рычаги давления. Но есть множество опытов у других стран, когда до самого финала держится интрига, и никто, даже опытные статисты, не могут предсказать итог. Поэтому я не удивлюсь, если у вас вдруг победу одержит, например, юморист Зеленский.

– Міхале, як автор книг «Лукашенко. Диктатор в кол­хозі Білорусь» та «Путін і Ко. Історія обману», дайте пораду: як писати правду і при цьому залишатися живим, неушкодженим і не боятися?

– Скажу откровенно, в Белорусь меня уже не пускают (сміється). В Россию пока иногда езжу, но кто знает, что будет дальше. Как журналист, я всегда понимаю, что мне грозит за те или иные слова, но я никогда не сомневаюсь в публикации, если эти слова – правда. Конечно, нужно не бояться быть честным, но делать всё без фанатизма, ведь, к сожалению, есть очень много примеров, когда неправильно спланированный героизм заканчивался для журналиста летальным исходом.

У своїй промові Кацевич не лише зачепив політику України, а й окреслив загальний стан українсько-­польських відносин, відзначив прикре скорочення співпраці між нашими державами з приходом до влади Польщі правих сил.

Наприкінці конференції представники університету подарували Міхалу книги, присвячені сторіччю університету. Варто зазначити, що до Кам’янця-Подільського журналіст завітав на запрошення Фонду громадської дипломатії, засновниками якого є випускники вишу Антон Найчук та Євген Касап.

Ольга БАНАХ.