Середа, 24 Квітня 2024 р.
29 Березня 2019

«ЗІРКОВОЇ ХВОРОБИ В НАС НЕМАЄ»

Смішні, позитивні, веселі, кумедні, сміховинні, комічні, анекдотичні, забавні й потішні, – так описують найвідомішу в Кам’янці гумористичну команду «Наш Формат» (капітан Володимир Черняк). Саме вони цьогоріч зробили справжній фурор на популярному телешоу «Ліга сміху». За десятиліття творчої діяльності та декілька років намагань потрапити у телевізор 2019 року «форматівці» таки пробилися в ефір «Ліги сміху» телеканалу «1+1» і вразили якісними жартами. Про тернистий шлях та курйозні моменти «Наш Формат» розповів «Подолянину». 

«ЗІРКОВОЇ ХВОРОБИ В НАС НЕМАЄ»– Як вдалося після стількох спроб таки потрапити до телевізійної «Ліги сміху»?

– Нам допомогла робота над помилками, яких ми припускалися в минулі роки. Наприклад, 2018 року працювали дуже посилено, тягнули все, що можна тягнути: дві регіональні «Ліги сміху» (київську та він­ницьку), свої концерти, гумористичне шоу у Львові, скетч-ком «Наші Без Раші» тощо… Все це додавало нам досвіду, робило сильнішими і смішнішими. І от нарешті все це перетворилося на успішний дебют у п’ятому ювілейному сезоні ліги.

– Розкажіть трохи про «ліго­смішне» закулісся.

– Тут дуже смішно і на сцені, і за її межами. За 10-12 днів до зйомок по­чинається редактура жартів. Із першого ж дня команда повинна показати свій виступ «на ногах», тобто не читати, не розповідати, а грати. Редактори Андрій Чівурін та Чінгіз Мазінов розбирають виступ разом із командою, 50-70% жартів відсіюються, залишаються найсмішніші, най­оригінальніші й ті, що максимально підходять під телевізійний формат.

Перед цьогорічними виборами редактура була особливо жорстка, вирізалися ледь не всі політичні жарти, щоб «Ліга сміху» була максимально нейтральною.

– На сцені всі команди конкурують між собою. А який найсерйозніший конкурент для «Нашого Формату»?

– Звичайно, нашим головним конкурентом є ми самі, адже що­разу потрібно тримати гідну планку, а часом стрибати вище від голови. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб рідні та взагалі Кам’янець-Подільський пишалися нами!

Тішить, що у Лізі все справедливо: якщо смішно – проходиш далі, якщо чогось не вистачило – в батл, а якщо не смішно – додому. Не важливо, хто ти і які твої попередні досягнення, все вирішує реакція залу.

Кожна команда сильна по-своєму. Хтось вміє якісно писати текстовий гумор, хтось робить акцент на візуальні жарти, хтось вправний у імпровізації, хтось співає чи танцює, тому конкурентами можна вважати всі команди. Прихильники телешоу знають, що як молода команда може всіх здивувати, так і досвідчена може підтвердити свій авторитет.

– А з ким із команд вдалося по­товаришувати?

– Найбільше дружимо зі збірною Кременчука, командами «Пішло-­Поїхало», «30+», «Моя провінція», а з «Отдыхаем вместе» знаємося і товаришуємо вже давно.

– Розкажіть про свого тренера Юрія Ткача.

– Від спілкування з Юрою в нас лише позитивні емоції. Надзвичайно приємно проводити час із ним та його сім’єю (дружиною Вікторією та донечкою Лізою). Юрчик відразу влився в наш колектив, ми відчули в ньому свою людину. Поки перебуваємо в Києві, він часто приходить до нас у гості, разом обговорюємо матеріал, над яким працюємо. Буває й таке, що може прийти зранку з кавою і просто нас пригостити. Словом, від роботи з Юрою отри­муємо величезне задоволення.

– Нове зіркове оточення, ефіри на телебаченні, прихильники… Все це змінило характер команди?

– На «Формат» усе це повпливало лише в творчому плані. Ми відчули, що потрібно ще більше часу приділяти написанню гумору та саморозвитку. Зіркової хвороби в нас немає: були простими, відкритими – такими і залишимося, бо нас за це і люблять.

– Траплялися курйози?

– Так, на одній з ігор вінницької «Ліги сміху», під час фуршету, учасник нашої команди дуже хотів почути, що каже про команди головний організатор ліги. Ну, він нахилився до нього ближче і… облив його курт­ку томатним соком. Після цього випадку всі жартують: «О, «форматівці» приїхали, ховайте куртки!».

– А як ваші дружини реагують на постійну відсутність вдома чоловіків?

– Звичайно, нам і нашим сім’ям хотілося б бачитися частіше, а краще – постійно бути поруч. Але це наша робота, і, на щастя, половинки нас розуміють. Часто вони приїжджають до нас у Київ. У свою чергу ми при першій можливості мчимо додому хоч на декілька днів. Розуміння в сім’ї – це один із ключових факторів успіху, тому ми дякуємо нашим дружинам за те, що нас розуміють, підтримують і люблять, вони є повноцінними учасниками дружнього та міцного колективу «Наш Формат».

– Що далі чекати від «Нашого Формату»?

– Хорошого гумору і концертів у Кам’янці-Подільському. А ще постійної присутності на подільській «Лізі гумору». До речі, гра 9 квітня. Планів є багато, відкривати їх ще рано, але ми посилено працюємо, аби ще більше тішити вас своїм контентом.

У Міжнародний день сміху хотіли б побажати всім кам’янчанам, щоб кожен день був сповнений позитивом, хороших новин з екранів телевізорів та сторінок газет, ну і, звичайно ж, щастя-здоров’я.

Ольга БАНАХ. 


ДОВІДКА

Команда «Наш Формат» роз­почала своє існування 21 грудня 2012 р., до того вона мала наз­ву «Кам’янецький формат» та інший склад учасників. Тепер до команди входять: Володимир Черняк (капітан), Артем Мартиросян, Владислав Дмит­рук, Павло Мельничук, Ігор Барило, Роман Іваненко та Інна Богатир.

За період існування «Наш Формат» став триразовим чем­піоном ліги КВН у Хмельницькому, чемпіоном офіційної ліги КВН АМІК «Європа» в м.Рівне, багаторазовим переможцем телешоу «Розсміши коміка», переможцем Тернопільської ліги сміху, фіналістом Київської ліги сміху, чемпіоном Галицької ліги, учасником трьох фестивалів Ліги сміху в Одесі та учасником телевізійної «Ліги сміху» (тренер Юрій Ткач). За період участі в регіональних «Лігах сміху» команда встигла попрацювати з такими тренерами-гумористами, як Олег Маслюк («Мамахохотала-шоу»), Тетяна Песик («VIP-­Тернопіль»), Настя Оруджова («Трио Разные»), Рустем Емірсалієв («Країна У», гопник) і Віктор Бронюк («ТІК»).