Субота, 20 Квітня 2024 р.
2 Травня 2019

ДОТАЦІЇ БРАТИ, АБИ ГОСПОДАРСТВО РОЗВИВАТИ

Навесні всі вправні господарі з новою силою беруться за вирощування нових урожаїв, розведення молодняка тварин. Справа ця важка і не зав­жди дешева. Через височезні ціни на корми для худоби, засоби захисту рослин, необхідну техніку українці не надто бажають займатися сільським господарством. Скаржаться на дорожнечу як звичайні селяни, так і власники підприємств, які прагнуть розвиватися у цій галузі. Тому й спостерігаємо, як галузь тваринництва практично вимирає, рослинництво розвивається, але не в тих напрямках, куди хотілося би більшості українців. При цьому для підтримки аграрного сектора України держава виділяє значні суми. Як свідчить цьогорічний бюджет, майже 6 мільярдів гривень закладено на 2019 рік для розвитку галузі.

Надія СУЗАНСЬКАЧи можуть кам’янецькі господарі претендувати на частину цих коштів, і на що саме їх виділяють, ми запитали в начальника відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів РДА Надії СУЗАНСЬКОЇ.

– Як свідчить практика, кошти від держави на розвиток сільського господарства отримати можна, – переконана Надія Михайлівна. – 18 квітня департамент агропромислового розвитку області провів відеоконференцію із районними управліннями та відділами агропромислового розвитку.

Головним питанням було фінансування агропромислового комплексу України на цей рік. Нам надали роз’яснення щодо ефективності виробництва продукції тваринництва, особливостей нарахування дотації за вирощений молодняк великої рогатої худоби та оформлення документації на неї. На прик­-ладі минулого року бачимо, що ці програми діють. Скажімо, цьогоріч продовжується програма «Державна підтримка галузі тваринництва», на яку в Держбюджеті закладено понад три з половиною мільярда гривень. Торік, згідно з цією програмою, 5 агроформувань району отримали понад мільйон гривень спеціальної бюджетної дотації на утримання корів, а 323 фізичні особи – майже 550 тисяч гривень на вирощування молодняка великої рогатої худоби. Для оформлення такої допомоги необхідно підготувати та подати до сіль­ської ради або об’єднаної територіальної громади мінімальну кількість документів: копії паспортів великої рогатої худоби, а якщо 10 і більше голів молодняка – виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин; копію паспорта громадянина України; копію довідки або договору про відкриття рахунка в банку; копію ідентифікаційного номера фізичної особи – власника тварини. Дотація на молодняк, який народився в господарствах фізичних осіб, надається за кожні повні чотири місяці його утримання і зростає з урахуванням віку. Скажімо, в період утримання тварин віком від 1 до 5 місяців – 300 гривень за голову, від 5 до 9 місяців – 700, а від 9 до 13 місяців – 1500 гривень.

Документи на цю допомогу подають протягом року в порядку черговості – до 1 травня, до 1 вересня та до 1 грудня.

Гарно спрацювала торік ще одна програма – «Фінансова підтримка сільгосп­товаровиробників», тому цього року на неї в Державному бюджеті закладено 881,8 млн.грн. Завдяки їй 2018 року 16 агроформувань району отримали компенсацію вартості 46 одиниць техніки та обладнання вітчизняного виробництва на загальну суму 5,7 млн.грн. А на програму «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» передбачено 800 млн.грн. Торік нею скористалися 3 фермерські господарства району і отри­мали компенсацію 215,5 тис.грн.

Крім того, за інформацією Надії Михайлівни, кам’янчани мають можливість претендувати на державну підтримку на закладення молодих садів, виноградників, ягідників і нагляд за ними. На садівництво заплановано 400 млн.грн. Також є можливість взяти кредит на пільгових умовах. На надання кредитів фермерським господарствам держава виділяє 200 млн.грн. А ще з 2015 року діє програма «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів». Цьогоріч на неї передбачено трохи більше як 127 млн.грн. А 2018 року за цією програмою три наші суб’єкти господарювання отримали відшкодування відсотків за кредитами – 903,7 тис.грн.