Субота, 27 Квітня 2024 р.
5 Квітня 2019

СЕЛО ПРОСЛАВЛЯЮТЬ «КНЯГИНИН GIRLS», «ХУРТОВИНА» І «ЦИРЦЕЯ»

Кажуть, що село без школи приречене на вимирання. В тому, що це твердження застаріле, на власному досвіді переконалися мешканці Княгинина. Адже з минулого року місцеві учні шкільним автобусом добираються до сусідньої школи у Ходорівці. Натомість до них на різні заходи, що відбуваються в місцевому клубі, з радістю йдуть люди із сусідніх сіл. А працівники місцевого дитячого садочка роблять усе можливе, аби прищепити діткам любов до рідного краю і якомога краще адаптувати до вимог повноцінної школи. Ось і виходить, що освітню та просвітницьку функції в селі у дружньому тандемі виконують садочок і клуб, навчаючи місцевих талантів співати, танцювати, шити, вишивати і культурну спадщину зберігати. А розвиваються діти – квітне і село. Саме тому артисти і їхні наставники в нашій рубриці «Еліта на периферії».


У «КРАПЛИНЦІ» – ВСЕ ПАТРІОТИЧНО

Місцевий ФАПУ Княгинині творче життя починається із садочка. У місцевому ЗДО «Краплинка» навчаються 15 вихованців. Із порога закладу лине пісня – так дітки готуються до чергового весняного концерту. В садочку тепленько, впадають в око новесенькі шафи, кос­метичний ремонт, виконаний у патріотичних тонах. Директор ЗДО Ірина Клімова розповідає, що ремонт і внутрішні туалети робили декілька років тому, а кошти на благоустрій повністю надала Колибаївська ОТГ.

– Працюю в садочку з 2011 року, – каже Ірина Вікторівна. – Нині і діткам, і працівникам тут комфортно. Всім необхідним забезпечує громада. Всі ми, як одна сім’я. Вихователь Анна Белінська у нас не так давно, але роботу любить, а це найголов­ніше. Молодь нині активна, тала­новита, за нею майбутнє, треба їй лише допомогти стати на ноги. А по­мічник вихователя Олена Танчук – це моя права рука, вірна подруга для колег і гідна наставниця для діток. Куди ж у садочку і без кухаря – Ліда Ярова готує для діток із 2005 року. Вона так смачно куховарить, що найвибагливіші йдуть по добавку. Харчування маємо відмінне.

– Якщо команда на своєму місці, то й робота виконується легше, – переконаний голова Колибаївської ОТГ Михайло Желізник. – У Княгинині люди гідно працюють, і хочеться працювати для них. За короткий термін було зроблено чимало: проведено вуличне освітлення, всипано багато щебеневих доріг, замовлено кошторисну документацію на дорогу місцевого значення. Проплатив її місцевий підприємець Андрій Ванат. Спільними зусиллями покращуємо благоустрій громади. У найближчих планах – перенести пошту з аварійної шевченківської хати.

Але найбільша наша радість – це новенький шкільний автобус. Нам виділили на нього кошти з обласного бюджету за сприяння народного депутата Володимира Мельниченка. Школу в Княгинині довелося закрити, бо діток не назбирувалося. Але впевнений, що у Ходоровецькій школі, куди учні перейшли, їм не гірше. З нового навчального року їздитимуть ще й комфортним новеньким автобусом. Радію, коли бачу княгининських дітей на всіляких заходах у школі, вони влилися в колектив. Розумію, що в повноцінних, гідно оснащених класах їм комфортніше навчатися.

