Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Травня 2019

ВИСТАВКА ПРО КАМ’ЯНЕЦЬ У ВАРШАВІ. ВНОЧІ

18 травня музеї та культурні установи по всій Польщі відчиняли свої двері для відвідувачів у рамках акції «Ніч музеїв».

виставка ПРО КАМ’ЯНЕЦЬ У ВАРШАВІ. вночіЗокрема, виставку про наше міс­то вже вдруге було представлено в Головному адміністративному суді Варшави (NSA). На плакатах авторства вчителя НВК «Антей» Олександра Бучковського зображене минуле і сучасність Кам’янця-Подільського, релігійне і національне життя місцевих поляків та зв’язки міста з польською культурою. Цього року особливий акцент був наданий подіям столітньої давнини і перебуванню в місті над Смотричем уряду УНР, співпраці польського та українського урядів у протистоянні проти Червоної загрози зі сходу.
Подільську землю також представляв хор народної пісні «Мац­ков’яни» з-під Хмельницького, де до цього часу мешканці розмов­ляють польською мовою та пишаються, що є потомками польських переселенців-мазурів, для яких Україна стала справжньою Батьківщиною.
Також не треба забувати, що наступного року відбудеться ювілей спільного українсько-польського походу армії Симона Петлюри і Юзефа Пілсудського на Київ та Вар­шавської битви 1920 року, де були розгромлені основні військові сили більшовиків. Адже теж були моменти ще недалекої історії, коли поляки та українці боролися за «на­шу та вашу свободу» не один проти одного, а пліч-о-пліч, проливаючи кров у боротьбі зі спільним ворогом.

Яна ТИЧИНСЬКА.