П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
31 Травня 2019

ГОЛОВНЕ ТУТ НАСПРАВДІ ТУРБОТА!

Минуло три роки, як рішенням сесії міської ради було створено територіальний центр соціального обслуговування «Турбота», в якому щоденно надають соціальні послуги кам’янчанам похилого віку та громадянам з індивідуальними фізичними потребами (особам з інвалідністю), іншим членам територіальної громади, які перебувають у складних життєвих обставинах, повністю або частково втратили здатність до самообслуговування та потребують сторонньої допомоги за місцем проживання в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування.

Валентина СолодковськаНова установа стала продовженням життя двох територіальних цент­рів – «Надія» та «Довголіття». Реформування було проведено для надання всіх видів соціальних послуг компактно, в одному приміщенні, а також для раціональнішого використання бюджетних коштів.
Керівництву центру вдалося зберегти штат працівників двох центрів майже в повному складі. Власними силами, без залучення додаткових коштів у найкоротший термін зроб­лено поточні ремонти службових кабінетів. Реконструйовано та модернізовано кабінети відділення денного перебування. Деякі підсобні приміщення переобладнано та підготовлено для отримання нових послуг. Зокрема, поруч із фізіотерапевтичним кабінетом відремонтовано приміщення, в якому встановлено сучасний фотонний апарат «Барва-СДМ», призначений для профілактики і фототерапії синдрому діабетичної стопи та інших захворювань.
Закінчено ремонт приміщення, де будуть надаватися послуги парафіно-озокеритової терапії. На сьогодні розпочато підготовку соляної кімнати.
У відділеннях для постійного і тимчасового проживання та денного догляду проведено косме­тичний ремонт у палатах і санітарно-гігієнічних блоках. Виконано внутрішні оздоблювальні роботи частини приміщень службових і загального користування І поверху, облаштовано туалет для відвідувачів. Замінено частину електропроводки, що перебувала в аварійному стані. Виконано ремонт приміщення і складу харчоблоку (оздоблен­-ня вхідних дверей та вікон), встановлено нову витяжку над елект­ро­плитами та в приміщенні для мит­-
тя посуду. Перебудовано частину харчоблоку з окремим входом під розміщення пральні, що дало можливість вивільнити два приміщен­-
ня на першому поверсі централь­ного корпусу. Зроблено ремонт покрівлі та благоустрій прилеглої території.
У центрі функціонують п’ять відділень.
Відділення соцдопомоги вдома надає соціальні послуги за місцем проживання людям, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності. Більшість із них – одинокі.
Соціальні робітники обслуговують понад 600 осіб. Основними пос­лугами є приготування їжі, прибирання житла, постачання продуктів харчування, промислових товарів із ринку та магазинів, медикаментів, оплата комунальних послуг, супровід до поліклініки, відвідування у
лікарні, допомога у проведенні мед­оглядів тощо.
Серед осіб, які обслуговуються у відділенні, є 53 людини з особливими потребами. Таким особам надаються послуги особистої гігієни та харчування.
Відділення денного перебування надає консультації лікарів-спеціалістів, проводить індивідуальну та групову психотерапію, психокорекцію. Діє кімната релаксації (музикоаромотерапія), працює фітобар (киснева пінка, фіточаї), масажні кабінети та зал лікувально-оздо­ров­чої фізкультури. Клієнтам центру по­слуги надаються безкоштовно протягом робочого часу, терміном 10 робочих днів.
Відділення денного перебування також надає послуги со­ціальної адаптації. Діють 4 творчі клуби за інтересами, де зна­йшли заняття для душі поети, спі­ваки, музиканти, люди з творчими здібностями. Клуб «Джерела душі» об’єднав людей, які люб­лять творчість і пишуть серцем про те, на що сподіваються, чим живуть і чим пишаються. Хоровий колектив клубу «Надвечір’я» є постійним учасником концертів, мистецьких заходів міста. Клуб фронтових друзів і клуб «Ветеран» об’єднують людей, які не байдужі до проблем ветеранів війни та праці. Працівники відділення організовують культурно-масові заходи.
