Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
22 Березня 2019

ГЕКТАРИ ЗЕЛЕНОГО СВІТЛА

ГЕКТАРИ ЗЕЛЕНОГО СВІТЛАДруга за потужністю в Україні сонячна електростанція «Кам’янець-Подільська» офіційно запрацювала 19 березня в с.Панівці.

На 110 гектарах землі, непридатної для ведення сільського господарства, розмістилося 220 тисяч панелей, 50 підстанцій, технічні приміщення. Такий масштабний проект, вартістю 55 млн. доларів, вдалося реалізувати інвесторам компанії «Подільськенерго» – українській групі ICU та американському фонду VR Capital Group.

До Панівців на грандіоз­не відкриття завітали інвес­тори, відповідальні за бу­дівництво, представники профільного міністерства та журналісти.

Після символічного перерізання стрічки всі вирушили на екскурсію, аби на власні очі побачити, як виробляється електроенергія із сонця. Для цього довелося подо­лати не один гектар, ущент встелений сонячними па­нелями.

ЯК АКУМУЛЮЮТЬ СОНЦЕ

Макар Пасенюк, Річард Дейтц, Костянтин Стеценко та Енді ГундерТехнологічний проект сонячної електростанції втілила компанія Kness Group, тож гідом виступив перший заступник директора Юрій ТАРАНЮК. Власне ця компанія міжнародного рівня розробляє технології та втілює проекти традиційної і відновлюваної енергетики: від проектування до введення в експлуатацію.

– Саме тут електроенергія, що надходить із панелей, перетворюється із постійного струму в змінний, далі йде на дві розподільні станції і вже з них – у централізовану енергосистему України. Таких підстанцій є півсотні, вони розкидані тери­торією, аби міні­мізувати втрати постійного струму, – розповідає біля акуму­люючої підстанції фахівець.

«Серце» сонячної станції «Ка­м’янець-Подільська» – два транс­форматори потужністю по 40 кВА.

– Оскільки станція дуже потужна, то зв’язок з енергосистемою йде на рівні напруги 110 кіловольт, для чого збудований спеціальний пристанційний вузол. Тут немає жодної повіт­ряної лінії, які всі звикли бачити, оскільки кабелі в землі, – продовжує знайомити з роботою СЕС заступник директора Kness Group.

У центрі головного управ­ління диспетчери цілодобо­во спостерігають за роботою об’єкта.

Анатолій Костюк– Тут шафи управління роботою всього енергооб’єкта: і автоматика, що регулює роботу, і релейні захисти. Навіть сьогодні, коли на вулиці хмарно, 29 мегават активної електроенергії йде у централізовану систему. Вчора світило сонце – і цифра становила близько 55 мегават. Тобто, в оселі кожного українця вже є частина електро­енергії з цієї станції, – зауважує Таранюк.

У світі, зокрема і в Україні, розробляються технології для балансування та накопичення електроенергії. Вони застосовуються в Німеччині, Китаї. Україна цьогоріч теж буде реалізувати такі проекти, і вже після цього для відновлювальної енергетики перепон не буде. Сонце даватиме енергію, а люди її споживатимуть, коли потрібно.

Вартість сонячних електростанцій щороку знижується, і це робить їх доступнішими. На наш погляд, саме за «зеленою» енергетикою – майбутнє. Сьогодні чимало країн втілюють програми щодо 100% переходу на відновлювальну енергетику. Україна теж рухається у цьому напрямку, адже такі технології не лише дають можливість не забруднювати світ, а є цілком безпечними. Для українців це особливо актуально, зважаючи на катастрофу Чорнобильської АЕС.

ЗАМІСТЬ ЧАГАРНИКІВ – ЗЕЛЕНА ЕНЕРГЕТИКА

ГЕКТАРИ ЗЕЛЕНОГО СВІТЛАСтанцію, що працює від сонця, вдалося збудувати майже за півроку, залучивши 300 працівників. Приємно, що більшість комплектуючих виготовлені в Україні, а загалом усе обладнання – най­сучасніше. Зокрема, монокристалічні модулі провід­ного світового виробника сонячних елементів і модулів Longi Solar, а також силові трансформатори компанії ETD.

– Ми не лише вклалися в терміни, а навіть випередили їх, – коментує керуючий партнер групи ICU Костянтин СТЕЦЕНКО. – Будівництво, завдяки нашому партнеру Kness Group, виконано не лише швидко, а й якісно. Ми пишаємося, що використовували українські комплектуючі – це здешевило проект і дозволило зробити його швидше.

Віра в Україну та її май­бутнє, співпраця держави з інвесторами VR Сapital Group, що тягнеться вже два десятиліття, й посприяли тому, що в маленькому селі на Кам’янеччині реалізований проект на мільйони доларів. Інвестори пла­нують, що окупиться він за 4-5 років.

– Ці інвестиції – наочне свідчення нашої підтримки структурних реформ у вашій країні. Іноземні інвестори звернули увагу на суттєвий прогрес, який зробила країна після Революції Гідності, незважаючи на величезні труднощі. Інвестувавши в Україну понад один мільярд доларів, ми є одним із найбільших іноземних інвесторів і готові й надалі підтримувати вашу економіку. Разом із нашими партнерами з ICU пишаємося і своїм внеском у розвиток зеленої енергетики в Україні. Це перший проект, який реалізуємо з партнерами з Kness Group, і сонячна станція «Кам’янець-Подільська» є першою, яку запускаємо цього року. Найближчим часом планується відкриття другої сонячної електростанції у Херсонській області, а на початковій стадії перебуває будівництво декількох станцій на Миколаївщині. Ці проекти приноситимуть чисту енергію і стануть кроком до енергетичної незалежності та покращення інвестиційного клімату, – зазначив президент VR Сa­pital Group Річард ДЕЙТЦ.

На запитання, чому для елект­ростанції обрали саме Кам’янець-Подільський, відповів коротко: підійшла локація та одразу вдалося порозумітися з місцевою владою.

Пановецький сільський голова Анатолій КОСТЮК каже, що в селі давно чекали на таку пропозицію, адже землі фільтрації колишнього цукрозаводу десятиліттями заростали бур’янами:

– Договір на оренду землі укладено на 49 років. Маємо й інвестиційну угоду. Завдяки проекту, в бюджет села щорічно надходитиме 2,6 мільйона гривень. Власне елект­ростанція вже є головним платником податків для місцевої громади. Ці кошти плануємо використати на першочергові потреби села. А ще радіємо, що і наші Панівці долучилися до енергетичної незалежності України.

Сучасна електростанція – це найголовніший крок до відновлювальної енергетики України, безпека, енергетична незалежність і суттєві надходження до місцевого бюджету, а ще 45 нових робочих місць. І хоча сонячна станція не одразу змінить цифри у наших платіжках у бік зменшення, втім за екологію і безпеку будемо спокійніші.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.


ДОВІДКОВО

Пікова потужність електростанції, яка вже почала відпус­кати чисту електроенергію в мережу, становить 63,8 мегавата, що дає можливість зменшити викиди вуглекислого газу на 67 тис. тонн щорічно. Заплановане виробництво електроенергії – 68,2 гігавата на рік.