П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
9 Травня 2019

ВШАНУЄМО ПОЛЕГЛИХ, ПРИВІТАЄМО ЖИВИХ!

8-9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Вшануємо полеглих, привітаємо живих!Від червня 1941 року після вторгнення військ Німеччини та її союзників на територію СРСР уся Україна стала ареною запеклих бойових дій. За да­ними Українського інституту національної пам’яті, у складі військ Південно-Західного фронту українці становили близько 50% бійців. Загальна кількість осіб, мобілізованих за роки війни з України до радянських Збройних сил, перевищує 6 мільйонів бійців. Кожний другий із них загинув, а кожний другий із тих, хто залишився живим, став інвалідом.
8 травня для наших земляків воєнні дії не припинилися, а продовжувалися щонайменше до 2 вересня 1945 року, коли на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано Акт капітуляції Японії представниками цієї країни, США, Китаєм, Великою Британією та СРСР. Від радянської сторони його підписав українець з Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.
Як і щороку, Кам’янець-По­дільський у ці дні вшановує непересічну роль українців у перемозі в Другій світовій війні, висловлює повагу всім борцям проти нацизму, увічнює па­м’ять про загиблих воїнів і жертв війни. У навчальних закладах, закладах культури, військових частинах проводяться тематичні заходи, уроки, лекції. 8 травня в мікрорайонах міста від­булися покладання квітів до пам’ятників і могил полеглих у роки Другої світової.