ЗАМІСТЬ П’ЯНИХ ПОСИДЕНЬОК – ВИСТАВИ І КОНЦЕРТИ

Вихованці «Краплинки»Активно розвиватися куль­тура в Княгинині почала не так давно, коли 2015 р. село одним із перших увійшло в процес децентралізації, і тодішня Ходо­ровецька сільська рада, до якої воно входило, ввійшла до Ко­либаївської ОТГ. Раніше до на­півзруйнованого клубу молоді люди йшли на п’яні посидень­ки, але нова влада на чолі з головою ОТГ Михайлом Желізником ущент викорінила цю практику, призначивши нового завклубу – Тетяну ПАВЛЮК. Спочатку культуру села піднімала віником, совком, цементом, шпаклівкою і кілограмами фарби, аби при­вести в порядок приміщення. Власними силами зробили ремонт, понад 80 тис.грн. із бюджету громади вклали в мате­ріали, фарби, купили колонки, мікрофон. Коли сюди вже мож­-на було запрошувати артистів – завклубу взялася гортати і модні, і старовинні журнали, цікавитися сучасною естрадою, аби відшукати ті родзинки, які за­цікавлять сучасну молодь та старше покоління. І таки знайшла. Не дивно, що наймолодшому учаснику концертів Княгининського сільського клубу 5 років, а старшим – за 70.

Функціонують тут уже де­кілька гуртків: вокально-хореографічний колектив «Княгинин girls», театральний гурт «Цирцея», вокально-хоровий колектив «Хуртовина» та гурток із рукоділля «Збереження культурної спадщини».

Одним із перших 2016 р. запрацював гурток із рукоділля. Майстри влаштовують вистав­-ки. Найбільш популярні роботи з бісеру, вишивка різними техніками, макраме тощо.

Актори долучилися до клубної справи 2017 р. Саме тоді створили театральний гурт «Цирцея». Театрали вражають веселими мініатюрами, серйозними драматичними постановками («На Івана Купала», «Моя Україна» тощо). Неодноразово брали участь у концертах інших сільських клубів громади. За чотири роки активної роботи на рахунку театралів понад 150 виступів.

Місцевими запальничками далеко несільського рівня є і вокально-хоровий колектив «Княгинин girls» та однойменний хореографічний колектив сучасного танцю. Працюють вони з 2016 р., беруть участь у всіх захо­дах, що проводяться в громаді.

Не забувають у Княгинині й народної творчості. Торік най­співучіші односельчани створили вокально-хоровий колектив «Хуртовина».

У його репертуарі українські народні та обрядові пісні. Виконуючи їх, вони прищеплюють молоді любов до традицій рідного села, його культури, виносять наше вічне і справжнє в маси, пропагують і рекламують його. Керує всіма колективами Тетяна Павлюк. Допомагає їй заступник Ліля Павлюк.

– Тішуся, коли в нашому клубі збираються люди. Хай ми не столичні професіонали, але всі зна­йшли справу до душі, наші діти розвивають свої таланти, старші знаходять відпочинок, – розповідає Тетяна Валеріївна. – Люди змучені важкою працею в селі, тому хочуть духовного хліба. Маємо вже власні традиції, наприклад, декілька років поспіль жителі села відзначають Міжнародний день захисту дітей гучно та весело, з різноманітними розвагами, костюмованими аніматорами із піснями та іграми. Але найгучнішим святом, звичайно, є День села Княгинин. Торік вдалося на славу – 21 вересня місцева влада подарувала нам концерт від «Козаків Поділля», Державного академічного ансамблю пісні та танцю Хмельницької філармонії.

Княгининський оберіг - стародавній дубНа святі нагороджували переможців конкурсу «Найкращий господарський двір» Княгинина, що проводився напередодні свята. Найкращими господарями в селі стали Василь Андрійчук і Валентина Попович.

Культура села розвивається завдяки нашим талантам. Хотіла б відзначити найкращих артистів, акторів та майстрів хенд-мейду. Це Уляна Мельник, Вікторія Михнова, Маша Багрійчук, Анна Чорна, Віталіна Гончар, Мар’яна Мельник, Бало-Балицькі Маша і Олексій, Данил Данилюк, Ганна Ганущак, Ніна Страхоцька, Катерина Мельник, Антоніна Гончар, Валентина Одайник, Аліна Данилюк, Олексій Шатайло, Жанна Страхоцька.

Усі вони – кольорові квіти на карті нашої громади. І чим яскравішими, веселішими та барвистішими будуть їхні виступи, тим багатшою і популярнішою буде наша громада.