П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
31 Травня 2019

ЧИМ БИ ДИТЯ НЕ БАВИЛОСЯ, АБИ ЛИШЕ БЕЗПЕЧНИМ

Традиційно в перший день літа ми відзначаємо День захисту дітей. А без чого не уявляють свого життя дітки?
Правильно, без іграшок. Але чи знають батьки, які загрози криються в улюбленій іграшці чада? І чи можуть вони бути впевненими в тому, що те, чим грається дитина, якісне та безпечне? На що звертати увагу при купівлі? Як відрізнити оригінал від підробки? Де найкраще купувати іграшки? На ці та інші запитання 20 травня відповідала виконавчий директор ГО «Українська асоціації індустрії іграшок» Наталія ІВАНЕН­КО (на фото). У К-ПНУ ім.Івана Огієнка для студентів, вихователів дитсадків і всіх охочих кам’янчан вона прочитала лекцію «Обережно, іграшки! Здорове дитинство в наших руках!».
А ще пані Наталя проревізувала декілька кам’янецьких магазинів, які продають забавки для малюків.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА ДЕШЕВА БАРБІ

Наталія ІВАНЕН­КО Основним завданням «Української асоціації індустрії іграшок» є забезпечення реалізації іграшок, що відповідають міжнародним стандартам якості. Створена вона об’єднаними зусиллями українських виробників, імпортерів та розповсюджувачів. Асоціація проводить соціологічні дослідження, вивчаючи потреби, попит, відповідність продукції, та має на меті запровадити в Україні цивілізовані правила ведення й розвитку іграшкового бізнесу.
Сьогодні полиці магазинів завалені цяцьками на будь-який смак і гаманець. Лектор на яск­равих прикладах представила аудиторії наслідки від забавляння неякісними іграшками. Наприклад, є ляльки, з якими дів­чатка сплять. Але, щоб пом’якши­ти гуму, недобросовісні виробники додають фталати. Не всі знають, що ця токсична речовина може викликати низку хвороб: алергію, отруєння, завдати удару по нервовій, репродуктивній сис­темах і навіть призвести до задухи, отруєння тощо. Деякі проблеми зі здоров’ям можуть проявитися вже у дорослому віці.
А окремі регіональні дослідження просто шокують: в іграш­ках експерти виявили вміст свинцю, ртуті, неякісної фарби. Немовля пізнає світ, тягнучи все до рота. А потім батьки дивуються, чому дитина неуважна, має алергію і ще букет болячок.
У своєму виступі гість зі столиці детально повідала, чому виробничники часто порушують вимоги до виготовлення іграшок. Насамперед через здешевлення виробництва. Ні для кого не секрет, що собівартість якісної іграшки обійдеться в не одну сотню гривень, тоді як дешеві аналоги можна придбати в ра­зи дешевше. Скажімо, лялькарусалонька в магазині коштує 50 грн. уже з націнкою та доставкою. І якщо ще взяти до уваги процес виготовлення, матеріали, упаковку, то стає зрозумілим, що на чомусь тут зекономили. При такій низькій ціні мова не може йти про якість.
Оскільки в українському законодавстві є прогалини щодо відповідальності за виробництво і продаж іграшок сумнівної якості, виробники дитячих забавок можуть «відкупитися» мінімальними штрафами. Бо ж на дешевих іграшках вони заробляють величезний капітал.
А попит на недорогу цяцьку завжди є, бо деякі батьки часто купують дітям іграшки дешеві, оскільки якісні й оригінальні їм не по кишені.
Тим паче, що місць реалізації іграшок хоч греблю гати. Їх можна купити у крамницях, супермаркетах, Інтернет-магазинах і навіть соцмережах.
– Недоліком саме соціальних мереж є те, що там не можуть надати повної інформації про виробництво і склад іграшки, – наголошує Наталія Іваненко. – Окремим попитом користуються міжнародні компанії. Проте немає гарантії, що закордонна іграшка, де інформація надається англійською, китайською чи іншою мовою, є якісною. Ніхто не може гарантувати, що іграшка виготовлена за нормами країни, в якій реалізується.

ВИМАГАЙТЕ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО ВІДПОВІДНІСТЬ!

Тож саме батьки мають бути впевненими в тому, що купують якісну і безпечну іграшку. Ліпше вже придбати небагато, але доб­ротні ляльку, машинку чи конструктор, аніж купу яскравого непотребу.
– Перед купівлею іграшки вимагайте в продавця декларацію про відповідність, – наголошує пані На­талія. – Це документально оформлена в установленому порядку заява виробника, де дається гаран­тія відповідності продукції вимо­-гам, встановленим законом. Я час­то ходжу в магазини і проводжу дослідження. Запитую у продавців: чи цікавляться покупці декларацією про відповідність? У 70-80% випадків – ні. Наш споживач не зацікавлений у тому, аби придбати якісний товар. Можливо, це довіра до виробників, або ж банальна необережність.
До речі, під час перебування в Кам’янці-Подільському директорка асоціації відвідала декілька кам’янецьких магазинів, розташованих на вул.Соборній. Відгук про візит вона залишила у «Фейсбуку» на сторінці «СТОП Контрафакт».
«Більшість товару не відповідає встановленим вимогам. Документів, які б підтвердили якість, немає. Зустрічаються навіть іграшки без інформації українською мовою».

ЩО ШУКАТИ НА УПАКОВЦІ?

Аби подарувати малюку безпечну цяцьку, слід знати, на що звернути увагу:
• Зовнішній вигляд. Перевірити запах, фіксацію елемента живлення в іграшці, щоб дитина не дістала батарейку і не проковтнула.
• Знак відповідності технічним регламентам. Це «трилисник» у незамкненому колі.
• Назва та адреса виробника. Обов’язково має вказуватися компанія-імпортер або уповноважений представник (якщо товар іноземного походження).
• Тип іграшки, її назва, артикул.
• Дата виготовлення та/або номер партії, строк придатності.
• Вікове обмеження та вікове призначення іграшки.
• Попередження та застереження щодо використання.
• Інструкція: експлуатація, умови догляду та зберігання.
• Після придбання іграш­ки продавці повинні надати фіс­кальний або товарний чек. Ви маєте право повернути іграшку, за винятком вимог (наприклад, ті, які використовуються в літній період, не підлягають поверненню).

– Якщо на упаковці маленький стікер із мінімумом інформації, без перекладу українською мовою, немає жодних відомостей про виробника, то це може свідчити лише про неякісну іграшку, – стверджує Наталія Іваненко. – І якщо продавець відмовляється надати документи про якість продукції, то це також сигнальний дзвінок для батьків. Тому слідкуйте за тим, що ви даруєте дітям, бо саме від вас залежить
їхнє здорове і безпечне дитинство.

Іванна БУРЛАКА.