Середа, 08 Травня 2024 р.
29 Березня 2019

ЗНОВУ ВІДКРИВАЛИ АНГІОГРАФ

ЗНОВУ ВІДКРИВАЛИ АНГІОГРАФВідділення обласного кардіоцентру, що розташувалося у кардіологічному відділенні міської лікарні, відкрили у Кам’янці-Подільському 27 березня.

На цю подію завітали голова обласної ради Михайло ЗАГО­РОДНИЙ, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Яків ЦУГ­ЛЕВИЧ, народний депутат Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, міський голова Михайло СІ­МАШКЕВИЧ, медики міста і ра­йону. Новий заклад, що підпорядковуватиметься обласному кардіоцентру та фінансуватиметься з обласного бюджету, має дороге ангіографічне обладнання. Призначене воно для профілактики і лікування серцево-судинних та інших захворювань і придбане за кошти обласного бюджету.

– У світі при гострому коронарному синдромі допомога має надаватися впродовж двох годин для того, щоб зберегти життя і уникнути інвалідності, – зазначив на відкритті директор Національного інсти­туту серцево-судинної хірургії імені Амосова Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ. – Тому ще з 1990 року працюємо, аби кожен регіон України мав такі центри. Цей – 49-й в Украї­ні. Зокрема, у 32-х проводяться операції на відкритому серці. На Хмельниччині успішно діє програма боротьби із серцево-судинними за­хворюваннями. Якщо при інфаркті міокарда смертність в Україні складає 14%, у Києві – 19% (за наявності більше як 5 кардіоцентрів), то в Хмельницькій області – 7%. Але попри це статистика в Україні залишається невтішною: щороку 400 тисяч українців помирають від серцево-судинних захворювань.

Зі слів головного лікаря Хмельницького обласного кар­діологічного диспансеру Андрія КЛАНЦИ, ургентна допомога надаватиметься безкоштовно за рахунок витратних матеріалів, придбаних Міністерством охорони здоров’я.

– Щодо планової допомоги, то пацієнту доведеться придбати медикаменти. Їхня вартість коливається залежно від стану хворого і може становити від 500 до 2000 гривень. Загалом стентування одного хворого одним стентом обходиться державі у близько 20 тисяч гривень, – додав Андрій Іванович.

Завідувачем відділення призначено судинного хірурга Дмит­ра ПЕТРУКА, який пройшов відповідне навчання і має досвід роботи на ангіографі:

– Поки що є 5 ліжок і невеликий штат, але у перспективі матиме­мо 15 ліжок і 5 лікарів. Плануємо працювати не лише із серцевими артеріями під час лікування інфарктів, а й з мозковими, тобто лікувати і попереджати інсульти, з нирковими, а також з артеріями нижніх кін­цівок.

Нагадаємо, що у травні 2017 р. у Кам’янці-Подільському за участі відомого лікаря-кардіохірурга Бориса Тодурова вже презентували ангіографічне обладнання, щоправда, приватне. Проте надовго воно в місті не затрималося.