Четвер, 18 Квітня 2024 р.
7 Червня 2019

ПОВЕРТАЄМОСЬ У КАМ’ЯНИЙ ПЕРІОД?

Зі скаргою на послуги Кам’янець-Подільського РЕМ, зокрема і на низьку напругу електромережі, в листі до нашої редакції звернувся мешканець с.Пудлівці Валерій ГРИГОР’ЄВ.

«Я хочу звернутися до керів­ницт­ва РЕМ із проханням покращити подачу електричного струму в с.Пудлівці. Річ у тому, що вже декілька десятків років у систему мереж села включені 2 трансформатори. На південну частину села трансформатор має потужність 160 кВа. Колись цього було достатньо, щоб підтримувати напругу між фазою і нулем 220 Вольт із допустимими стрибками в на­прузі. Село росте, зведено десятки но­вих будинків. Швидко роз­ширюєть­ся асортимент побутової електротех­ніки. Збільшується і її потужність. А той трансформатор на 160 кВа старенький і не може забезпечити нормальної роботи електротехніки.
Недавно згоріла плата пральної машини. Я повіз її до майстерні.
А мені там кажуть: «Вимагайте, щоб у вас напруга була в мережі стабільна і відповідала стандартам. Із вашого села возять морозильні камери, холодильники, пральні машини. Не все вдається поремонтувати…».
До речі, навіть у Польщі, якби в мережі творилося щось схоже, відшкодування ремонту оплачувала б компанія-постачальник електро­енергії. Обов’язок компанії з обслуговування електромереж – не тільки брати плату за постачання і сервіс, а й дбати, щоб сервіс відпові­-дав вимогам Держстандарту.
А ще зауважу, що хотілося б зняти узаконений невідомим чином «хабар», який бере компанія при підключенні до 3-фазного струму.
В Україні середня заробітна пла­та складає 5-6 тис. грн., у США – 5-6 тис. доларів. У них підключення до 3-х фаз здійснюється протягом трьох днів після заявки по телефону у вигідний для клієнта час. Робота платна, лічильник безкоштовний, обходиться це у суму 200-250 до­ларів. У нас це потягне приблизно на 25 тис. грн. Тому це і стимулює 3-фазні двигуни підключати до однієї фази, і, звичайно, якщо такий двигун має 5 і більше кВа, то трансформатор працює з перекосом навантаження.
Щоб зрозуміти краще, я порівняю із санями, запряженими трьома кіньми. Біжать три коні в упряжці, а тягне сани лише один кінь. Усім зрозуміло, що краще було б, якби однаково тягнули всі троє коней.
Наша держава взяла офіційний курс на євроінтеграцію, європейські стандарти, тож вивчайте їхній досвід, ставлення до клієнтів. Тим паче, що комп’ютер дозволяє це робити за лічені хвилини. Я сподіваюся, що в РЕМ є відповідальні спе­ціалісти, які оцінять відповідність поперечного перерізу електропроводки між опорами, відповідність трансформаторів до їх навантаження і знайдуть вирішення проблем.
А ми будемо їм за це вдячні.
Р.S. Оце пишу в суботу, 18 травня. Світить сонце, ввімкнув пральну машину. Лампочка блимає, хтось користується зварювальним апаратом. Напруга явно впала, машин­ка зупинилась, хоча табло горить. Компресор морозильної камери почав працювати з незвичним шумом. Міряю напругу – 180 V. А електроприлади розраховані на 220 V.
Далі почався дощ. Електрику зовсім відключили до ранку 19 травня. В морозильнику все розморозилося. Ну, напишіть оголошення чи звернення:
«Громадяни села Пудлівці, не купуйте електроприладів та не завантажуйте холодильників і морозильних камер продуктами. Бо ми любимо тільки ваші гроші, а працювати над удосконаленням мережі, то це ж треба щось купувати та працювати. А нам ой як не хочеться це робити. Тож переходьте поступово в ка­м’яний період».

Прокоментувати лист нашого читача ми попросили фахівців Кам’янець-Подільського РЕМ.
Нижче подаємо їхній коментар:
«Скарга споживача розглянута. Було направлено наших фахівців для обстеження електромереж і проведення контрольних замірів напруги. При проведенні замірів напруга була в межах норми згідно з ДСТУ ЕN 50160:2014.
Повідомляємо, що працівники Кам’янець-Подільського РЕМ ухвалили рішення подати цю ділянку електромереж у план інвестицій­ної програми 2020 року, в зв’язку зі збільшенням споживання елект­ричної енергії побутовими споживачами.
Щодо плати за приєднання споживачів до 1- і 3-фазної електромережі, відповідно до ЗУ «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», методики формування плати за приєднання до системи передачі та системи розподілу, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулю­вання у сферах енергетики та ко­мунальних послуг, від 28 грудня 2018 року №2068. Ставки на приєднання регулюються і змінюються щорічно НКРЕКП.
Протягом 18-20 травня 2019 р. були перебої з постачанням елект­ричної енергії у зв’язку із несприятливими погодними умовами (поривами вітру та сильним дощем), які спричинили масові пошкодження ЛЕП. Працівники Кам’янець-Подільського РЕМ доклали всі зусилля для швидкого усунення пошкоджень і відновлення електропостачання.
Головний інженер Кам’янець-Подільського РЕМ Віктор ХВОРОС­ТОВСЬКИЙ».