П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Травня 2019

КРОВОПИВЦІ ПРОКИНУЛИСЯ

У нашому місті є парки і сквери, де містяни можуть бути ближчими до природи. Але, на­солоджуючись чистим повітрям і приємною зеленню, часто ми не зважаємо на кліщів, які є переносниками близько півтори сотні інфекційних захворювань.

кліщПомилковою є думка багатьох людей, котрі гадають, що кліщі сидять високо на деревах. Насправді вони живуть на землі та траві й не можуть підніматися на дерева чи кущі вище як 1 метр. Укус кліща неболючий, через що людина не знає, що опинилася в зоні ризику інфікування.
Найнебезпечніше, що може занести в організм людини кліщ, – це борелія, яка викликає хворобу Лайма. 2014 року зареєстровано
6 випадків цієї недуги, 2015 – 17, 2016 – 9, 2017- 28. Торік на Кам’янеччині зареєстровано своєрід­-ний рекорд із захворюваності на лайм-бореліоз – аж 62 людини, а загалом на Хмельниччині – 181. Цьогоріч в області маємо 9 випадків захворювання, зокрема один хворий – із нашого району.
Кожна людина повинна сама слідкувати за здоров’ям і не нехтувати профілактикою. Після відвідування лісу чи парку необхідно оглянути себе, дітей і тварин на наявність кліщів. Не спішіть самотужки їх видаляти. Найкращий варіант – звернутися до медпрацівника.

Якщо хочете дізнатися, чи видалений кліщ вражений бореліями, його потрібно доставити (бажано живим і цілим) до Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» (вул.Матросова, 30а). Проконсультуватися можна за номером: 9-65-72.