Субота, 27 Квітня 2024 р.
21 Червня 2019

ОПЕРНА ЗІРКА ЗНОВУ ЗАСЯЯЛА В КАМ’ЯНЦІ

Концерти одного з найвидатніших баритонів сучасності Андрія Бондаренка – чимала подія в мистецькому календарі Києва, Сан-Паулу, Мадрида чи Мюнхена, що вже казати про Ка­м’янець-­Подільський. Чи дивуватися ж тому, що 14 червня зал МБК був ущерть забитий: почути єдиний концерт видатного музиканта прийшла вся мистецька еліта Кам’янця.

Андрій БондаренкоКонцерт був благодійним, публіка проходила за безкоштовними запрошеннями, але за бажання могла залишити у спеціальних скриньках пожертви на купівлю нового концертного рояля для Будинку культури. Таким чином того вечора зібрали понад 11 тисяч гривень на потрібний МБК інструмент.
Акомпаніював видатному 32-річному кам’янчанину відомий Національний камерний оркестр «Київські солісти» – і бездоганне виконання всіх творів вражало з перших тактів. А послухати було що. Програма складалася з творів Моцарта, Вівальді, Гуно та інших видатних композиторів.
Всесвітньо відомий Ріхард Вагнер, батько німецьких оперних музичних драм, на сцені МБК звучав уперше – ще й у такому перфектному виконанні. Арія Тангейзера з однойменної опери викликала бурхливі оплески – проте їх викликали всі твори в програмі концерту. Сам Андрій Бондаренко підкреслює, що любить слухати французького баритона Людовіка Тезьє, відомого насамперед досконалим виконанням вагнерівського репертуару – і багато чого навчився у закордонного колеги.
Майстерне володіння голосом підкреслила арія Заїки Тартальї з опери «Маски» П’єтро Масканьї. Так віртуозно затинатися та перечіплюватися через слова вміє не кожен співак. Саме цю арію Андрій виконував і у всесвітньому конкурсі «BBC Singer of the World» у Кардіффі у Великій Британії 2011 року. Не була забута і українська класика (арія Остапа з опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка, широковідома народна пісня «Місяць на небі» та шлягер «Два кольори» Олександра Білаша). Під час виконання цих творів стало зрозуміло, чому голос Бондаренка відносять до категорії ліричних баритонів.
Андрій Бондаренко пригадав, що востаннє виступав на сцені нашого МБК 17 років тому, в 15-річному віці. Молода зірка ламає традиційні уявлення про оперних співаків: у ньому відсутній пафос, він, як і всі ми, час від часу бореться з лінню, слухає популярну музику і має на руці татуювання. А те, що його покликанням буде саме музика, Андрій знав уже у шість років. Правда, спочатку мріяв стати джазовим саксофоністом.
Відпускати музикантів зі сцени зал не хотів – довелося виконати арію Фігаро з однойменної опери Моцарта. Наприкінці виступу Андрій Бондаренко подякував батькам (вони сиділи в одній із лож МБК), керівнику міської хорової школи та хору «Журавлик» Івану Нетечі, своїм учителям із НВК №9 (саме під час навчання там 13-річний Бондаренко зрозумів, що має голос) та ще десяткам кам’янчан, котрі свого часу прищепили хлопцю любов до музики. Соліст Цюрихської опери пообіцяв, що такі концерти стануть регулярними щорічними заходами в нашому місті.

Ірина ПУСТИННІКОВА.
Фото автора.

ВІД РЕДАКЦІЇ: Більше про Андрія Бондаренка можна дізнатися з інтерв’ю, яке він дав «Подолянину» в серпні 2013 року. Воно вийшло під назвою «Коли вже Бондаренко заспіває в Кам’янці?» і наразі доступне на сайті газети (podolyanin.com.ua).