П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
12 Квітня 2019

СТО РОКІВ НА ВАРТІ

Цьогоріч карний розшук відзначає 100-річчя від дня заснування. Саме на цю структуру покладена робота з розкриття низки злочинів кримінального характеру: розбої, вбивства, грабежі, шахрайства, розшук безвісти зниклих. Тут не пройде дилетантство чи легкодухість, адже карний розшук вимагає залізної волі та найвищого професіоналізму. Сучасний працівник карного розшуку – це і психолог, і аналітик – профі, відданий непростій роботі. Попри те, що з роками неодноразово змінювалася правова база і структура карного розшуку, завдання ж не змінилися.

СТО РОКІВ НА ВАРТІЯкщо звернутися до історії, то 15 квітня 1919 р. Рада народних комісарів України прийняла Декрет «Про організацію судово-карного розшуку».

Хоча історія карного розшуку Кам’янця-Подільського починається зі створення установ поліції нашого міста, які почали з’являтися 1793 р. Кількість працівників поліції залежала від чисельності населення міста: на 500 жителів – не більше як 1 правоохоронець. Для прикладу, 1806 р. Подільська поліція складалася з 4-х осіб на 2000 населення. В липні 1908 р. було створено самостійну службу поліції – карний розшук. Розшукові від­ділення комплектувалися із на­глядачів, городових і поліцейських міської поліції, а з 15 квітня 1919 р. розпочинає свою історію судово-карний розшук.

За часи існування служби чимало відданих, відважних людей працювали тут. На жаль, дехто загинув на бойовому посту. Так, 25 травня 1997 р. під час виконання службових обов’язків від бандитських куль загинули працівники Кам’янець-Подільсь­-кого ВБОЗу Микола Фошин і Володимир Мельник. Указом Президента України їх посмертно нагородже­но орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Карний розшук був і зали­шається ударною силою поліції, її авангардом. А його представникам не звикати до погонь, перестрілок, засідок і затримання злочинців. Сьогодні цю нелегку роботу виконують два десятки оперуповноважених кримінальної поліції міськвідділу поліції. Очолює підрозділ підполков­ник поліції Дмитро ЗАЦЕРКІВНИЙ. Щодня розгляд близько 20-30% усіх звернень до поліції лягають на плечі карного розшуку.

Користуючись нагодою, сміливих і відважних колег та ветеранів служби з професійним святом вітає начальник Кам’янець-­Подільського відділу поліції, полковник поліції Юрій БІЛЯНСЬКИЙ.

Олеся НЕЧАЙ, оперуповноважена сектора кримінальної поліції міськвідділу поліції.