Субота, 20 Квітня 2024 р.
19 Квітня 2019

ЕКОЛОГІЧНІ АКЦІЇ НА СВИНЕЙ НЕ ДІЮТЬ

Цьогоріч перед Великоднем традиційно вичищають наше місто від кучугур пластику, скла, поліетиленових пакетів і зимового відсіву. Вже встановили рекорд – на сміттєзвалище на початок квітня вивезли понад 600 причепів сміття (торік на цей час із міста вивезли 450 причепів).

ЕКОЛОГІЧНІ АКЦІЇ НА СВИНЕЙ НЕ ДІЮТЬУ рамках екологічної акції «Турист у чистому місті» понад 200 молодих людей, озброївшись пакетами, рукавиця­-ми, віниками, граблями і навіть сокирами, пішли у бій за чистоту. Студенти всіх навчальних закладів, представники Молодіжної ради та громадської організа­ції «Волонтери лісу» чистили каньйон, а саме територію Вітряної брами, дендропарк тощо. Крім активної молоді, при­бирали вулиці, парки та сквери міста комунальники, працівники соцзахис­ту, бібліотекарі й інші небайдужі кам’янчани.

Утім після генерального прибирання чистоті тішилися недовго. Адже якщо непотріб можна зібрати і вивезти на полігон твердих побутових відходів, то бидлячу натуру деяких містян змінити поки не вдається.

– Декілька днів студенти вигрібали денд­ропарк, що на вулиці Шевченка, – завітавши до редакції, не приховує емоцій 56-річна кам’янчанка Світлана Михайлівна. – Сміття визбирували в пакети, гілля складали на купки і навіть повирізали кущі самосіву, де було можливо. Прогулюватися тут стало не лише приємніше, а й безпечніше. Парк посвітлішав і немовби помолодшав. Зібране звідти почали вивозити, але чимало кучугур і досі там залишилися.

Однак не лише це бентежить. Не минуло і декількох днів, як біля лавочок знову почали з’являтися пляшки, недопалки, коробки від піци, обгортки від продуктів харчування, скло від розбитих пляшок і навіть використані засоби контрацепції. Часто знайомі, сусіди нарікають, що влада погана, в місті брудно. Але ж, вибачте, це не Сімашкевич із Бабієм прийшли до парку і насмітили, не Порошенко з Тимошенко там горілку пили й пляшки розкидали. І не Зеленський недопалки біля лавочок позалишав. Усе це свинство – справа наших рук. Нам укотре поприбирали, а ми знову напаскудили. Хтось у виправдання скаже, що там бракує урн, але чи довго вони протримаються, якщо деякі сильні «розумники» лавки трощать?!

Активно двірники вимітають і у дворах багатоповерхівок. Але, на жаль, і там не надто цінують їхню нелегку працю.

– Шокувала ситуація, яку побачила з вікна власної квартири, – обурюється кам’янчанка Олена. – Моя сусідка дала дитині печиво, а обгортку кинула під ноги, хоча неподалік є урна. Коли вибігла, аби їй дорікнути, та навіть не зрозуміла причини мого гніву, мовляв, двірник прийде і поприбирає, це ж їхня робота, і вони за це гроші отримують. Прикро те, що таким необдуманим вчинком жінка вчить власну дитину теж так чинити. А потім дивуємося, що на вулицях і в парках знову повно сміття.

На жаль, достукатися до свідомості нехлюїв не під силу не лише свідомим кам’янчанам, а й працівникам «Муніципальної інспекції». Адже впильнувати за такими порушниками вкрай важко. Часто комунальники у відповідь чують відмовки: «Я не я і хата не моя», «Ви мене за руку не спіймали», «Яке моє сміття?! Воно тут уже давно лежить».