П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
24 Травня 2019

ВЕЛИКА ВОДА НА КАМ’ЯНЕЧЧИНІ

ЗливаЗмита городина і дороги, бурхливі річки замість кам’янецьких вулиць, сади, що перетворилися на стави, затоплений ринок, а ще водоспади на асфальті й навіть ледь не втоплений БРДМ у Смотричі, – такого наробила негода, яка у минулі вихідні розгулялася Кам’янеччиною.

Несамовиті дощі, грози і град надто загостювалися в наших краях, завдавши значної шкоди. Гроза не лише зіпсувала заплановані на 18 травня заходи до Дня міста, а й упродовж тижня добряче лоскотала нерви кам’янецьким господарям, які після злив замість посівів, посадженої картоплі та розсади застали на полях калюжі. У результаті великої кількості опадів рівень води в Смотричі піднявся майже на метр, затопивши городи місцевих мешканців. У районі чи не найбільше постраждали села Гуменецької ОТГ, там топило не лише городину, а й двори. Під роздачу стихії потрапили Нігин, Гуменці, Голосків, Супрунківці, Велике Залісся, Вербка, Пудлівці.
– Рівень води подекуди був перевищений у 27 разів, – розповідає головний спеціаліст – інспектор праці загального відділу Гуменецької ОТГ Олександр Кирилюк. – ЗливаДев’ятнадцятого травня одразу було створено робочу групу, яка включилася в боротьбу з наслідками стихії. Спеціалісти складали акти, збирали фотодокази, аби постраждалі мешканці ОТГ мали можливість отримати компенсацію за завдані збитки. По кошти вже звернулися до народного депутата Володимира Мельниченка, розглянуть питання виділення коштів і депутати Гуменецької ОТГ.
Підтоплювало городи і розмивало дороги у Зіньківцях, Панівцях, Чабанівці, Липах, Гуті-Чугорській, Лисківцях, Лісківцях, а в Рихті люди взагалі ловили рибу на городах.
Як із великою водою боролися в місті, під час прес-конференції 20 травня розповів заступник міського голови Сергій БАБІЙ. За його словами, підтоплень будинків у місті не зареєстрували, а от городи топило. Укотре не справилася з опадами зливова каналізація. Кам’янчани найглибше плавали біля Центрального ринку і на вул.Гагаріна в районі дитсадка №21.
– Велика вода викликала незначне підтоплення і дискомфорт людей, – розповідає Сергій Віталійович. – Та­ку ситуацію вже переживали 2012 року, а перед тим – 2006. За нашими підрахунками, впродовж доби 19 трав­ня на 49 гектарах каньйону кількість води в Смотричі була в 20 разів більша, ніж її середній рівень. Акваторія від готелю «Біля річки» і вгору аж до Зіньківців – найбільш вразлива територія, тут вода піднялася майже на метр. Велику воду чекаємо щороку, тому були до неї готові. Всі служби працювали в посиленому режимі.
ЗливаРівень води знижували штучно. Для цього задіяли дві гідросистеми: од­-ну – на Цибулівській ГЕС, іншу – на Замковому мосту.
Зважаючи на значні опади, спеціалісти поки що не беруться робити прогнози з приводу цьогорічного врожаю. На щастя, масового вимивання сільськогоспо­дарсь­ких культур не зафіксова­-но. Сподіваються, що пошкоджені рослини ще відійдуть. Гірша
ситуація із фруктовими дерева­ми, плоди яких то пошкоджені градом, то можуть облетіти через надмірне зволоження. Цьогорічні жарти в соцмережах «Вийшла на город і думаю: сапати чи рибу ловити», «Хто не встиг посадити картоплю, пропоную садити рис», на жаль, настільки актуальні, що аж не смішні. Жартували користувачі й щодо майже затопленого БРДМу, мовляв, річка помстилася техніці. Також гостинні кам’янчани кличуть туристів, яким не вдалося насолодитися Днем міста, на кам’янець­ке море. У нас вибір великий і з красномовними назвами «Під базаром», «Біля «Добробуту». Маємо і грязьові басейни «Черемушки», «Смирнова» та багато інших.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Вікторія ШПАК.