Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
7 Червня 2019

БЕЗВІЗ ІЗ ЄВРОПОЮ НА ДИСТАНЦІЇ ДВОХ РОКІВ

Українці можуть вільно подорожувати без віз до 133 країн світу, а український паспорт посідає 23 сходинку в рейтингу впливовості паспортів. Ще декілька років тому такі цифри здавалися нереальними, адже кількість безвізових країн була на третину меншою. Суттєво покращити рівень свободи пересування світом для українців вдалося завдяки безвізовому режиму з Європою. Які переваги дала візова лібера­лізація з ЄС, аналізували наші експерти.

БІЛЬШЕ ПОДОРОЖЕЙ
Два роки тому, 11 травня 2017 ро­ку, Рада ЄС ухвалила рішен­ня скасувати візи для громадян України, які здійснюють короткострокові поїздки. Рівно через місяць, 11 червня, для українців із біометричними паспортами відкрилися кордони 30 країн ЄС і Шенгенської зони. Відтоді перевагами безвізу з Євросоюзом скористалися понад 2,5 мільйона українців. Усього за два роки громадяни України здійснили понад 33 мільйони поїздок до країн ЄС.
Як свідчить статистика Державної прикордонної служби, кількість охочих до подорожей українців зростає з року в рік. Так, 2018 року кількість українців, які виїжджали до Європи, збільшилася на 6%.
Найчастіше українці подорожують до Європи літаком. Торік повітряний транспорт обрали 10,7 млн осіб, що на 29% більше, ніж 2017 року. Таку популярність експерти пояснюють активним розвитком лоукостерів, зокрема, збільшенням кількості рейсів Wizz Air і Ryanair з України.
Традиційно українці переважно виїжджали до ЄС через су­сідні Польщу та Угорщину. За даними прикордонної служби, 2018 року наші громадяни почали частіше їздити до Німеччини (165 тис. осіб), Італії (125 тис.), Іспанії (50 тис.), Греції та Да­нії (30 тис.), Австрії та Кіпру (по 25 тис.).
Щодо відмов на в’їзд до ЄС, якими лякали українців, їх не так багато. За 2018 рік відмови в перетині кордону отримали 58 тисяч українців.
«Чому найчастіше відмов­ляють? Найчастіше тому, що не всі можуть підтвердити свою мету візиту. Не треба забувати, що, хоч і віза як перший фільтр скасована, однак на кордоні перевірка все одно здійснюється. Необхідно пам’ятати, що із собою варто мати підтверджувальні документи, а перед поїздкою бажано подивитися на цей перелік документів», – пояснює виконавчий директор громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко.
Експерти кажуть, що загалом українці є законослухняними мандрівниками і не порушують вимог безвізових поїздок.
«Головне, що з кожною поїздкою українські громадяни везуть додому нові знання і контакти, які допомагають державі робити процеси євроінтеграції незворотними», – коментують у Представництві України при ЄС.

ЧИ ЗАГРОЖУЮТЬ БЕЗВІЗУ РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ?
Протягом двох років роботи безвізу соцмережами ширилися різні чутки про його обмеження або скасування. Спочатку україн­ців лякали, що безвіз ніколи не запрацює, потім казали про можливі масові відмови у в’їзді та пророкували проблеми з документами. Остання хвиля чуток пов’язана з виборами Президента України, що нібито через перемогу Володимира Зеленського в країни відберуть безвіз.
Експерти наголошують, що це міф, адже Україна отримала безвізовий режим завдяки про­веденим реформам, і обрання нового Президента нічого не змінює. Підставою для лібералізації візового режиму для України став успішно виконаний безвізовий план у відповідності до принципів Східного партнерства.
Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі вже заявив, що, за станом на сьогодні, немає жодних причин для скасування безвізового режиму для українських громадян. При цьому дипломат наголосив, що Україна має продовжити співпрацю з МВФ для макрофінансової стабільності, забезпечити верховенство права, незалежність робо­ти антикорупційних органів. Так само чутки про обмеження без­візового режиму спростовують українські дипломати.
Експерти погоджуються, що статистика безвізових років досить втішна, і кількість мандрівників надалі зростатиме. Адже за попередні два роки безвізовий режим із Євросоюзом уже став звичним і зручним для українців, і що найважливіше – запустив незворотні процеси інтеграції України до Європи.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю.