П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Травня 2019

СОТНЯ – СТАРТ ДЛЯ НОВИХ ЗВЕРШЕНЬ

Подільський державний аграрно-технічний університет у ці дні відзначає сторіччя з дня заснування. Солідна дата, потужний навчальний заклад, тому на святкуванні – поважні гості та цікаві заходи. Зареєстровано понад 2 ти­-
сячі запрошених, два десятки закордонних делегацій, чимало з них – партнери ПДАТУ, які допомагають нашому вишу за європейськими стандартами готувати спеціалістів. Хоча найцікавіше запланували на 24 і 25 травня, все ж ювілеєм в університеті жили весь минулий рік, адже замахнулися на такий собі рекорд – сто заходів до сторіччя! Зосередилися як на наукових, так і культурних та спортивних подіях, навіть видали книгу, присвячену університету. В ПДАТУ переконані, що успішний студент і професійний працівник повинні бути розвиненими в усіх напрямках.

Про багатогранність ювіляра, його досягнення й плани на майбутнє під час прес-конференції із журналістами розповів ректор, доктор економічних наук, професор, заслужений працівник сільського господарства України Володимир ІВАНИШИН.
– У рамках відзначення сторіччя нашого університету ми підготували Міжнародну нау­кову конференцію «Перші наукові кроки – 2019», конференцію «Університет: історія і сьогодення», науковий пікнік у вишиванці, святкову зустріч випускників, під час яких викладачі та студенти презентуватимуть наші досягнення, в основі яких наукові традиції навчального закладу.
Із молодечим запалом ректор розповідає про здобутки – гідне оснащення Інституту гречки й Музею хліба, проводить екскурсію відремонтованими аудиторіями, які вражають сучасною технікою. А ще ділиться планами на майбутнє. Насамперед це підвищення рейтингу університету в «Топ-200 Україна» (раніше ПДАТУ у це число не входив, цьогоріч – на 113 місці, але планку хочуть підняти до 50), постійне вдосконалення навчального процесу під сучасні стандарти, вирішення со­ціально-психологічних проблем студентської молоді, втілення в життя нової стратегії профорієнтаційної роботи для залучення абітурієнтів. Покращення в майбутньому торкнеться і ботанічного саду.
У ПДАТУ переконані, що сотня – це для людини солідна дата, а для навчального закладу – старт для нових звершень, бо ж головна мета колективу – створити такий університет, в якому успішно поєднувалися б навчання, наукові дослідження та інноваційна діяльність.
Зацікавленим в історії й маловідо­мих фактах, пов’язаних із ПДАТУ, пропонуємо прочитати статтю на стор.5.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.

Шановні науково-педагогічні працівники, співробітники,
здобувачі вищої освіти, випускники!

Володимир ІВАНИШИНЩиросердечно вітаю кожного з вас зі 100-річним ювілеєм із дня заснування нашого університету!
Історія Подільського державного аг­рарно-технічного університету бере свій початок зі створення сільськогосподарського факультету в складі першого університету незалежної Української держави – Кам’янець-Подільського державного українського університету. Сільськогосподарський факультет при Кам’янець-Подільському державному українському університеті (1919 р.), Кам’янець-По­дільський сільськогосподарський інститут (1921 р.), Подільська державна аграрно-технічна академія (1995 р.), Подільський державний аграрно-технічний університет (2004 р.) – такий столітній шлях становлення нашої Alma mater!
За цей час заклад освіти очолювали видатні науковці: Сергій Бачинський, Микола Геращенко, Олекса Полонський, Микола Баєр, Федір Донський, Віктор Чугай, Макар Іванов, Семен Сербін, Анатолій Байдюк, Михайло Самокиш, Микола Бахмат. Із січня 2014 року Наказом мініст­ра аграрної політики та продовольства Украї­ни ректором університету призначено мене.
За часи функціонування закладу підготовлено більше як 60 тисяч фахівців. Багато випускників працювали і працюють в аграрному секторі та інших галузях народного господарства. Також серед них є державні й політичні діячі, науковці, знані виробничники, фахівці, співробітники ЗСУ, СБУ, МВ, керівники обласних та районних адміністрацій, фермерських господарств і аграрних підприємств. Є й такі, хто удостоєний високих державних нагород і відзнак. Серед них 36 присвоєно звання Героя соціалістичної праці, з них двоє двічі Герої – Євгенія Долинюк і Григорій Ткачук. Звання Героя України удо­стоєні 5 випускників. Посмертно звання Героя України присвоєно студенту університету Дмитру Пагору.
Освітній процес, наукову, методичну та виховну роботу в університеті та структурних підрозділах забезпечують 623 науково-педагогічні та педагогічні працівники.
В університеті підготовка фахівців проводиться за 19 спеціальностями, а наукових кадрів – через аспірантуру та докторантуру за 9 спеціальностями.
У цей святковий день бажаю всім невичерпного творчого потенціалу та професіоналізму, завзяття у справі виховання студентської молоді, нових вагомих освітніх і наукових здобутків. Плідних вам успіхів на трудовій ниві, міцного здоров’я, щастя, радості та добра. Нехай у нашому колективі завжди панують злагода і творча атмосфера. Зичу всім довголіття, процвітання, творчих злетів на благо нашої держави.
Многія та благія літа нашому університету!
VIVAT професорам, доцентам, викладачам, співробітникам, ветеранам праці, здобувачам вищої освіти, випускникам!

Із повагою ректор Володимир ІВАНИШИН,
доктор економічних наук, професор, заслужений працівник сільського господарства України.