Університет третього віку ні на мить не припиняв роботи. Завдячуючи креативним ідеям, розробці захопливих екскурсійних маршрутів, прекрасній організації, доброзичливості та увазі до клієнтів центру, працівники відділення втілили в життя всі пропозиції щодо організації дозвілля слухачів Університету третього віку. На волонтерських засадах його очолюють ректор Надія Підскоцька та проректор Стелла Латишева. На 4 факультетах слухачами є 175 клієнтів центру.
Клієнтів, які пересуваються за допомогою візків або мають часткове порушення рухової активності, територіальний центр має можливість перевозити із місця проживання до центру соціальним таксі, а по закінченню курсу реабілітації – додому. Також послуга соціального таксі передбачена для перевезення клієнтів до лікувальних закладів, державних і банківських установ тощо (за особистим зверненням). Працює пункт прокату технічних засобів реабілі­тації.
Відділення стаціонарного догля­ду для тимчасового проживання протягом 15 календарних днів надає безкоштовні послуги пенсіо­нерам та особам з інвалідністю, які отримують цілодобове медичне обслуговування, 4-разове харчування з урахуванням віку та стану здоров’я. Відповідно до медичних рекомендацій, клієнти отримують допомогу в проведенні процедур: фізіотерапія, фітотерапія, лікувальна фізкультура, масаж, консультація лікарів, допомога у виконанні лікувально-фізичних вправ. Також проводяться ручні розробки після інсультів, артритів, артрозів, поліарт­ритів. Проводяться заняття для відновлення ходьби. Працюють масажні кабінети.
Із групою відвідувачів або інди­відуально психолог здійснює психотерапевтичну корекцію та проводить курс музико-аромотерапії. Для поліпшення загального стану здоров’я і гарного настрою клієнтам готують трав’яні чаї та кисневі коктейлі (пінки).
За сприяння народного депутата Володимира Мельниченка і міського голови Михайла Сімашкевича для фізіотерапевтичного кабінету придбано нове сучасне обладнання.
Серед кам’янчан користується попитом і побутове обслуговуван­ня. На I поверсі центру «Турбота» на­даються послуги перукаря, швачки та чоботаря. За письмовим зверненням громадян виконується ремонт квартир, будинків, також надаються послуги перукаря та електрика за місцем проживання. Для малозабезпечених при зверненні надається одноразова мате­ріаль­на допомога, працює пункт прийому та видачі речей. Громадянам, які проживають у помешканнях без зручностей, видають­ся пільгові талони на послуги місь­кої лазні. Вони на­даються на безоплатній і платній основі.
Завдяки злагодженій роботі колективу, протягом року в терито­ріальному центрі «Турбота» обслуговуються понад 6 тисяч осіб.
«Тут ставлення до людей особ­ли­ве – з любов’ю, теплом, довірою», – кажуть клієнти центру. За 3 роки ро­боти багато клієнтів від­значили пра­цівників центру за чуйне ставлення та професіоналізм у книзі відгуків, місцевих ЗМІ, на радіо.
Звичайно, без постійної підтримки народного депутата Володимира Мельниченка, місь­кого голови Михайла Сімашкевича та депар­таменту соцзахисту центр «Турбота» не досяг би такої мети – створення комфортних умов для оздоровлення ка­м’янчан. Адже в полі
зору посадовців – якісні соціально-медична реабілітація, харчу­вання, дозвілля.
Усі досягнення центру не були б можливі без злагодженої роботи колективу. Завдяки наполегливій, самовідданій праці всіх відділень центру і творчому підходу до втілення в життя нагальних завдань та потреб, сьогодні ми маємо один із найкращих соціальних закладів
міста.
Незважаючи на песимістичні настрої деяких кам’янчан щодо доцільності створення нової установи, за 3 роки діяльності колектив своїм професіоналізмом довів, що такий заклад потрібний місту. І тому девіз нашого колективу: «Ми все здолаємо в гурті, бо цілі в нас усіх – одні».
Дякую всім за великий внесок у командний результат.

Валентина СОЛОДКОВСЬКА, директор центру «Турбота».