Четвер, 25 Квітня 2024 р.
22 Березня 2019

СТАРТУВАВ ВЕСНЯНИЙ ПРИЗОВ

Із березня по червень в Україні тривають заходи з організації весняного призову на службу до Збройних сил України.

Володимир Возний, Микола ГрушкаПризовні комісії почнуть пра­цювати з 1 квітня, перше відправлення молодого попов­нен­ня на навчання – з 8 квітня.

Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», кожен громадянин чоловічої статі, придатний за станом здоров’я до військової служби, якому на момент призову виповнило­ся 18 років (і старше – до 27 років) і який не має права на звільнення від служби або від­строчку, зобов’язаний у 10-ден­ний термін із дня початку чергового призову з’явитися до військкомату для уточнення даних.

Про це 19 березня повідомив на брифінгу для місцевих ЗМІ військовий комісар Ка­м’я­нець-Подільського ОМВК підполковник Володимир ВОЗНИЙ.

– Військовий обов’язок покликаний підготувати громадян Украї­ни до захисту своєї країни, тому під час служби вони проходять підготовку за певними спеціальностями. Крім лав Збройних сил, призовники направлятимуться до Нацгвардії, Державної служби транспорту і зв’язку та Державної прикордонної служби. В зону проведення ООС їх не відряджатимуть, – каже Володимир Миколайович.

Ті, хто має повістку, повинні з’явитися чітко у вказану дату для проходження медкомісії, в кого є право на відстрочку – можуть принести на засідання призовної комісії документи, що це підтверджують.

– Нагадаю ще декілька моментів, – продовжує комісар. – По-перше, у разі неотримання по­вістки, всі, хто підлягає призо­ву, все одно зобов’язані протягом 10 днів із його старту прибути до військкомату. По-друге, ухилянтам не варто покладати надії на виїзд за кордон, адже є реєстр бази даних, і їх все одно не випустять. Крім того, чоловікам має

бути просто соромно ховатися тоді, коли на службу за контрактом бажають потрапити чимало дівчат, які нічого не бояться.

Сьогодні в Кам’янці-Поділь­ському дислокується чимало військових підрозділів, тому в хлопців є всі шанси проходити службу на території міста.

Весняний призов охопить близько 100 жителів міста і 80 – району.

Паралельно відбувається і призов офіцерів запасу (до 43 років), які закінчили військову кафедру і не проходили військової служби.

– Вони мають пройти обо­в’яз­кову підготовку в навчальних цент­рах, здобути практичний досвід та освіжити теоретичні знан­ня. Служба триватиме півтора року. На офіцерів, яких призвано, розповсюджується весь пакет соціальних пільг і гарантій військовослужбовців за контрактом, – зазначив начальник відділення офіцерів і кадрів майор Микола ГРУШКА. – Також зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування

та форми власності.

Наприкінці брифінгу промовці принагідно зауважили, що служба в ЗСУ за контрак­-том – це гарна можливість мати стабільну роботу та гідну зар­плату. Вакантні місця є в тому числі у військових частинах у Кам’янці-Подільському.