П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
5 Квітня 2019

НАМИСТО УКРАЇНСЬКОГО КОЛОРИТУ

Через два тижні, 19-20 квітня, Кам’янець-Подільський урочисто відкриває новий турсезон, цього разу під слоганом «Кам’янець на Поділлі – український колорит».

НАМИСТО УКРАЇНСЬКОГО КОЛОРИТУМісто гостинно запрошуватиме гостей, акцентуючи увагу на визначних подіях його історії, автентичності подільського міста через подільський сувенір, кухню, подільські народні костюми, звичаї та традиції подолян.

На туристичному форумі будуть проанонсовані основні новини 2019 року, в тому числі три ключові події: 235 років повітроплаванню, «Молодіжна столиця України – 2019», 100-річчя складання Урочистої обітниці на вірність УНР.

Оскільки турсезон відкривається за тиждень до Великодня, біля Ратуші стоя­тиме велика корзина, куди всі небайдужі можуть принести гостинці для наших земляків, які захищають країну в зоні проведення ООС. Також відбудеться нагородження переможців конкурсу «Подільська писанка». Прийом конкурсних виробів триває до 12 квітня (тел.: 067-304-75-73).

У рамках найбільшого в Україні Всеукраїнського фестивалю-конкурсу бандурного мистецтва «Кобзарському роду нема переводу» більше як дві сотні його учасників у центрі Старого міста спільно заграють стрілецьку пісню «Ой у лузі червона калина».

Заявку на участь у фестивалі подали понад 350 музикантів із 12 областей України.

А візитівкою відкриття цьогорічного турсезону стане… намисто.

Організатори закликають усіх ка­м’ян­чанок і гостей міста одягнути 20 квітня вишиванки і приєднатися до фольклорного флешмобу «Подільське намисто».

Для дійства буде закуплено 40 тисяч червоних намистинок. За годину до початку всі охочі зможуть власноруч ви­готовити собі прикрасу. А далі розпоч­неться фольклорний обряд, учасниками якого стануть понад п’ять сотень подолянок. Увібраною в намисто буде й сама Ратуша.

На цю ідею презентації подільського колориту надихнув самобутній художник, дослідник подільської старовини ХХ ст. Олександр Грен, відомий унікальним стилем і баченням української культури. Саме одна з його подолянок прикрасить афіші та програму відкриття турсезону.

Організатори заходу вважають: оскільки намисто, за давніми тради­ціями подолян, – це насамперед обе­-ріг, то туристичний сезон із такою прикрасою пройде успішно!

Детальні програми заходів – у найближчих номерах «Подолянина».