П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Червня 2019

ДО СЕЗОНУ ФРУКТІВ ГОТОВІ

У Китайгородській ОТГ вже давно мріяли про модульну сушарку, де б можна було сушити фрукти з усієї громади і розвивати давній промисел селян цієї місцевості. І от, завдяки наполегливості працівників сільської ради, сучасне диво техніки за півтора мільйона гривень таки отримає офіційну прописку у цій ОТГ.

Саме ця громада стала переможцем у конкурсі Державного фонду регіонального розвитку з проектом «Придбання модуль­-ної сушильної установки для висушуван­ня фруктів та овочів на твердому паливі для комунального підприємства «Китайгородське».
29 травня відбулося засідання обласної комісії з оцінки та попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів згаданого Держфонду.
Із майже двох сотень проектів члени комісії визначили 25 переможців. Серед них і Китайгородська ОТГ, єдина з Кам’янець-­Подільського району. Її проект – у трійці лідерів за найбільшою кількістю балів ко­місії.
І все це при тому, що економічного відділу, який займався би пошуком грантів та конкурсів, у громаді немає, але за це добровільно взялася начальник відділу земель­них відносин сільської ради Ганна Власова. У робочий час вона займається роботою за фахом, а інфраструктурними проектами – вже у вихідні. Серед її нових задумів – створення медіатеки, оформлення фасаду Вихватновецького ДНЗ у веселку, встановлення інформаційного знаку при в’їзді в ОТГ.
– Вирощування, сушіння та реалізація фруктів завжди були основним ремеслом для жи­телів, – розповідає авторка проекту-переможця. – Славимося ми сливовими, яблуневими та грушевими садками. Фрукти зазвичай сушилися на спеціальних сушарках на дровах – лознях. Це ремесло продовжувало діяти при плодово-ягідних колгоспах і радгоспах лікарських рослин. У Рогізні та Демшині на господарських колгоспних дворах було по 26 лозень на 300 кг сировини кожна. Не відступаємо від традицій і сьогодні. Зросли можливості та обсяги реалізації готової продукції, закладаються нові сортові садки, також населення вирощує полуницю, смородину, малину.
При нарощенні обсягів сировини традиційний процес сушіння на лознях займає багато часу, затрат. У лозню закладаються 400-1000 кг сировини, що сушиться 7-10 днів. Тому й вирішила, що треба осучаснити цей процес. Напів­автоматизована модульна сушильна установка (мініцех) на твердому паливі передбачає нові способи та спрощення процесу висушування, що робить бізнес на сухофруктах вигідним і для виробників, і для покупців. Процес сушіння триває 12 годин, переробляються 2000-2500 кг сировини за зміну, тобто наявні економія часу та спрощення процесів висушування.
У громаді розраховують, що закуповуватимуть сировину в населення, дрібних фермерів, гуртових скупників. Товар зберігатиметься та реалізовуватиметься в найвигідніший зимовий сезон. Також мініцех надаватиме платні послуги із сушіння сировини для населення.

За матеріалами прес-служби Китайгородської ОТГ.