П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
21 Червня 2019

ТУРИЗМ ГОДУЄ МІСТО?

Із приходом весни життя в Кам’янці-Подільському оживає не лише через нас­тання тепла, а й через необхідність ретельної підготовки до туристичного сезону – періоду, який є найбільш насиченим туристами. Саме у цей час починається активне праце­влаштування персоналу та підготовка закладів відпочинку до при­йому туристів.

Отже, поговоримо про туристичний збір. За даними фінансового управління міської ради, надходження туристичного збору від готельєрів міста до місько­го бюджету з кожним роком стають біль­шими. Так, за січень-травень 2018 р. вони становили лише 62,2 тис. грн, а за аналогічний період 2019 р. вже склали 255 тис. грн.
Така ситуація може свідчити не про збільшення кількості туристів у 4 рази, а про початок пробудження свідомості готельєрів міста. Але ж це ще не зовсім так. Практика свідчить, що у сфері надання послуг із відпочинку та тимчасового проживання нові готелі не завжди діють легально.
Достукатися до сумлінності власників таких закладів досить складно. Приватна власність надійно охороняється законом. При цьому самі власники чималої кількості готелів дозволяють собі не перший рік відверто ігнорувати чинне законодавство.
Більшу частину зазначених вище кош­тів сплатили юридичні особи. Від них на­дійшло 197,9 тис. грн. Надходження від фі­зичних осіб становлять лише 57,2 тис. грн. Найбільшими і найсумліннішими платниками є Кам’янець-Подільська філія ТОВ «7 Днів» (70,5 тис. грн), ТОВ «Євро Реставрація» (53,8 тис. грн), ПП ВКФ «Готельний комплекс «Клеопатра» (26,2 тис. грн). Чимало юридичних або фізичних осіб, які здійснюють діяльність у туристичній галузі, просто проігнорували свій обов’язок чи свідомо занизили дані про кількість тих, хто проживає. Мова йде про такі суб’єкти господарювання, як ПП «Козацька Рада» (7,4 тис. грн), пансіо­нат із лікування «Поділля» (2,6 тис. грн), ПП «СервісНіколь» (6,6 тис. грн), ФОП Харкава Т.М. (2,6 тис. грн).
Дані про можливе заниження туристичного збору підтверджуються інформацією, отриманою відповідно до угоди між Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм-заповідником і компанією «Київстар» щодо статистики кількості туристів. Перші дані – в квітні 2019 року наше місто відвідали 90736 туристів.
Для прикладу: до бюджету Львова за 2018 рік надійшло туристичного збору 6500 тис. грн, до бюджету Вінни­ці – 248 тис. грн, до бюджету Яремча – 130 тис. грн.
Відповідно до рішення міської ради, ставка збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі) встановлюється в розмірі 0,4% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше січня звітного (податкового) року. Тобто, починаючи з першого січня 2019 р., туристичний збір на території міста Кам’янця-Подільського становить 16,69 грн на одну людину за одну добу.
За невиконання платником зобов’язання зі сплати турзбору та порушення податковим агентом порядку та/або особливостей справляння чи сплати збору передбачено накладання адмінштрафу в розмірі 50 нмдг (850 грн).
Притягнення до відповідальності безпосередньо туриста здійснюється органами внутрішніх справ (Нацполі­цією), податкового агента – органами державної податкової служби.
Усім час зрозуміти, що розвитку історичного міста без належного надходження податків і зборів від тих, хто проводить господарську діяльність у цій галузі, бути не може.

Вадим МІХАЛЬСЬКИЙ, завідувач відділу контролю
за дотриманням законодавства про працю.