П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Травня 2019

БОЙОВИЙ ТАНДЕМ САПЕРІВ

28 квітня інженерні війська Збройних сил Канади відзначатимуть 116-ту річницю від дня створення. Не змогли залишитися осторонь від привітань і військовослужбовці Центру розмінування. Адже вже понад чотири роки триває плідна співпраця наших саперів з інструкторами з Канади.

БОЙОВИЙ ТАНДЕМ САПЕРІВМісія, започаткована ще 2015 р. у рамках угоди між Міністерством оборони України та Департаментом національної оборони і Збройних сил Канади щодо підготовки саперів за стандартами НАТО, не лише активно продовжується, а й розвивається та приносить гарні результати. Наразі в Кам’янці-Подільському перебуває вже 8 ротація інструкторів із Канади.

За роки співпраці іноземні колеги не лише передали кам’янецьким саперам безцінний досвід із пошуку та знешко­дження саморобних вибухових при­строїв, а й навчили наших саперів бути інструкторами та навчати військово­службовців із різних частин Збройних

сил України.

– За ці роки вдалося підготувати 360 військовослужбовців, – розповідає начальник Центру розмінування полковник Володимир РОДІКОВ. – Усі здобуті знання та навич­ки хлопці щодня використовують на сході України, виконуючи бойові завдання та рятуючи життя як бійців, так і місцевого населення. Завдяки такому злагодженому тандему протягом попередніх років, ми маємо можливість швидкими темпами примножувати та вдосконалювати свою фахову майстерність. Адже компетенція канадських фахівців інженерної справи, помножена на досвід, який українські сапери отримали під час бойових дій, є фундаментом для створення сучасного і боєздатного українського війська.

Користуючись нагодою, висловлюю слова вдячності кожному військовослужбовцю Збройних сил Канади, народу і уряду Канади за політичну підтримку та матеріальну допомогу, яку вони надають Україні в такий нелегкий для нас час.

До речі, крім безцінних знань, у да­рунок від канадців Центр розмінування отримав матеріально-технічну допомогу на суму майже 55 млн.грн. Зокрема, це сучасні захисні костюми для робіт зі зне­шкодження саморобних вибухових пристроїв і боєприпасів, телескопічні мані­пулятори, роботизовані системи TALON IV покоління тощо.

– На початку квітня ми познайомилися із військовослужбовцями Збройних сил Ка­нади, які в рамках восьмої ротації прибули до Кам’янця-Подільського, – додає заступник начальника Центру розмінування з морально-психологічного забезпечення підполковник Богдан БЕРКУТА. – Приємно було почути з вуст новопризначеного керівника навчально-тренувальної місії UNIFIER підполковника Фредеріка КОТЕ щирі слова подяки за теплий і гостинний прийом. Іноземні колеги запевнили, що докладатимуть усіх зусиль задля того, аби всі плани, започатковані попереднім складом місії, були реалізовані та втілені в рамках двосторонньої співпраці військових саперів обох країн. А ми всіляко їм у цьому сприятимемо.